معماری سرویس گرا (SOA) چیست؟

معماری سرویس گرا (SOA) چیست؟

فهرست مطالب

معماری سرویس گرای یا (SOA) نوعی نرم افزار است که اجزای آن را با استفاده از رابط‌های سرویس که زبان ارتباطی مشترکی در شبکه دارند قابل استفاده می‌سازد. یک سرویس بخشی مستقل از عملکرد نرم افزارها و یا مجموعه‌ای از عملکردهاست که برای تکمیل کاری خاص و یا اجرای یک عملیات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به زبانی ساده SOA اجزای نرم افزارها را که جداگانه نگهداری شده‌اند را یک پارچه می‌سازد و به آن‌ها اجازه می‌دهد تا با هم ارتباط برقرار کنند و با هم کارکرده تا درنهایت برنامه‌های نرم افزاری را در سیستم‌های مختلف تشکیل دهند.

معماری سرویس گرا چگونه کار می‌کند؟

همان‌طور که توضیح دادیم SOA سیستم‌های نرم افزاری پیچیده را به سرویس‌هایی با قابلیت استفاده مجدد توسط دیگر برنامه‌ها و کاربران تبدیل می‌کند و آن را آسان‌تر می‌سازد. هر کدام از سرویس‌های SOA وظیفه خاص خود را دارند و حاوی یک رابط بوده که شامل پارامترهای ورودی و خروجی سرویس و همچنین پروتکل ارتباطی مورد نیاز برای دسترسی به آن است.

معماری سرویس گرای این امکان را برای سرویس‌ها فراهم می‌آورد تا بتوانند با استفاده از سیستم کوپلینگ شل برای انتقال داده یا هماهنگ کردن یک فعالیت ارتباط برقرار کنند. علاوه بر آن مشتریان می‌توانند با دیگر سرویس‌ها حتی در زمانی که به هم مرتبط نیستند ارتباط برقرار نمایند. به وسیله این فرایند می‌توان خدمات مختلف را برای ایجاد یک نرم افزار پیچیده ترکیب کرد که دیگر برنامه‌ها نیز می‌توانند از آن به عنوان یک واحد استفاده نمایند.

SOA پیاده سازی مفهوم سرویس یا مدل سرویس محاسبات است که در آن عملکردها و فرایندها به عنوان خدمات نرم افزاری اجرا می‌شوند و از طریق مجموعه‌ای از رابط‌های برنامه نویسی در دسترس هستند و از طریق هماهنگی سرویس پویا به برنامه‌ها متصل می‌شوند.

به زبان ساده در SOA کسی که به دنبال اطلاعات است آن را درخواست کرده و داده‌های ورودی را به سرویس ارسال می‌کند. سرویس این داده‌ها را پردازش و با استفاده از قوانین تعیین شده به برقراری ارتباط می‌پردازد. این دست از قوانینی به عنوان پروتکل‌های ارتباطی شناخته می‌شوند. برخی از این پروتکل‌ها برای پیاده سازی فلان شامل موارد زیر است.

  • پروتکل دسترسی به شیء ساده (SOAP)
  • HTTP
  • Apache Thrift
  • Apache ActiveMQ
  • JMS

اهداف اصلی معماری سرویس گرا

در این بخش به توضیح درباره اهداف SOA می‌پردازیم.

  1. تجزیه و تحلیل بهتر: SOA این امکان را برای سامانه‌ها فراهم می‌آورد تا به صورت یک مجموعه مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرند. این کار به توسعه، تست و مدیریت آسان‌تر واحدهای کوچک‌تر کمک می‌کند.
  2. ارائه انعطاف پذیری بالا: این امر باعث می‌شود تا سازمان‌ها بتوانند خدمات جدیدی را اضافه کنند بدون آنکه به تغییر در کل سازمان نیازی داشته باشد. این رخداد برای سازمان‌ها در رودررویی با نیازها و تغییرات مؤثر است.
  3. ادغام: ویژگی ادغام باعث می‌شود تا سازمان‌ها بتوانند با تغییرات فناوری همگام و هم راستا شوند.
  4. مدیریت منابع: بهبود مدیریت منابع بعث بهبود استفاده از آن‌ها و بهینه سازی آن‌ها می‌شود.
  5. و…

مزایای معماری سرویس گرا چیست؟

SOA به ارائه مزایای متعددی نسبت به معماری‌های یکپارچه و سنتی می‌پردازد. در اینجا به توضیح درباره مزایای آن می‌پردازیم.

