احتمالا در سال‌های اخیر نام کلود (cloud) یا فضای ابری را شنیده اید ، بعضی‌ها آن را به «فضای ذخیره سازی ابری» می‌شناسند. اگر بخواهیم عمیق تر به این موضوع نگاه کنیم می‌توان گفت کلود تلفیقی از علم محاسبات و اینترنت است ، با ما همراه باشید تا شما را با کلود و انواع آن و عملکرد آن و… آشنا کنیم.

کلود (cloud) چیست؟

کلود (cloud) یا فضای ابری سرورهایی هستند که از طریق اینترنت قابل دسترسی هستند و نرم‌افزارها و پایگاه‌های داده‌ روی آن سرورها اجرا می‌شوند. سرورهای ابری در مراکز داده در سراسر جهان قرار دارند. با استفاده از رایانش ابری، کاربران و شرکت‌ها مجبور نیستند سرورهای فیزیکی را خودشان مدیریت کنند یا برنامه‌های نرم‌افزاری را روی ماشین‌های خود اجرا کنند. رایانش ابری با استفاده از یک اتصال آنلاین می‌تواند در هر جا و هر زمان اجرا شود.

کلود کاربران را قادر می‌سازد تا تقریباً از هر دستگاهی به فایل‌ها و برنامه‌های مشابه دسترسی داشته باشند، زیرا عملیات ها و ذخیره‌سازی به جای اینکه در دستگاه کاربر انجام شود، روی سرورهای دیتاسنتر انجام می‌شود. به همین دلیل است که کاربر می تواند پس از گوشی قدیمی خود با یک گوشی جدید وارد صفحات اجتماعی خود شود و همچنان اکانت قدیمی خود را با تمام عکس ها، فیلم ها و تاریخچه ی آنها داشته باشد. Gmail یا Microsoft Office 365 از ایمیل ابری و Dropbox یا Google Drive از ذخیره سازی ابری استفاده می‌کنند.

اگر کسب و کار ها از فضای ابری استفاده کنند ممکن است برخی هزینه ها مانند هزینه های IT حذف شود، به عنوان مثال کسب و کار ها دیگر نیازی به بروزرسانی و نگهداری سرورهای خود ندارند، زیرا فروشنده ای که فضای ابری را در اختیار آن کسب و کار قرار داده این کار را انجام می‌دهد ، پس در نتیجه باعث کاهش هزینه ها می‌شود.

انواع خدمات رایانش ابری (cloud computing) چیست؟

Software-as-a-Service (SaaS) :

در این روش نیاز نیست کاربران برنامه‌ی خاصی را روی دستگاه خود نصب کنند ، چون برنامه های SaaS روی سرورهای ابری میزبانی می‌شوند کاربران می‌توانند از طریق اینترنت به برنامه دسترسی پیدا کنند. در این بخش کاربر حتی با نرم‌افزار نیز کاری نخواهد داشت. به عنوان مثال ، استفاده از سرویس ایمیل است که کاربر بدون درگیر شدن با سیستم‌عامل یا حتی نرم‌افزار ایمیل، می‌تواند ایمیل سرور خود را راه‌اندازی کند.

Platform-as-a-Service (PaaS) :

سکوی ابری یا PaaS مدلی است که در آن سرویس‌دهنده، امکانات سخت‌افزاری و ابزارهای موردنیاز مشتریان برای استفاده از محصولات را فراهم می‌کند. با کمک سکوی ابری دغدغه‌ی فراهم‌سازی و راه‌اندازی سخت‌افزاری و نرم‌افزاری زیرساخت رفع می‌شود و سرعت توسعه‌ی محصولات نرم‌افزاری افزایش چشم‌گیری می‌یابد. در واقع PaaS محیطی برای توسعه و بارگذاری برنامه‌های شما در ساختاری ابری است که به کمک آن می‌توانید از برنامه‌ای ساده تا نرم‌افزارهایی بسیار پیچیده را بر بستر ابر پیاده‌سازی کنید. Heroku و Microsoft Azure از ارائه دهندگان PaaS هستند.

