وب سرور چیست؟
وب سرور ها به ذخیره و ارائه ی محتوا ها در وب سایت کمک میکنند؛ که این محتوا میتواند بنابر نوع درخواست شامل مواری چون صدا، تصویر، ویدیو و… باشد. وب سرور ها میتوانند سخت افزار و یا نرم افزاری باشند که هدف اصلی آن ها ارائه ی داده های درخواستی در قالب های گوناگون است و در کنار آن به پشتیبانی از HTTP و SMTP و FTP برای مواردی همچون انتقال فایل ها، ذخیره داده ها و ارسال ایمیل میپردازند.
این انتقال تنها در زمان اتصال سخت افزار ها به اینترنت امکان پذیر است. تعداد زیادی از وب سرورهای اصلی نیز از برنامه نویسی سمت سرور پشتیبانی میکنند، که برای به کارگیری اسکریپت ها در یک وب سرور استفاده و میتواند پاسخ به مشتری را سفارشی کند. این برنامه نویسی روی ماشین سرور اجرا میشود و دارای مجموعه ای از ویژگی های گسترده است که شامل دسترسی به پایگاه داده میباشد. وب سرورها انواع مختلفی دارند که شامل وب سرورهای پویا و استاتیک میباشد.
در این مقاله به معرفی و توضیح درباره ی وب سرور ها میپردازیم و ویژگی ها و مزایا و معایب آن را بیان میکنیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
وب سرور چگونه کار میکند؟
در این جا به توضیح مرحله به مرحله ی نحوه کارکرد وب سرورها میپردازیم:
- برای دسترسی به هر وب سایت در اینترنت در مرحله اول باید URL آن وب سایت را در مرورگر وب ارائه شود.
- درخواست برای دریافت اطلاعات مورد نیاز به وب سرور ارسال میشود.
- وب سرور به پردازش درخواست میپردازد.
- و در آخر داده های درخواستی به دستگاه مشتری ارسال میشوند.
ویژگی های وب سرور
در اینجا به توضیح برخی از ویژگی های وب سرور ها میپردازیم، که از بسیاری از آن ها میتوان در زندگی عادی استفاده کرد:
- به مدیریت وب سایت های مختلف میپردازند و به پشتیبانی از ذخیره داده ها کمک میکنند.
- وب سرور ها در عیب یابی خطا ها موثر هستند.
- به مدیریت پهنای باند کمک میکند که ترافیک های ورودی را تنظیم و مانع از خرابی وب سایت ها میشود.
- امکان پیکربندی وب سایت ها وجود دارد.
- ایجاد وب سایت های FTP وجود دارد.
- امکان ایجاد و تنظیم صفحات سفارشی شده با پیام های معنی دار در آن وجود دارد.
- و….
مزایای وب سرور
- با کمک وب سرور شما میتوانید اطلاعات لازم را درجهت ارتباط با هاست ها دریافت نمایید.
- وب سرور ها میتوانند سرعت دانلود برنامه های مبتنی بر وب را افزایش و عملکرد آن را بهبود بخشند.
- میتوانند در ارائه ی مجوز ها برای تعمیر پیوند های آسیب دیده و مشاهده ی ساخت URL کمک کنند.
- تضمین کننده شفافیت در انجام معاملات میان وب سرور سایت و سرور است.
- قابلیت کنترل و انعطاف پذیری بالایی دارد.
- از آن جا که این وب سرور ها در زیرساخت های حفاظتی ذخیره میشوند، ایمن هستند.
- کمک رسان در مدیریت برنامه های مختلف هستند.
- امکان سفارشی سازی وب سرور ها بر اساس نیاز در آن وجود دارد.
- و….
معایب وب سرور
- گرانتر از میزبانی وب الکترونیکی است.
- چالش برانگیز است.
- در ترافیک بالا امکان وجود وضعیت خرابی در آن وجود دارد.
- و…
موارد استفاده از وب سرور
وب سرور ها بخشی کوچک از اینترنت به شمار میروند، در این بخش به معرفی برخی از کاربردهای وب سرور ها میپردازیم:
- کمک در دریافت و ارسال ایمیل ها
- استفاده از وب سرور برای دانلود درخواست FTP
- پشتیباتی از برنامه نویسی سمت سرور مطابق با نیاز مشتریان
- و…
انواع وب سرور ها
دو نوع وب سرور پویا و استاتیک وجود دارد.
سرورهای استاتیک در محلی که محتوا قابل تغییر و آپدیت نیست ثابت میباشد. و حاوی نرم افزار HTTP و کامپیوتر است. در این نوع سرور فایل های درخواستی به همان صورت که وجود دارد برای مرورگر ها ارسال میشود.
وب سرور پویا که از وب سرور و نرم افزار تشکیل میشود. این امر پویاست چراکه برنامه ی فایل های به روز شده قبل از ارسال به مرورگر ارسال میشوند.
