Sonarqube

Sonarqube چیست؟ + نحوه عملکرد آن

فهرست مطالب

در عصر امروز نرم افزارها پیوسته در مسیر رشد و توسعه قرار دارند. در این مسیر اینکه کدها از کیفیت خوبی برخوردار باشند نیز مسئله‌ای مهم به حساب می‌آید. برای بررسی کیفیت کدها ابزار زیادی وجود دارند یکی از این ابزار SonarQube است. SonarQube با تجزیه و تحلیل کدها این امکان را برای توسعه دهندگان فراهم می‌آورد تا مشکلات کد را شناسایی و آن‌ها را اصلاح نمایند و در نهایت نرم افزاری قوی‌تر، ایمن و قابل نگهداری ایجاد نمایند.

SonarQube چیست؟

از جمله پلتفرم‌های مدیریت کیفیت کد به حساب می‌آید که کدها را تجزیه و تحلیل می‌کند. این تجزیه و تحلیل با دقت و ریزبینی تمام انجام می‌شود و در تلاش است تا به ارتقا و بهبود کیفیت کد بپردازد. SonarQube از جمله پلتفرم‌های منبع باز است و توسط SonarSource توسعه پیدا کرده است. SonarQube از زبان‌های برنامه نویسی زیادی (30 زبان) پشتیبانی می‌کند و کدها را بررسی و به شناسایی باگ‌ها، خطاها، مشکلات و خیلی موارد دیگر می‌پردازد.

ویژگی‌های SonarQube

این ابزار دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌های زیادی است که در اینجا به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

  1. تجزیه و تحلیل جامع: شما با استفاده از SonarQube می‌توانید به تجزیه و تحلیل لایه لایه پایگاه کد پرداخته و جزئیاتی مثل تکرارها، ساختار پیچیده و خیلی از این موارد را شناسایی کنید.
  2. امنیت: به این معناست که شما با نشانه گذاری خطاها و باگ‌های احتمالی می‌توانید آسیب پذیری‌هایی که ممکن است با آن‌ها مواجه شوید را تعیین و با تقویت و اصلاح این موارد امنیت برنامه‌ها را بهبود بخشید.
  3. پشتیبانی از زیان‌های مختلف: SonarQube قادر است تا از زبان‌های برنامه نویسی متعددی پشتیبانی کند.
  4. بهبودهای پیوسته: از آنجا که SonarQube به بررسی میزان کیفیت کدها و این دست از موارد می‌پردازد و پیوسته روند بهبود اتفاق خواهد افتاد.
  5. و…

یک نرم افزار باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد تا از فیلتر کیفیت عبور کند؟

برای سنجش کیفیت نرم افزارها کدها بایستی یک سری ویژگی‌ها داشته باشند تا از فیلتر کیفیت عبور کنند. برخی از این فیلترها به شرح زیر هستند.

  1. پیروی از اصول طراحی و معماری نرم‌افزار.
  2. داشتن تست.
  3. اینکه دارای API مناسبی باشند.
  4. ساختار کدها به چه صورت است. منطقی یا پیچیده؟
  5. آیا این کدها قبلا جایی تکرار شده‌اند یا خیر.
  6. امنیت و میزان آسیب پذیری‌ها مورد بررسی کامل قرار گرفته باشد.
  7. و… .

تحلیل کد پویا

به این معناست که شما نحوه عملکرد کد را در زمان اجرا مورد بررسی قرار دهید به جای آنکه کدها را بارها و بارها به شکل آفلاین بررسی کنید. این نوع از تحلیل ویژگی‌های زیادی دارد که برای مثال می‌توان این موارد را نام برد.

  1. شناسایی مشکلات اجرایی: به این معنا که زمانی که برنامه در حال اجر است می‌توان مشکلاتی مثل نشت حافظه، Race Conditions ،Timing Issues و موارد دیگر را شناسایی کرد.
  2. بررسی ورودی‌ها و خروجی‌ها: اینکه برنامه به چه نحوه با داده‌های ورودی و خروجی در ارتباط است و تعامل دارد و همچنین به اعتبار سنجی ورودی‌ها و مدیریت خطاها می‌پردازد.
  3. بررسی صحت کارکرد: اینکه برنامه به درستی بتواند در شرایط مختلف به درستی اجرا شود را مورد بررسی قرار می‌دهد.
  4. و… .

این کار به توسعه دهندگان کمک می‌کند تا مشکلات احتمالی را پیش از انتشار نهایی شناسایی و بر طرف سازند و به وسیله آن کیفیت و امنیت برنامه را بهبود بخشند.

تجزیه و تحلیل کد استاتیک

در این نوع تجزیه و تحلیل هیچ کدی اجرا نمی‌شود و با استفاده از الگوریتم‌ها و تکنیک‌هایی برای تجزیه و تحلیل کدها به شناسایی خطاها می‌پردازد. در این نوع از تجزیه و تحلیل یک سری وظایف انجام می‌شود که برای مثال می‌توان شناسایی خطاهای برنامه، توصیه‌ها و آموزش‌هایی برای قالب بندی کدها، امتیازدهی‌هایی درباره کیفیت کدها و این دست از موارد می‌پردازد.

