تفاوت سیستم عامل یونیکس و ویندوز
تفاوت سیستم عامل یونیکس و سیستم عامل ویندوز موضوعی است که همواره مورد توجه کاربران بوده است. یونیکس و ویندوز، دو سیستم عامل محبوب با ویژگیها و معماریهای متفاوت هستند که هر کدام از آنها برای نوع خاصی از کاربران و نیازها طراحی شدهاند. درک این تفاوتها به کاربران کمک میکند تا مناسبترین سیستم عامل را بر اساس نیازهای خود انتخاب کنند. در این مقاله میخواهیم درباره تفاوت سیستم عامل یونیکس و ویندوز صحبت کنیم.
سیستم عامل یونیکس
پیدایش اولیه یونیکس به سال 1969 توسط کارمندان آزمایشگاه بل شرکت AT&T برمیگردد، در سال 1972 یونیکس به طرز دقیقی بر روی 10 کامپیوتر در حال اجرا بود. سال بعد تامپسون و ریچی، یونیکس را با زبان برنامه نویسی C بازنویسی کردند.
زبان C قابل حملتر بود و کمک کرد که یونیکس به سیستم عاملی تبدیل شود که میتوانست بر روی انواع متفاوتی از کامپیوترها اجرا گردد. یونیکس به دلایل گوناگونی به سیستم عامل بسیار محبوبی تبدیل شده است که مقید به هیچ سخت افزار خاصی نمیباشد و تقریباً به هر نوع کامپیوتری برده شده است. کامپیوترهای شخصی، آمیگاها، مکینتاشها، ایستگاههای کاری، کامپیوترهای کوچک، کامپیوترهای بزرگ و سوپرکامپیوترها از هر نوعی، سیستم عامل یونیکس را اجرا میکنند. این موضوع یعنی نرم افزاری که بر روی کامپیوتری نوشته میشود، به کامپیوتر دیگر قابل انتقال است.
قابلیتها و محدودیتهای سیستم عامل یونیکس
یونیکس قابلیتها و محدودیتهای مختلفی دارد که برخی از آنها به شرح زیر است:
قابلیتهای سیستم عامل یونیکس
- مورد استفاده بسیاری از فروشگاههای آنلاین است و برای کنترل تلفن همراه و دیگر ابزار و وسایل الکترونیکی استفاده میشود.
- در زمان اجرای برنامههای پیچیده، از حافظه کمتری استفاده میکند.
- مدیریت حافظه مجازی به بهترین شکل صورت میگیرد.
- این سیستم عامل رایگان است و از ایمنی بالایی برخوردار است. به همین دلیل توسط ارائه دهندگان میزبانی وب استفاده میشوند. (از جمله ابزاری که توسط بسیاری از سرورهای میزبانی وب استفاده میشود میتوان به سرور نام دامنه (DNS)، پروتکل پیکربندی میزبان پویا (DHCP) و وب سرور اشاره کرد.)
- امکان باز کردن چندین برنامه در آن وجود دارد. برنامهها میتوانند به صورت موازی با استفاده از فناوری چند پردازنده اجرا شوند.
- این اطمینان را برای کاربران فراهم میآورد تا در فضایی امن به تعامل با سرور ها بپردازند. به زبانی ساده ارتباط با سرورهای یونیکس سریع و بدون خطا اتفاق میافتد.
محدودیتهای سیستم عامل یونیکس
- نداشتن دایکیومنت مناسب که باعث میشود در صورت برخورد با مشکلات نیاز به مشاوره از متخصصین داشته باشید، چرا که دریافت کمک آنلاین از دایکیومنتها بسیار دشوار است.
- دشوار بودن یادگیری دستورات یونیکس نسبت به ویندوز، MS-DOS و macOS.
- این برنامه برای برنامه نویسان مناسب است نه افراد عادی و مبتدی.
- درک دستورات آن دشوار است.
- رابط کاربری در این سیستم عامل جذابیت چندانی ندارد.
- بعضی از انواع یونیکس به بیشترین میزان استفاده از حافظه نیاز دارند.
