سرور چیست

سرور چیست: راهنمای انتخاب سرور مناسب برای شما

فهرست مطالب

سرور عبارت است از دستگاه یا نرم افزاری که به پردازش درخواست‌های ارسال شده از طریق شبکه پرداخته و به آن‌ها پاسخ می‌دهد. سرورها این قابلیت را دارند که عملکردهای مختلفی را به عنوان سرویس ارائه کنند که برای مثال می‌توان به اشتراک گذاری داده‌ها یا منابع میان مشتریان مختلف اشاره کرد.

دلایل اهمیت سرورها

سرورها یکی از مهره‌های مهم در برقراری ارتباط، دسترسی به اطلاعات و این دست از موارد به حساب می‌آیند. اگر بخواهیم یک سری از نقش‌های مهم سرورها را بیان کنیم می‌توان گفت که:

  1. سرورها مخزنی برای ذخیره داده‌ها به حساب می‌آیند. بدون وجود سرورها دسترسی به اطلاعات دشوار است.
  2. وظیفه برقراری ارتباط در نقاط مختلف جهان را بر عهده دارد. زمانی که شما به یک وب سایت دسترسی پیدا می‌کنید یا از یک برنامه تلفن همراه استفاده می‌کنید؛ یک سرور در یک نقطه دیگر درخواست‌های شما را پردازش و محتوای مورد نظرتان را ارائه می‌دهد.
  3. ایجاد تعاملات و همکاری از نقاط مختلف
  4. میزبانی ایمیل‌ها، مدیریت پایگاه‌های داده مشتریان، پردازش تراکنش‌ها و غیره که باعث می‌شود در موارد تجاری به عنوان مهره‌ای مهم شناخته شود.
  5. محافظت از حریم خصوصی داده‌ها
  6. مقیاس پذیری آن‌ها و همگام شدنشان با نیازهای مختلف مشتریان در گذر زمان
  7. یکپارچه سازی منابع مختلف بر روی یک سرور فیزیکی
  8. و…

روند تکامل سرورها

سرورها در ابتدا به کلاینت‌هایی به نام ترمینال معروف بودند که هیچ‌گونه محاسبات واقعی را انجام نمی‌دادند. این پایانه‌ها فقط برای پذیرش ورودی‌ها از طریق صفحه کلید و یا کارت خوان‌ها و بازگرداندن نتایج به صفحه نمایش و یا چاپگرها وجود داشتند. بعد از مدتی سرورها به کامپیوترهای تک و قدرتمندی تبدیل شدند که با کمک شبکه به مجموعه‌ای از رایانه‌های متقاضیان با قدرت کمتر اتصال پیدا می‌کردند. در این نوع معماری شبکه که به آن سرویس کلاینت سرور می‌گویند، کامپیوتر مشتری و سرور دارای قدرت محاسباتی است؛ اما بخشی از وظایف را بر عهده سرورها می‌گذارد.

با گشت زمان و تکامل تکنولوژی سرورها نیز بهبود یافتند. سرورها امروزه می‌توانند برای انجام یک کار مشخص ایجاد و حتی چندین کار را انجام دهند.

اجزای مهم یک سرور

سرورها از بخش‌های زیادی تشکیل شده‌اند که هرکدام یک وظیفه خاص را برعهده دارند. بخش‌های کلیدی سرور شامل موارد زیر است:

  1. CPU: پردازنده‌ها بخش اصلی هر سرور به حساب می‌آیند که وظیفه درک و اجرای دستورالعمل های مختلف را بر عهده دارند.
  2. RAM: حافظه‌ای کوتاه مدت است که داده‌ها را ذخیره می‌کند. پردازنده‌ها با استفاده از رم به خواندن و نوشتن داده‌ها می‌پردازند. (نکته: سرعت اجرای دستورات به عملکرد حافظه بستگی دارد. هرچه این عملکرد بهتر باشد سرعت نیز بالاتر می‌رود.)
  3. ذخیره سازی: بستری برای ذخیره فایل‌ها برای اجرای کد.
  4. پهنای باند: پردازش درخواست کاربران و ارائه محتوای مناسب به آن‌ها نیازمند پهنای باند است. هرچه این پهنای باند بیشتر باشد، سرور راحت‌تر می‌تواند به درخواست‌های کاربران پاسخ دهد.