مزایای SonarQube

در این بخش قصد داریم تا به توضیح درباره مزایا استفاده از این ابزار بپردازیم.

  1. شناسایی خودکار کدها: SonarQube به شما اجازه می‌دهد تا کدها را تحلیل و خطاهای مربوط به آن را شناسایی کنید. این ابزار به شما کمک می‌کنند تا این نوع آسیب‌پذیری‌ها را شناسایی نمایید و آن‌ها را برطرف نمایید.
  2. پشتیبانی از زبان‌های مختلف: این ابزار قادرند را از زبان‌های برنامه نویسی متعددی پشتیبانی نمایند که برای مثال می‌توان به سی شارپ، JavaScript ،Python ،PHP و بسیاری دیگر.
  3. افزایش کیفیت کدها: استفاده از SonarQube این امکان را برای شما فراهم می‌آورد تا بتوانید مشکلات کدها را شناسایی و کیفیت آن‌ها را بهبود بخشید.
  4. استفاده آسان: ساختار ساده و کاربرپسند در این ابزار باعث می‌شود تا توسعه دهندگان بتوانند به آسانی از آن‌ها استفاده نمایند.
نحوه-عملکرد-SonarQube

ادغام SonarQube با ابزارهای توسعه

با انجام این کار فرایند توسعه روند بهتری را به خود می‌گیرد و این امر می‌تواند به افزایش کیفیت کدها کمک کند. در این بخش قصد داریم تا به توضیح درباره ادغام SonarQube با ابزارهای توسعه بپردازیم.

  • ادغام با ابزارهای CI/CD

Continuous Integration (CI) و Continuous Deployment/Delivery (CD) از جمله فرایندهایی هستند که به توسعه دهندگان کمک می‌کنند تا بتوانند تغییراتی را در کدها تست و منتشر نمایند. با ادغام SonarQube با ابزارهای CI/CD شناسایی و رفع مشکلات به آسانی انجام می‌شود.

  • ادغام با سیستم‌های مدیریت نسخه

این سیستم‌ها به توسعه دهندگان کمک می‌کنند تا تغییرات کدها را مدیریت کنند. انجام این ادغام باعث می‌شود تا سیستم‌ها بتوانند به تحلیل کدها به صورت خودکار پس از هر Commit یا Push بپردازند.

  • ادغام با محیط‌های توسعه یکپارچه (IDE)

شناسایی و برطرف سازی مشکلات کدها در زمان توسعه.

ادغام SonarQube با ابزارهای توسعه مزایای زیادی را به همراه می‌آورد که برای مثال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

    1. شناسایی سریع مشکلات: ترکیب SonarQube با CI/CD و IDE به شما کمک می‌کند تا مشکلات را شناسایی و در جهت رفع آن‌ها در گام‌های اولیه قدم بردارید.
    2. افزایش میزان بهره وری تیم توسعه: اینکه شما به شکلی سریع بازخوردهایی را دریافت نمایید باعث می‌شود تا سریع‌تر در برطرف‌سازی آن‌ها  قدم بردارید.
    3. بهبود کیفیت کدها: تجزیه و تحلیل مداوم کدها و بررسی آن‌ها منجر به بهبود کیفیت نهایی کدها می‌شود.
    4. و… .

کلام آخر

 SonarQubeاز جمله ابزار متن باز است که برای تحلیل کد مورد استفاده قرار می‌گیرد. توسعه دهندگان با استفاده از این ابزار قادر خواهند بود تا کیفیت کدهای خود را بررسی نمایند. این بررسی کیفیت در حیطه‌های مختلفی مورد استفاده است مثل بررسی خوانایی، امنیت، عملکرد کد و این دست از موارد.

SonarQube قادر است تا از زبان‌های برنامه نویسی متعددی پشتیبانی نماید که برای مثال می‌توان زبان‌های پایتون، جاوا، سی شارپ و خیلی موارد دیگر را نام برد. از این ابزار در پروژه‌های بزرگ و تیمی استفاده می‌شود و با ارائه نمودارهای تحلیلی به شما کمک می‌کند تا مشکلات را شناسایی و برطرف سازید و در نهایت نرم افزار خود را بهبود بخشید.

سوالات متداول

  • مزایای SonarQube چیست؟

بهره گیری از این ابزار مزایای زیادی را برای شما به همراه می‌آورد که برای مثال می‌توان به بهبود کیفیت کدها، رشد و توسعه مهارت‌های توسعه دهندگان، سهولت در مقیاس پذیری و این دست از موارد اشاره کرد.

  • SonarQube چه مزایایی نسبت به دیگر ابزار کیفیت کد دارد؟

نیازی به IDE ندارد و می‌تواند به زبان‌های گوناگون پشتیبانی شود. در کنار آن ادغام با ابزار توسعه به آسانی، پشتیبانی از DevOps و CI/CD و خیلی موارد دیگر از مزایای آن نسبت به دیگر ابزار هستند.

منابع

  • https://www.datadoghq.com/dg/monitor/sonarqube

به این مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0

هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

اشتراک گذاری اشتراک گذاری در تلگرام اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در ایکس کپی کردن لینک پست

و در ادامه بخوانید

اولین دیدگاه را اضافه کنید.

برچسب ها

برنامه نویسی DevOps Open source