تفاوت سیستم عامل 32 بیتی و 64 بیتی

سیستم عامل 32 بیتی و 64 بیتی و تفاوت آن ها

فهرست مطالب

در محاسبات، واحد داده یک بایت است و پردازش به طور کلی به عنوان پردازش بیت بیان می‌شود. به طور کلی، دو نوع پردازنده وجود دارد. سیستم عامل 32 بیتی و سیستم عامل 64 بیتی. نوع پردازنده به ما می‌گوید که یک سیستم عامل به چه مقدار حافظه از یک ثبات CPU می‌تواند دسترسی داشته باشد. در این مقاله به معرفی دو پردازنده 32 بیتی و 64 بیتی، مزایا و تفاوت دو نسخه سیستم عامل 32 بیتی و 64 بیتی می‌پردازیم.

سیستم عامل 32 بیتی چیست؟

سیستم عامل 32 بیتی یک نوع معماری CPU به شمار می‌رود که ظرفیت انتقال 32 بیت داده را دارد. در واقع این ظرفیت به مقدار دیتا و اطلاعاتی اشاره دارد که CPU می‌تواند هنگام کار به راحتی پردازش کند. اکثر کامپیوترهای تولید شده در اوایل دهه 2000 و 1990، ماشین‌های 32 بیتی بودند. سیستم 32 بیتی قادر به آدرس دهی حدود 4 گیگابایت رم است؛ که محدودیت واقعی آن کمتر از 3.5 گیگابایت است. زیرا بخشی از مقادیر موقت را جدا از آدرس‌های حافظه ذخیره می‌کند.

سیستم عامل 64 بیتی چیست؟

سیستم عامل 64 بیتی این اجازه را به سیستم‌ها می‌دهد تا بتوانند اطلاعات، دیتاها و آدرس‌های حافظه را که با 64 بیت نمایش داده شده اند پردازش کنند. این سیستم عامل می‌تواند به 16 اگزابایت حافظه ارجاع دهد.

یک سیستم 64 بیتی می‌تواند به بیش از 4 گیگابایت رم دسترسی داشته باشد. که این میلیون‌ها برابر بیشتر از چیزی است که یک ایستگاه کاری متوسط برای دسترسی به آن نیاز دارد. به عبارتی اگر کامپیوتری دارای 8 گیگابایت رم باشد، به پردازنده 64 بیتی نیاز دارد. در غیر این صورت، CPU برای حداقل 4 گیگابایت حافظه غیر قابل دسترسی خواهد بود.

سیستم عامل 32 بیت در مقابل سیستم عامل 64 بیت

  • یک سیستم 32 بیتی به چیزی در حدود 4 گیگابایت رم یا حافظه فیزیکی دسترسی دارد. 
  • یک سیستم 64 بیتی می‌تواند به چیزی در حدود  18 کوینتیلیون بایت RAM دسترسی پیدا کند. به عبارتی هر مقدار حافظه بیشتر از 4 گیگابایت را می‌توان به راحتی توسط پردازنده 64 بیتی اداره کرد.
  • با افزایش در دسترس بودن پردازنده‌های 64 بیتی و ظرفیت‌های رم بزرگ‌تر، مایکروسافت و اپل هر دو نسخه‌های سیستم‌عامل خود را ارتقا داده‌اند که برای استفاده کامل از فناوری جدید طراحی شده‌اند. اولین سیستم عامل کاملاً 64 بیتی Mac OS X Snow Leopard در سال 2009 بود. در همین حال، اولین گوشی هوشمند با تراشه 64 بیتی (Apple A7) iPhone 5s بود.
تفاوت سیستم عامل‌ها