معرفی سیستمعامل ویندوز و ویژگیهای اصلی آن
ویندوز از معروفترین سیستم عاملها به شمار میآید که توسط Microsoft Cooperation طراحی و توسعه یافته است. اولین نسخه از مایکروسافت ویندوز نسخه 1.0 است که در 10 نوامبر 1983 منتشر شد. سیستم عامل ویندوز از یک رابط گرافیکی استفاده میکند و این اجازه را به کاربران میدهد تا بتوانند فایلها را ذخیره نمایند، به تماشای فیلمها بپردازند، نرم افزارها را اجرا نمایند و به اینترنت دسترسی یابند. این سیستم عامل در حال حاضر نسخههای مختلفی از ویندوز را ارائه میدهد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ویندوز XP
- ویستا
- ویندوز 95
- ویندوز 7
- ویندوز 8
- ویندوز 10 و 11
سیستم عامل ویندوز دارای ویژگیهای بسیار مفیدی است. کاربر ممکن است به راحتی پوشهها را ایجاد کرده و فایلهای خود را مرتب کنند. از دکمه شروع میتوان برای مکان یابی نرم افزار نصب شده روی سیستم استفاده کرد. کاربران همچنین میتوانند از دکمه شروع برای دسترسی به کنترل پنل و دریافت کمک و پشتیبانی سیستم استفاده کنند. همچنین ممکن است از تمهای مختلف برای سفارشی کردن دسکتاپ استفاده شود و با نرم افزارهای مفید مختلفی از جمله Microsoft Excel، PowerPoint و Word همراه است.
قابلیتها و محدودیتهای سیستم عامل ویندوز
سیستم عامل ویندوز قابلیتها و محدودیتهای مختلفی دارد. برخی از این موارد به شرح زیر است:
قابلیتهای سیستم عامل ویندوز
- مناسب برای توسعه دهندگان بازی و نرم افزارها
- شامل ابزار کاربردی فراوان
- ویندوز 10 مناسب برای استفاده در دستگاههای لمسی و سیستمهای دسکتاپ
- دارای ویژگیهای مشترک در تمامی نسخههای مایکروسافت که امکان جابهجایی میان نسخهها را برای افراد فراهم میکند.
محدودیتهای سیستم عامل ویندوز
- پولی است و برای استفاده از آن بایستی هزینه ماهانه پرداخت نمود.
- برخلاف لینوکس رایگان و منبع باز نیست.
- برای انجام کارهای اداری معمولی بر روی سیستمها، مستلزم خرید نرم افزارهای دیگر مایکروسافت مانند MS Office هستید.
- حملات هکری در آن زیاد است و میتوانند به راحتی امنیت ویندوز را بشکنند. بنابراین کاربران ویندوز به نرم افزارهای ضدویروس نیاز دارند. علاوه بر این، باید سیستم عامل خود را به روز نگه دارند تا بتوانند اصلاحات امنیتی را دریافت کنند.
تفاوت سیستم عامل یونیکس و ویندوز
تفاوتهای اصلی متفاوتی بین سیستم عامل یونیکس و ویندوز وجود دارد. برخی از تفاوتهای سیستم عامل یونیکس و ویندوز به شرح زیر است:
- سیستم عامل یونیکس دارای رابط خط فرمان (CLI) است. در صورتی که سیستم عامل ویندوز دارای یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) است.
- پردازش چندگانه در سیستم عامل یونیکس وجود دارد. در مقابل، انجام این کار در سیستم عامل ویندوز ممکن نیست.
- یونیکس یک سیستم عامل رایگان و منبع باز است. در مقابل، ویندوز یک سیستم عامل دارای مجوز است.
- یونیکس یک سیستم عامل مبتنی بر فرمان است. ولی، ویندوز یک سیستم عامل مبتنی بر منو است.
- سیستم عامل یونیکس کاملاً به حروف کوچک و بزرگ حساس است و فایلها را میتوان فایلهای جداگانه در نظر گرفت. اما در سیستم عامل ویندوز حساسیت بزرگ و کوچک به عنوان یک گزینه است.
- از جمله دلایل محبوبیت یونیکس پایداری آن در اجرا است. با وجود این که این پایداری در ویندوز نیز وجود دارد برتری یونیکس در این موضوع به نسبت ویندوز بیشتر است.
- پشتیبانی سخت افزاری در لینوکس محدود است؛ ولی در مقابل، سیستم عامل ویندوز همه درایورهای سخت افزار موجود را در خود دارد.
- یونیکس سیستم عاملی منعطف است که بر روی سیستمهای مختلف نصب میشود و ایدههای جدیدی را در طراحی نرم افزار ارائه میدهد. در صورتی که ویندوز توانایی محدودتری در این باره را از خود به نمایش میگذارد؛ ولی کار با آن سادهتر است.