ویژگی‌های کلیدی سرور

سرورها نقطه‌ای کلیدی برای سازمان‌های مختلف به حساب می‌آیند. آن‌ها با ارائه ویژگی‌های مختلفی مثل مقیاس پذیری، قابلیت اطمینان و خیلی چیزهای دیگر در افزایش قابلیت‌های شبکه موثر هستند. ویژگی‌های کلیدی سرور به شرح زیر است:

  1. مقیاس پذیری: آیا نیازهای انسان همیشه یکسان است؟ مسلماً نه. با گذشت زمان نیازها و دغدغه‌های افراد متفاوت می‌شود و رنگی جدید به خود می‌گیرد. این مسئله در کسب و کارها نیز نمود پیدا می‌کند. پس سرورها باید بتوانند خود را با این نیازها همسو سازند و بارهای کاری را در کنار ارتقا منابع مدیریت کنند.
  2. مقرون به صرفه: سرورها حجم کاری زیادی را مدیریت می‌کنند. این مسائل باعث می‌شود هزینه‌ها برای تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها کاهش یابد.
  3. محافظت در برابر حملات: پردازش درخواست‌ها، آی پی آدرس‌ها، شناسایی رفتارهای مشکوک و مسدود کردن آی پی.
  4. بهبود همکاری‌ها: روند تعاملات را بهبود می‌بخشد و افراد می‌توانند به منابع مشترک دسترسی داشته باشند.
  5. قابلیت اطمینان: تضمین در دسترس بودن سیستم‌های حیاتی به صورت پیوسته.

نحوه عملکرد سرور

کلمه سرور می‌تواند به ماشین و یا نرم افزاری که خدمات سرور را انجام می‌دهد دلالت کند. نحوه عملکرد سرورها بسته شکلی که مورد استفاده قرار می‌گیرند متفاوت است. به عنوان مثال برای عمل به عنوان یک سرور می‌بایست دستگاه برای شنیدن درخواست‌های مشتریان پیکربندی شود. پاسخ دهی به این درخواست در سرورهای مختلف تفاوت است. در یک سرور ممکن است این پاسخ دهی از طریق برنامه‌ای اضافی صورت پذیرد. بدین صورت که اگر سرویس گیرنده به دیتا و یا عملکرد خاصی احتیاج داشت می‌تواند درخواستی را ارسال نماید. سرور این درخواست را دریافت و با اطلاعات درست به آن پاسخ می‌دهد. 

سرور چه کاری انجام می‌دهد؟

اگر بخواهیم یک سری از کارهایی که سرورها انجام می‌دهند را نام ببریم می‌توان گفت:

  1. ذخیره و مدیریت داده‌ها و فراهم کردن بستری برای دسترسی به آن‌ها از مکان‌های مختلف
  2. میزبانی وب سایت‌هایی که همه روزه به آن‌ها سر می‌زنید.
  3. مدیریت ایمیل‌ها
  4. به اشتراک گذاری و ذخیره فایل‌ها برای کاربران
  5. ارائه خدمات امنیتی برای محافظت از شبکه‌ها و داده‌ها در برابر تهدیدات سایبری
  6. مدیریت و سازماندهی پایگاه‌های داده
  7. و…

انواع مختلف سرور

سرورها انواع مختلفی دارند که همه آن‌ها عملکردهای متفاوتی دارند. اغلب شبکه‌ها حاوی یک یا چند نوع سرور متداول هستند که به شرح زیر است:

سرورهای فایل

وظیفه ذخیره و توزیع فایل‌ها را بر عهده دارند. ممکن است تعداد زیادی از کاربران تصمیم به اشتراک فایل‌ها و اطلاعات بگیرند؛ به همین دلیل از این سرور استفاده می‌شود. علاوه بر آن از این سرورها می‌توان در جهت بالا بردن سرعت خواندن و نوشتن برای بهبود عملکرد استفاده کرد.