مزایای سیستم عامل 64 بیتی نسبت به سیستم عامل 32 بیتی

  • حافظه آدرس پذیر: سیستم عامل‌های 32 بیتی قادرند حداکثر 4 گیگابایت رم را آدرس دهی کنند. در مقابل سیستم عامل 64 بیتی می تواند تا 16 اگزابایت آدرس دهی کند. این مقدار بسیار بیشتر از 4 گیگابایت حافظه است که یک سیستم عامل 32 بیتی می‌تواند از عهده آن برآید.
  • منابع موجود: سیستم عامل 64 بیتی می‌تواند از منابع موجود سیستم در مقایسه با یک سیستم 32 بیتی به طور کامل استفاده کند. 
  • عملکرد کامپیوتر: سیستم‌ها قادرند محاسبات بیشتری را در هر ثانیه با استفاده از یک سیستم 64 بیتی با پردازنده 64 بیتی انجام دهند. به عبارتی، قدرت پردازش را افزایش می‌دهد و باعث می شود کامپیوتر سریع تر کار کند. این ویژگی در مورد سیستم عامل‌های 32 بیتی محدود است.
  • عملکرد نرم افزار: نرم افزارهای بیشتری در سیستم عامل 64 بیتی وجود دارد که این امر عملکردها را بهبود می‌بخشد. در انجام کارهای بزرگ، نرم افزارهای بیشتری نوشته شدند که نیازمند دسترسی به حافظه ای بیشتر هستیم و اهمیت این موضوع نمایان می‌شود. به عبارتی دیگر افزایش عملکرد نرم افزار منجر به افزایش کارایی کلی می‌شود.
  • Multitasking: با استفاده از سیستم عامل 64 بیتی، کاربران می‌توانند به صورت همزمان کارهای مختلفی را انجام دهند (Multitasking). به عبارتی کاربران می‌توانند به آسانی بین برنامه‌های مختلف جا به جا شوند بدون آن که مشکلی در هنگ کردن ویندوز وجود داشته باشد.

تفاوت سیستم عامل 32 بیتی و سیستم عامل 64 بیتی

  • میزان توانمندی یک پردازنده 64 بیتی نسبت به یک پردازنده 32 بیتی بیشتر است. چرا که می‌تواند دیتاهای بیشتری را به صورت همزمان مدیریت نماید.
  • یک پردازنده 64 بیتی قادر است مقادیر محاسباتی بیشتری از جمله آدرس‌های حافظه را ذخیره کند. به عبارتی یک پردازنده 64 می‌تواند به بیش از 4 میلیارد برابر حافظه فیزیکی یک پردازنده 32 بیتی دسترسی داشته باشد.
  • تفاوت اصلی میان این دو سیستم عامل اینجاست که پردازنده های 32 بیتی می‌توانند مقدار محدودی از رم (در ویندوز، 4 گیگابایت یا کمتر) را مدیریت کنند و پردازنده‌های 64 بیتی می‌توانند از مقدار بیشتری استفاده کنند. تفاوت عمده بین پردازنده‌های 32 بیتی و پردازنده‌های 64 بیتی تعداد محاسباتی است که آن ها می‌توانند در ثانیه انجام دهند که بر سرعت انجام کارها تأثیر می‌گذارد.

مقایسه دو نسخه سیستم عامل 32 بیتی و 64 بیتی

سیستم عامل 32 بیتیسیستم عامل 64 بیتی
نسخه 32 بیتی داده های کمتری را نسبت به سیستم عامل 64 بیتی ذخیره و مدیریت می‌کند.سیستم عامل 64 بیتی دیتاهای بیشتری را نسبت به سیستم عامل 32 بیتی مدیریت می‌کند.
فضای آدرس پذیر آن 4 گیگ است.فضای آدرس پذیری در آن 16 گیگ می‌باشد.
این سیستم عامل تنها قادر است به اجرای سیستم عامل‌های 32 بیتی به طور کامل و دقیق بپردازد و در مقابل نمی‌تواند سیستم عامل 64 بیتی را با توانایی کامل اجرا نماید.یک سیستم پردازنده 64 بیتی قادر است نسخه 32 بیتی یا 64 بیتی یک سیستم عامل (OS) نصب شده را اجرا نماید.
سیستم عامل 32 بیتی از Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows Vista و Linux پشتیبانی می‌کند.سیستم عامل 64 بیتی از Windows XP, Professional, Windows 7, Windows 8, Windows 10, Windows Vista, Linux و Mac OS X پشتیبانی می‌کنند.
یک سیستم عامل‌ 32 بیتی حاوی نسخه‌های دو هسته و چهار هسته‌ای است.دارای نسخه‌های دو هسته‌ای، چهار هسته‌ای، شش هسته‌ای و هشت هسته‌ای است که وجود این چند هسته در دسترس، سرعت محاسبات آن را در هر ثانیه افزایش می‌دهد.
ضریب عملکرد در سیستم عامل 32 بیتی نسبت به 64 بیتی کمتر است.عملکرد بالاتری نسبت به سیستم عامل 32 بیتی دارد.
این سیستم پیشنهاد خوبی برای مواردی چون چند وظیفگی و تست استرس نیست.برای اجرا در برنامه های سنگین مناسب است و برای برای چند وظیفگی و تست استرس کار می‌کند.
یک سیستم 32 بیتی دارای محدودیت 32 بیتی ویندوز 3.2 گیگابایت رم است. محدودیت فضای آدرس پذیر آن به شما اجازه نمی‌دهد از کل فضای فیزیکی 4 گیگابایتی استفاده کنیدقدرت ذخیره سازی تا 17 میلیارد گیگابایت رم را دارد.
برنامه‌ها و سیستم عامل‌های 32 بیتی به پردازنده های 32 بیتی نیاز دارند.سیستم عامل 64 بیتی نیازمند به CPU 64 بیتی است و برنامه‌های 64 بیتی به CPU و OS 64 بیتی نیاز دارند.
سیستم عامل