جدول تفاوت سیستم عامل یونیکس و ویندوز
امکانات | سیستم عامل یونیکس | سیستم عامل ویندوز |
---|---|---|
رابط کاربری | ارائه همراه با یک رابط خط فرمان (CLI) | دارای یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) است. |
لایسنس | سیستم عاملی رایگان و منبع باز میباشد. | سیستم عاملی دارای مجوز است. |
امنیت | ایمنی بالاتری دارد چراکه همه به روز رسانی های سیستم به مجوز صریح کاربر نیاز دارند. | منیت کمتری نسبت به سیستم عامل یونیکس دارد. |
پردازش | توانایی پشتیبانی از چند پردازش را دارد. | از چند پردازش پشتیبانی نمیکند. |
حساسیت حروف کوچک و بزرگ | بسیار حساس نسبت به حروف کوچک و بزرگ است و فایلها را میتوان فایلهای جداگانه در نظر گرفت. | دارای حساسیت بزرگ و کوچک به عنوان یک گزینه است. |
بیس و پایه | سیستم عاملی مبتنی بر فرمان است. | سیستم عامل مبتنی بر منو است. |
سخت افزار | در سیستم عامل یونیکس، پشتیبانی سخت افزاری محدود است. بنابراین برخی از سخت افزارها نمی توانند درایورهای داخلی داشته باشند. | تقریباً تمام سخت افزارها دارای درایورهای موجود هستند. |
فایل سیستم | از فایل سیستم یونیکس (UFS) استفاده می کند که شامل سیستم های فایل STD.ERR و STD.IO میباشد. | از فایل سیستم با فناوری جدید (NTFS) و سیستم تخصیص فایل (FAT32) استفاده میکند. |
قابلیت اطمینان | یونیکس و توزیع های آن به دلیل سطح بالای پایداری خود به خوبی شناخته شده اند. | اگرچه ویندوز در سال های اخیر پایدارتر شده است، اما هنوز از قابلیت اطمینان ارائه شده توسط سیستمهای یونیکس فاصله دارد. |
پشتیبان گیری و بازیابی اطلاعات | ایجاد یک سیستم پشتیبان و بازیابی در یونیکس زمان بر است، اما با انتشار توزیع های جدید یونیکس آسان تر میشود. | این شامل یک سیستم پشتیبان و بازیابی داخلی است که آن را کاربر پسندتر میکند. |
آیا به دنبال سرور مجازی با قابلیتهای منحصر به فرد هستید؟ پویان آی تی به ارائه سرور مجازی با قابلیت پشتیبانی از انواع سیستمعاملها میپردازد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما در ارتباط باشید.
و در آخر
در این مقاله به معرفی یونیکس و سیستم عامل ویندوز پرداختیم و تفاوتهای میان این دو سیستم عامل را برایتان بیان نمودیم. دانستیم که بدون شک ایجاد یونیکس یکی از محوریترین لحظات در محاسبات تکاملی به حساب میآید. سیستم عاملهای مبتنی بر رابط کاربری گرافیکی قبل از یونیکس دارای محدودیتهایی بودند. یونیکس عملیاتهایی از قبیل دستورات خط فرمان و برقراری ارتباط با سرورها را امکان پذیر کرد. بد نیست بدانید که یونیکس در بسیاری از برنامهها و سیستم عاملها از جمله اندروید و iOS وجود دارد. علاقهمندان به فناوری و مدیریت شبکه و کسانی که با سیستم عاملهای لینوکس یا اوبونتو کار میکنند و علاقهمند به تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ (Big Data) هستند، باید یونیکس را درک کنند.
در کنار آن سیستم عامل ویندوز، معروفترین سیستم عامل است که از رابطهای گرافیکی استفاده میکند و فرصتی را برای کاربران فراهم میآورد تا بتوانند به اینترنت اتصال یابند و به کارهای خود بپردازند.
سؤالات متداول
کدام سیستم عامل بهتر است: یونیکس یا ویندوز؟
ببینید انتخاب میان این دو سیستم عامل به نوع نیاز کاربران بستگی دارد. مثلاً اگر به دنبال پایداری، امنیت و کنترل بیشتر بر روی سیستم خود هستید، یونیکس گزینه مناسبی است. اما اگر به یک رابط کاربری آسان و نرم افزارهای تجاری متنوع نیاز دارید، ویندوز ممکن است انتخاب بهتری باشد.
آیا سیستم عامل یونیکس برای کاربران مبتدی مناسب است؟
یونیکس به دلیل نیاز به یادگیری دستورات خاص و استفاده از رابط خط فرمان، ممکن است برای کاربران مبتدی دشوار باشد. در حالی که ویندوز به خاطر رابط گرافیکی کاربر پسندی که دارد، برای کاربران عادی مناسبتر است.
منابع
- https://www.geeksforgeeks.org/difference-between-unix-and-windows-operating-system/
- https://www.javatpoint.com/unix-vs-windows-operating-system/
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد رأی ها : 2
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.