Infrastructure-as-a-Service (IaaS) :

در این مدل، یک شرکت زیرساخت‌های آی‌تی مانند نتورک، سرور و فضای ذخیره‌سازی از سرویس دهنده ی کلود می‌گیرد، سپس از آن زیرساخت برای ساخت برنامه های خود استفاده می کند. IaaS مانند شرکتی است که زمینی را اجاره می‌کند و در آن می‌تواند هر آنچه را که می‌خواهد بسازد – اما باید تجهیزات و مصالح ساختمانی خود را تهیه کنند. ارائه دهندگان IaaS عبارتند از DigitalOcean، Google Compute Engine و OpenStack.

Function-as-a-Service (FaaS) : 

به FaaS رایانش بدون سرور هم گویند، FaaS برنامه های ابری را به بخش های کوچکتری تقسیم می‌کند و آن بخش ها در صورت لزوم اجرا می‌شوند. مزیت بزرگ این سرویس در این است که تنها می‌بایست برای مدت زمانی که از آن استفاده می‌کنید شارژ پرداخت کنید و نیازی به پرداخت شارژ بر مبنای میزان پهنای باند یا تعداد سرورهای استفاده شده نیست.

saas-paas-laas-diagram

براساس پیش‌بینی گارتنر، در جدول زیر میزان رشد بازار در هر کدام از دسته‌بندی‌های سرویس رایانش ابری از سال 2021 تا سال 2023 آمده است.(طبق گزارش آپریل 2022)

روش های پیاده سازی سرویس‌های رایانش ابری چگونه است؟

در بخش قبلی در مورد نحوه ارائه خدمات از طریق کلود (cloud) یا فضای ابری را بررسی کردیم ، در این بخش می‌خواهیم در مورد شیوه‌ی اسقرار و پیاده سازی آنها بگویم ، رایج ترین پیاده سازی‌های ابری عبارتند از:

  1. سرویس ابر خصوصی (Private cloud) : 

    ابر خصوصی ، به طور اختصاصی توسط نهاد، سازمان یا شرکت مورد استفاده قرار می‌گیرد. یک ابر خصوصی توسط منابع داخلی اداره می‌شود اما این لزوما به این معنی نیست که ابرهای خصوصی حتما در محل شرکت یا سازمان شما حضور فیزیکی داشته باشند. در ابر خصوصی همه‌ی انواع خدمات مبتنی بر رایانش ابری از جمله SaaS  ، PaaS و IaaS قابل ارائه می‌باشد.

  2. سرویس ابر عمومی (Public cloud) : 

    ابر عمومی مدلی استاندارد از خدمات رایانش ابری است که در دسترس عموم کاربران باشد. AWS آمازون و Google Cloud گوگل، معروف‌ترین ابر‌های عمومی هستند که طیف وسیعی از خدمات رایانش ابری را به عموم کاربران ارائه می‌دهند. در ابر عمومی شرایط استفاده بر اساس پرداخت به اندازه مصرف (pay-as-you-go) است. منابع و سرویس‌ها تنها در صورت نیاز کاربران به آنها تخصیص داده می‌شود و فقط به همان میزان که از منابع مصرف می‌کنند، هزینه پرداخت می‌کنند.

  3. سرویس ابر هیبریدی (Hybrid cloud):

    این سرویس تلفیقی از دو سرویس ابر عمومی و خصوصی است. در سرویس ابری هیبرید، هم از منابع سخت‌افزاری سازمان به بهترین شکل استفاده می‌شود و هم از مزایای سرویس ‌ابری مانند پایداری بیش‌تر. به این دلیل که در سرویس‌ ابری عمومی تعداد دیتاسنتر بیش‌تری در اختیار کاربر قرار دارد، امکان از دسترس خارج شدن دیتاسنتر کم‌تر از روش سرویس‌ ابری خصوصی (درون سازمان) است.