جمع بندی

با وجود اینکه پردازنده 64 بیتی قدرت پردازش بالاتری نسبت به پردازنده 32 بیتی دارد؛ این به این معنی نیست که شما به رایانه و یا نرم افزار 64 بیتی احتیاج دارید. میزان نیازمندی شما به هر یک از سیستم عامل های 32 بیتی و 64 بیتی به تنظیمات رایانه خودتان بستگی دارد. اگر به دنبال سرعت بالاتری از رایانه هستید، پیشنهاد ما به شما پردازنده 64 بیتی است. توجه کنید حتی اگر شما برنامه 32 بیتی را اجرا می‌کنید می‌توانید از این پردازنده 64 بیتی بهره مند شوید. چرا که اکثر این برنامه‌ها با گذشته خود سازگارند. این موضوع به این معنی است که کامپیوترهای 64 بیتی اکثر برنامه‌های 32 بیتی را اجرا می‌کنند. با این حال، یک کامپیوتر 32 بیتی هیچ برنامه 64 بیتی را اجرا نخواهد کرد. 

از دلایلی که می‌تواند شما را به ارتقا پردازنده ترغیب کند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. گرافیک پردازنده‌های 64 بیتی، علاوه بر توانایی پردازش داده‌های بیشتر می‌توانند عملکرد گرافیکی بهتری را نیز ارائه دهند. به عبارتی رایانه شما قادر خواهد بود تا سرعت بالاتری را در راه‌اندازی برنامه‌ها، ویرایش عکس‌ها و اجرای بازی‌های گرافیکی به نمایش بگذارد.
  2. امنیت رایانه‌های 64 بیتی، ویژگی‌های امنیتی بیشتری را نسبت به رایانه‌های 32 بیتی دارند.

امیدواریم این مقاله به سوالات شما در رابطه با پردازنده‌های 32 بیتی و 64 بیتی و تفاوت دو نسخه سیستم عامل 32 بیتی و 654 بیتی پاسخ لازم را داده باشد. در صورت وجود هرگونه سوال می‌توانید آن را در بخش نظرات مطرح نمایید.

با استفاده از یک سرور مجازی، شما می‌توانید به راحتی سیستم عامل‌های مختلف را نصب و تست، مزایا و معایب هر یک را برای کاربردهای خاص خود بررسی کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید سرور مجازی ارزان، می توانید به وب سایت پویان آی تی مراجعه نمایید.

سوالات متداول

تفاوت پردازنده 32 و 64 بیتی چیست؟

سیستم‌های مبتنی بر پردازنده‌ ۳۲ بیتی قادر به آدرس دهی حداکثر ۴ گیگابایت از حافظه‌ رم هستند. اما پردازنده‌های ۶۴ بیتی می‌توانند تا ۱۶.۸ میلیون ترابایت از حافظه‌ رم را آدرس دهی انجام دهند.

بیتی چیست؟

بیت یا bit به معنای رقم در دستگاه اعداد دودویی یا همان باینری است و عملیات بیتی به انجام عملیات‌های مختلف بر روی تک تک بیت‌های یک عدد دودویی یا باینری گفته می‌شود.

به این مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد رأی ها : 2

هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

اشتراک گذاری اشتراک گذاری در تلگرام اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در ایکس کپی کردن لینک پست

و در ادامه بخوانید

اولین دیدگاه را اضافه کنید.

برچسب ها

OS پردازنده سیستم عامل CPU