محبوب ترین نرم افزار های وب سرور
آپاچی نرم افزاری وب سرور میباشد که وظیفه ی آن صدور اجازه ی بازدید به افراد است تا بتوانند محتوای وب سایت را مشاهده نمایند. این نرم افزار به صورت رایگان و لایه باز در اختیار کابران قرار میگیرد، علاوه بر آن، آپاچی باید از ارتباط سروری که وب سایت شما در ان ذخیره میشود و دستگاه مورد استفاده توسط بازدیدکننده نیز اطمینان حاصل نماید.
خدمات اطلاعات اینترنتی مایکروسافت (IIS)
IIS مخفف کلمهی (Internet Information Server) به معنای سرور اطلاعات اینترنتی است. این وب سرور برای سیستم عامل ویندوز است که توسط شرکت Microsoft ارائه شد و زبان آن Visual Basic است. یکی از مشکلات IIS سرعت کم آن است و با اینکه در سیستم عامل ویندوز قابل اجراست اما با توجه به سرعت کم آن ، نسبت به سایر وبسرورها محبوبیت چندانی ندارد.
Nginx در سال 2004 وارد صحنه شد و طبق گفته ی اوون گرت (Owen Garrett)، مدیر پروژه Nginx ، هدف وب سرور Nginx به طور خاص برای رفع محدودیت های عملکرد سرورهای وب آپاچی است. از Nginx میتوان همزمان با وب سرور Apache به صورت reverse proxy استفاده کرد که باعث استفاده همزمان از قدرت Apache و سرعت Nginx میشود.
در سال 2002 از Nginx برای اولین بار به عنوان یک ابزار مقیاس پذیر برای وب سایت rambler.ru استفاده شد. این سرور در دو نسخه ارائه می شود:
- نسخه متن باز، با مجوز نوع BSD
- نسخه Nginx Plus، با پشتیبانی و ویژگی های سازمانی اضافی
در واقع، زمانی که Nginx به درستی بهینه سازی شود، می تواند تا 500000 درخواست در ثانیه را انجام دهد. به همین دلیل، میتوان گفت ایده آل ترین وب سرور برای میزبانی وب سایت های پربازدید Nginx است. در حال حاضر، 33% از کل وب سایتها در اختیار Nginx است.
Lighttpd یک وب سرور رایگان و متن باز است که برای برنامه های کاربردی با سرعت حیاتی طراحی شد، Lighttpd برخلاف Apache و Nginx، فضای بسیار کمی دارد (کمتر از 1 مگابایت) و از FastCGI، CGI و SCGI برای رابط برنامه ها با وب سرور پشتیبانی میکند. همچنین تعداد بی شماری از زبان های برنامه نویسی مثل PHP، Python، Perl و Ruby را پشتیبانی میکند.
Lighttpd تحت مجوز BSD است و بر روی سیستم های لینوکس/یونیکس اجرا میشود، اما میتواند در ویندوز مایکروسافت نیز نصب شود. Lighttpd به دلیل سادگی، تنظیمات آسان، عملکرد و پشتیبانی ماژول محبوب است. در حال حاضر تقریبأ 0.1% از تمام وبسایتها از Lighttpd استفاده میکنند.
روش های امنیت وب سرور
- استفاده از پروکسی معکوس که برای مخفی کردن سرور های داخلی استفاده میشود و واسطه ای برای ترافیک یک سرور داخلی است.
- ایجاد محدودیت های دسترسی مختلف با استفاده از مواردی همچون SSH
- استفاده از یک فایروال و SSL، که به نظارت بر ترافیک HTTP و یک SSL برای ایمن نگه داشتن داده ها کمک میکند.
- نظارت بر شبکه برای اطمینان از عدم وجود فعالیت یا فعالیت غیرمجاز
- و…
و در آخر
وب سرور، محتوای وب سایت را که میتواند شامل متن، تصویر، ویدیو و… شود را ذخیره و به مشتریان و افرادی که خواستار آن هستند ارائه میدهد؛ که رایج ترین آن مرورگر وب میباشد؛ که زمانی که کاربران روی پیوند کلیک میکنند یا سندی را دانلود میکنند از وب سایت درخواست میکنند. وب سرور ها با کمک پروتکل انتقال http با مرورگر ارتیاط برقرار میکنند. محتوای اکثر صفحات وب با زبان html کد گذاری میشود. محتوا انواع مختلفی دارد که میتواند ثابت و یا پویا باشد. وب سرور ها میتوانند برای افزایش سرعت در تحویل محتوا آن را ذخیره نمایند که این عمل به عنوان شتاب وب نیز شناخته میشود.
یک وب سرور میتواند به میزبانی یک یا چندین وب سایت با استفاده از منابع سخت افزاری و نرم افزاری یکسان بپردازد. که به آن ها میزبان مجازی نیز میگویند. سرور ها میتوانند به سرعت پاسخ دهی به کلاینت ها اثر بگذارند و آن را محدود نمایند تا از تسلط کلاینت ها بر منابع در راستای پاسخ دهی به درخواست ها جلوگیری نمایند.
در این مقاله به توضیح درباره ی وب سرور پرداختیم؛ مزایا و معایب و همچنین ویژگی های آن را بیان کردیم. امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر به وبلاگ پویان آی تی مراجعه نمایید.
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.