پویان آی تی پلن های مختلف سرور کلود از هتزنر را ارائه می‌دهد. می‌توانید با توجه به نیاز خود بهترین پلن را انتخاب کنید.

مزایای استفاده از کلود

امروزه رایانش ابری به یکی از پرکاربرد ترین سرویس ها تبدیل شده و شرکت های بزرگ و معتبر سعی می‌کنند از این فضا استفاده کنند، چند دلیل مهم آن در بخش زیر آورده شده است :

1. هزینه

شرکت هایی که از فضای ابری استفاده می‌کنند هزینه های خرید سخت‌افزار و نرم‌افزار و راه‌اندازی و راه‌اندازی مراکز داده در محل را نمی‌پردازند ، همچنین دیگر نیاز به کارشناس برای مدیریت بررسی زیرساخت ها نیست و هزینه‌ی برق و خنک کننده برای سرور هم حذف می‌شود.

2. سرعت

راه اندازی و نصب سرویس‌های ابری بسیار سریع است و در مدت زمان کوتاهی با کمتر از چند کلیک فعال می‌شوند. همچنین به دلیل انعطاف پذیر بودن خدمات رایانش ابری در صورت هرگونه تغییر در کسب‌و‌کار و نیازهای شما، افزایش و کاهش سرویس‌ها در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود.

3. مقیاس پذیری جهانی

همانطور که گفته شد سرویس های رایانش ابری انعطاف پذیر است و این به معنای ارائه مقدار مناسبی از منابع IT ، برای مثال، افزایش و کاهش قدرت محاسباتی، فضای ذخیره‌سازی و افزایش و کاهش پهنای باند درست در زمانی که نیاز است .

4. بهره وری بالا

دیتاسنترهایی که در شرکت ها بصورت فیزیکی وجود دارند نیاز به راه اندازی سخت افزاری و نرم افزاری و سایر کارهای وقت گیر دارند. رایانش ابری نیاز به بسیاری از این وظایف را برطرف می‌کند، بنابراین تیم‌های کارشناسی فناوری اطلاعات می‌توانند برای کارهای مهم تر دیگری وقت بگذارند.

5. عملکرد

سرویس های رایانش ابری در دیتاسنتر امن و بزرگ اجرا می‌شوند و  مرتبا به آخرین نسخه های موجود سخت افزاری و نرم افزاری ارتقا می‌یابند، این آپدیت ها منجر به افزایش سرعت و عملکرد سرویس شما خواهد شد.

6. قابل اطمینان بودن

امکان بک‌آپ‌گیری و بازیابی اطلاعات توسط سرویس رایانش ابری باعث شده است که به یکی از مطمئن‌ترین روش‌های پردازش و ذخیره‌سازی اطلاعات تبدیل شود.

7. امنیت

بسیاری از سرویس دهندگان فضای ابری از سیاست ها و فناوری های امنیتی پیروی می‌کنند که باعث می‌شود وضعیت امنیتی سیستم شما تقویت شود و از داده‌ها، برنامه‌ها و زیرساخت‌های شما در برابر تهدیدات احتمالی محافظت کند.

شما می‌توانید از طریق سایت پویان آی تی سرور کلود هتزنر را با بهترین قیمت دریافت کنید. لازم به ذکر است که سرورهای مجازی پویان آی تی دارای کیفیتی در سطح سرورهای کلود (cloud) یا همان فضای ابری هستند و می‌توانند به صورت کامل نیازهای شمارا برطرف کنند. سرورهای مجازی از کشورهای ایران (SSD, NVMEلهستان، انگلیس، فنلاند (VMWARE, KVMآلمان، هلند و فرانسه در پلن های مختلف ارائه شده اند.

به این مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 4.6 / 5. تعداد رأی ها : 5

هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

1 دیدگاه

  1. سلام متشکرم از مقاله مفیدتون
    مزیت کلود ترکیبی نسبت به کلود اختصاصی و عمومی چیه؟

دیدگاهتان را بنویسید