  1. صرفه جویی در زمان و هزینه‌ها با استفاده از SOA چرا که آن‌ها می‌توانند برنامه‌ها را بسیار سریع‌تر از نوشتن کد و یکپارچه سازی از ابتدا انجام دهند.
  2. سازگاری با پیشرفت تکنولوژی.
  3. ازآنجا که سرویس‌ها به صورت مستقل هستند آن‌ها را می‌توان بدون اثرگذاری بر روی دیگر خدمات تغییر داد و به‌روزرسانی کرد.
  4. SOA این امکان را فراهم می‌آورد تا سرویس بر روی سرورهای مختلف اجرا گردد. این امر مقیاس پذیری را افزایش می‌دهد و این امکان را برای سازمان‌ها فراهم می‌آورد تا تعامل مشتری و خدمات کاهش یافته و برنامه بدون افزودن فشار اضافی مقیاس بندی شوند.
  5. افزایش اعتمادپذیری افراد.
  6. ارائه و دسترسی به امکانات بالا.
  7. و…

معایب معماری سرویس گرا

در کنار مزایایی که درباره آن‌ها صحبت کردیم SOA معایب و محدودیت‌هایی نیز دارد که در اینجا به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

  1. پیچیدگی زیاد.
  2. پیاده سازی با هزینه گزاف.
  3. مدیریت پیچیده سرویس به علت مبادله پیام‌های زیاد که ردیابی را سخت می‌سازد.
  4. کاهش عملکرد و افزایش زمان بارگذاری و پاسخ به علت اعتبار سنجی پیوسته پارامترها.
  5. و…

اجزای SOA

در این بخش به توضیح درباره مؤلفه‌های اصلی در معماری سرویس گرا می‌پردازیم.

  1. سرویس: واحدی عملکردی است که توسط سازمان را ارائه می‌گردد.
  2. کنترل کننده خدمات: بخشی از سیستم و سامان است که از خدمات به عنوان مشتری استفاده می‌کند.
  3. مخزن مشخصات: محلی است که اطلاعات مربوط به خدمات در آن وجود دارد.
  4. قراردادها: توصیف قراردادهای مختلف ایجاد توافق میان ارائه دهنده و مشتریان آن.
  5. مدیریت: به حفظ سازمان‌دهی و اطمینان از پیاده‌سازی اصول و استانداردهای SOA می‌پردازد.
  6. پروتکل‌های ارتباطی: تعیین پروتکل‌های مورد استفاده برای ارتباط میان سرویس‌ها در جهت تعیین پروتکل‌های مورداستفاده برای ارتباط میان سرویس‌ها.

این اجزا به منظور ایجاد سیستم‌های قابل تغییر، قابل استفاده و قابل مدیریت توسط SOA کاربرد دارد.

با انتخاب پویان آی تی به عنوان ارائه دهنده هاست و سرویس‌های میزبانی وب خود شما می‌توانید از منابع کاملاً اختصاصی بهره مند شوید و بسته به نوع نیاز و هزینه‌ای که قادر به آن هستید سرویس خود را انتخاب نمایید.

و در آخر

معماری سرویس گرا از جمله انواع سبک معماری به حساب می‌آید که سیستم‌های نرم افزاری را به عنوان مجموعه‌ای از سرویس‌ها سازماندهی می‌سازد. در SOA سرویس‌ها از طریق یک شبکه با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند و معمولاً از پروتکل‌های استاندارد مانند HTTP یا سیستم‌های پیام رسان استفاده می‌کنند.

معماری سرویس گرا ویژگی‌های خاص خود را دارد که برای مثال می‌توان به مواردی همچون ارائه امنیت بالا، مدیریت چرخه عمر خدمات که به دوام و اثربخشی آن‌ها کمک می‌کند، مقیاس پذیری و این دست از موارد اشاره کرد. SOA به طور گسترده در برنامه‌های کاربردی در سطح سازمانی برای بهبود انعطاف پذیری، قابلیت نگهداری و قابلیت همکاری استفاده شده است. با این حال، با تکامل تکنولوژی، سبک‌های معماری دیگر مانند میکروسرویس‌ها برای انواع خاصی از برنامه‌ها محبوبیت پیدا کرده‌اند، که مبادلات و ویژگی‌های متفاوتی را ارائه می‌دهند.

سؤالات متداول

  • SOA چیست؟

SOA مخفف عبارت Service-Oriented Architecture یک سبک معماری نرم‌افزاری است که نرم‌افزار را به عنوان یک مجموعه از سرویس‌های مجزا و قابل تعامل سازماندهی می‌کند.

  • SOA چه تأثیری بر توسعه نرم‌افزارها دارد؟

SOA باعث افزایش انعطاف‌پذیری، قابلیت نگهداری، قابلیت تعامل و استفاده مجدد نرم‌افزار می‌شود. همچنین، این معماری به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد که سرویس‌های خود را بهبود داده و با تغییرات در تجارت سازگار باشند.

به این مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0

هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

اشتراک گذاری اشتراک گذاری در تلگرام اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در ایکس کپی کردن لینک پست

و در ادامه بخوانید

اولین دیدگاه را اضافه کنید.

برچسب ها

SOA