سرورهای چاپ

مدیریت و توزیع عملکرد چاپ را مهیا می‌سازند و با کمک آن به درخواست‌های چاپ از سمت مشتریان پاسخ می‌دهند.

سرورهای برنامه

اجرای برنامه با منابع فشرده را بر عهده دارد. وجود این سرورها نیاز کلاینت‌ها به منابع کافی جهت اجرای برنامه‌ها و نیاز به نصب و نگهداری را بر روی بسیاری از ماشین‌ها رفع می‌سازد.

سرورهای DNS

سرورهایی کاربردی هستند که به تبدیل نام‌های قابل درک برای افراد به آدرس‌های قابل فهم برای ماشین‌ها می‌پردازند. این سیستم پایگاه داده‌ای گسترده از انواع نام‌ها و سایر سرورها است که از هر کدام از آن‌ها می‌توان برای درخواست یک نام رایانه ناشناس استفاده نمود.

سرورهای ایمیل

از جمله سرورهای کاربردی است. این سرورها ایمیل‌های ارسالی به کاربران را دریافت و تا زمانی که کاربر بخواهد ذخیره می‌کنند. استفاده از این سرورها باعث می‌شود که دستگاه دارای پیکربندی درستی باشد و اتصال دائمی به شبکه فراهم گردد.

وب سرورها

وب سرورها میزبان برنامه‌ها و اطلاعات درخواستی توسط کاربران هستند و به درخواست مرورگرها در رایانه‌های کاربران پاسخ می‌دهند. از جمله وب سرورهای رایج می‌توان به وب سرورهای آپاچی، سرورهای خدمات اطلاعات اینترنتی مایکروسافت (IIS) و سرورهای Nginx اشاره کرد.

سرورهای پایگاه داده

میزبان دیتاهای مورد استفاده توسط شرکت‌ها، کاربران و سایر سرویس‌ها است. بسیاری از این اطلاعات در پایگاه‌های داده ذخیره می‌شوند. این پایگاه‌های داده باید در هر زمان برای چندین کاربر در دسترس باشند. علاوه بر آن می‌توانند به فضای دیسک فوق‌العاده‌ای نیاز داشته باشند. هر دوی این نیازها برای مکان یابی چنین پایگاه‌های اطلاعاتی در سرورها مناسب است. سرورهای پایگاه داده این برنامه‌ها را اجرا می‌کنند و به درخواست‌های متعدد مشتریان پاسخ می‌دهند. برنامه‌های کاربردی سرور پایگاه داده متداول شامل Oracle، Microsoft SQL Server، DB2 و Informix است.

سرورهای مجازی

سرور مجازی ماشینی است که حاوی تمامی نرم افزارها و داده‌های مورد نیاز برای اجرای یک برنامه یا وب سایت است. این نوع از سرور تنها بخشی از منابع فیزیکی زیربنایی سرور را استفاده می‌کند. به عبارتی این منابع بر اساس نیاز به صورت اختصاصی در اختیار هرکدام از مشتریان قرار خواهند گرفت.

سرورهای پروکسی

واسطه بین مشتری و سرور است و اغلب جهت ایزوله نمودن کلاینت‌ها و یا سرورها جهت چشم اندازهای امنیتی به کار می‌رود. بدین صورت که درخواست مشتری را دریافت و به جای پاسخ به مشتری، درخواست را به سرور یا فرایند دیگری ارسال می‌کند. سرور پروکسی پاسخ را از سرور دوم دریافت و سپس به مشتری اصلی پاسخ می‌دهد مثل اینکه خودش به خود پاسخ می‌دهد. به این ترتیب، نه مشتری و نه سرور پاسخ دهنده نیازی به اتصال مستقیم به یکدیگر ندارند.

سرورهای نظارت و مدیریت

بعضی از سرورها جهت نظارت یا مدیریت سایر سیستم‌ها و مشتریان وجود دارند. انواع مختلفی از سرورهای مانیتورینگ وجود دارد که برخی از آن‌ها به شبکه گوش می‌دهند و درخواست مشتری و پاسخ سرور را دریافت می‌نمایند، اما در برخی این اتفاق رخ نمی‌دهد.

تضمین کسب و کار شما با سرور اختصاصی و مجازی پویان آی تی
  • اگر به دنبال پایداری و افزایش سرعت کسب و کارتان هستید.
  • اگر می‌خواهید از باکیفیت‌ترین سخت افزارها با مناسب‌ترین قیمت بهره مند شوید.
  • یا اگر دغدغه امنیت و آپتایم بالا را دارید.

سرور اختصاصی و سرور مجازی پویان آی تی بهترین انتخاب برای شماست.

راهنمای سرور: نکاتی که باید در نظر داشته باشید

چه فردی متخصص باشید و چه فردی مبتدی و ناآشنا، این راهنما می‌تواند اطلاعات مفیدی را درباره سرورها در اختیار شما قرار دهد:

  1. بایستی میران بار کاری، نوع برنامه‌ها و سرویس‌هایی که سرور شما میزبانی می‌کند را تعیین و آن‌ها را بررسی کنید.
  2. آینده نگر باشید. نوع نیازهایی که ممکن است در آینده با آن‌ها مواجه شوید  را شناسایی و بررسی کنید آیا سرور شما می‌تواند خود را با نیازهایتان همگام سازد یا نه.
  3. سخت افزار سرورتان را (مواردی مثل رم، CPU، شبکه و این دست از موارد) بررسی و سازگاری آن با سیستم امل و برنامه‌هایتان را بسنجید.
  4. چه قدر می‌خواهید هزینه کنید؟ بر اساس بودجه‌ای که دارید برنامه ریزی کنید و سرور مناسب خود را تهیه کنید.
  5. سرورهای مختلف را بشناسید تا بتوانید تصمیم درستی بگیرید.
  6. فروشنده مناسب را انتخاب کنید. در این مسیر مواردی مثل شهرت، پشتیبانی، شرایط گارانتی و غیره را در نظر داشته باشید.
راهنمای انتخاب سرور

و در آخر

سرورها بخش پنهانی از تجربیات و زندگی آنلاین ما را شکل می‌دهند. پس نباید از اهمیت آن‌ها در زندگی خود غافل شویم. این مقاله به توضیح درباره سرور، اهمیت آن و هرآنچه شما نیاز دارید بدانید می‌پردازد. در صورت داشتن هرگونه سوال با ما در ارتباط باشید و اگر به نکته‌ای جالب درباره سرورها برخوردید حتماً ما را نیز در جریان بگذارید.

سوالات متداول

  • محل نگهداری سرورها در کجا است؟

ببینید سرورها در کمد یا فضایی شیشه‌ای نگهداری می‌شوند. در این فضا تجهیزات حساس و مهم از دسترس افراد عادی خارج می‌شوند. برخی از سرورها در یک دیتاسنتر قرار دارند و توسط شرکت دیگری مدیریت می‌شوند.

  • چرا سرورها همیشه روشن هستند؟

برخی از خدمات به این صورت هستند که پیوسته نیاز دارند تا در دسترس باشند. پس طبیعتاً سرور هیچ وقت نباید خاموش شود. اگر سرور بنا بر هر دلیل از کار بیفتد می‌تواند کاربران را با مشکلات زیادی مواجه سازد.

منابع

  • https://www.paessler.com/it-explained/server
  • https://www.spiceworks.com/tech/tech-general/articles/what-is-a-server/
  • https://www.serverwatch.com/guides/what-is-a-server/

به این مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0

هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

اشتراک گذاری اشتراک گذاری در تلگرام اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در ایکس کپی کردن لینک پست

و در ادامه بخوانید

اولین دیدگاه را اضافه کنید.

برچسب ها

وب سرور سرور اختصاصی Microsoft سرور لینوکس