Grafana banner

Grafana: نظارت و تجسم بر روی منابع داده

فهرست مطالب

Grafana یک اپلیکیشن منبع باز برای تجسم و نظارت بر داده‌ها می‌باشد که برای جمع آوری و ارائه اطلاعات به شکل‌های مختلف طراحی شده است. این اپلیکیشن به کاربران اجازه می‌دهد تا اطلاعات را از طیف‌های گسترده منابع دریافت کنند و آن‌ها را در نمودارهایی قابل تنظیم مشاهده کنند. Grafana به صورت اپلیکیشن نیز برای سیستم‌های MAC، ویندوز و لینوکس در دسترس می‌باشد. به وسیله ایجاد داشبوردهای تعاملی، متخصصان می‌توانند اطلاعات زیادی را در مورد عملکرد سیستم و معیارهای عملیاتی به دست آورند. وب اپلیکیشن Grafana با زبان‌های Go و Typescript نوشته شده است.

این پلتفرم با پشتیبانی از طیف گسترده‌ای از منابع اطلاعات، از جمله دیتابیس Time-Series، سیستم‌های Log Agregation و دیتابیس‌های رابطه‌ای (Relational Databases) تطبیق پذیری خود را برجسته‌تر می‌کند. همچنین گرافانا برای رفتارهای غیر عادی هشدار تنظیم می‌کند و داده‌ها را برای کاربران در داشبورد تجسم می‌کند.

تاریخچه Grafana

گرافانا در سال 2014 توسط تورکل اودگارد (Torkel Ödegaard) به عنوان یک پروژه منبع باز با هدف تجسم و مدیریت بهتر داده‌های سری زمانی (Time-Series Data)، به ویژه از InfluxDB ایجاد شد. با قابلیت‌های انعطاف پذیر و تنوع در پشتیبانی از منابع داده مختلف، به سرعت محبوبیت یافت. تاسیس Grafana Labs، روند رشد و بلوغ این پروژه را تسریع کرد و محصولاتی مانند Loki ،Grafana Tempo و Mimir را به Grafana افزود. توسعه این اکوسیستم با افزودن پلاگین‌ها و پشتیبانی از منابع داده بیشتر، نقش مهمی در افزایش کارایی و محبوبیت گرافانا داشت. این وب اپلیکیشن با تداوم توسعه و مشارکت فعال جامعه به یکی از ارکان اصلی در حوزه نظارت Database و مانیتورینگ تبدیل شده است.

کاربردهای Grafana

سازگاری و پشتیبانی قوی گرافانا آن را به ابزاری کاربردی در حوزه‌های مختلف فناوری اطلاعات و کسب و کارها تبدیل می‌کند. پنل‌ها و نظارت شفاف و قوی آن روی داده‌ها به سازمان‌ها و متخصصان توانمندی زیادی برای بهینه سازی می‌دهد. در این بخش به ویژگی‌های کاربردی Grafana می‍پردازیم:

  • نظارت بر زیرساخت‌ها:

گرافانا امکان مشاهده سلامت و عملکرد اجزای زیرساخت حیاتی را لحظه به لحظه فراهم می‌کند. این ویژگی به شما امکان نظارت بر CPU، سرور، حافظه و ردیابی پهنای باند شبکه و تجسم استفاده از منابع در محیط‌های ابری مانند AWS را می‌دهد. همچنین Grafana برای محیط‌های کانتینری مانند Kubernetes ردیابی تخصیص منابع را فراهم می‌کند.

  • نظارت بر عملکرد برنامه (APM):

Grafana در ردیابی زمان پاسخ برنامه، نرخ خطا و درخواست‌ها عملکرد بسیار خوبی دارد و توسعه دهندگان را قادر به تشخیص مشکلات و بهبود عملکرد خود می‌سازد. این ویژگی گرافانا، به تیم‌ها برای ساخت یک تجربه کاربری مطلوب و با تاخیر کم کمک می‌کند.

  • مشاهده پذیری (Observability):

این فرایند برای شفاف سازی وضعیت داخلی یک سیستم است. وضعیت سیستم‌ها با اطلاعاتی که تولید می‌کنند قابل مشاهده می‌شود که به نوع خود به شما کمک می‌کند تشخیص دهید که زیرساخت یا برنامه شما سالم است و به طور معمول کار می‌کند یا خیر. Grafana به عنوان یک مرکز یکپارچه سازی برای دستیابی به مشاهده پذیری جامع عمل می‌کند. این قابلیت یکپارچگی معیارهای عملکرد، لاگ‌ها (از طریق Looki) و ردیابی‌ها (از طریق Tempo) را ادغام می‌کند تا درکی کلی از سیستم شما ارائه دهد.

  • نظارت بر دیتابیس (Database Monitoring):

Grafana نمودارها و اطلاعاتی در مورد عملکرد دیتابیس، از جمله زمان اجرای Queryها، استفاده از Connection Pool و مصرف منابع ارائه می‌دهد. این قابلیت ادمین‌های دیتابیس را قادر می‌سازد تا به طور پیشگیرانه مسائل مربوط به عملکرد را شناسایی و حل کنند.

  • نظارت بر اینترنت اشیا (lOT):

گرافانا تجسم اطلاعات حسگر و معیارهای دستگاه را میسر می‌سازد که برای استقرار دستگاه‌های اینترنت اشیا ضروری است. نظارت گرافانا بر روی شرایط محیطی و سلامت دستگا‌های اینترنت اشیا به عملکرد بهینه آن‌ها کمک شایانی می‌کند. Grafana ایجاد نمایش‌های بصری واضح از مقادیر عظیم اطلاعات حسگر را امکان پذیر می‌سازد.

  • هوش تجاری (BI):

گرافانا به کسب و کارها کمک می‌کند که شاخص‌های کلیدی عملکرد یا همان KPI را در نمودارها تجسم کنند و معیارهای مهم عملکرد هر شخص را ردیابی کنند. Grafana با ایجاد و شخصی سازی داشبوردهایی برای نظارت، به مدیریت روند فروش، عملکرد مالی، عملکرد کارمندان و تصمیم گیری‌های تجاری کمکی بزرگ می‌کند.

  • SRE و DevOps:

استفاده از این وب اپلیکیشن برای تیم‌های DevOps و SRE ضروری است و اطلاعات لحظه به لحظه در مورد سلامت و عملکرد سیستم به آن‌ها ارائه می‌دهد. گرافانا روند تشخیص مشکلات و پاسخ به آن‌ها توسط تیم‌ها را بسیار سریع‌تر می‌کند و همچنین به افراد قابلیت ایجاد داشبوردهای شخصی سازی شده را ارائه می‌دهد.

  • نظارت بر امنیت:

Grafana گزارش‌های امنیتی و الگوهای رفتار غیرعادی را برای نمایش در پنل‌های کاربر قرار می‌دهد. این ویژگی به شناسایی رویدادها و ناهنجاری‌های امنیتی در سیستم کمک می‌کند و تصویری واضح از داده‌های امنیتی را ارائه می‌دهد.

اگر می‌خواهید با دیگر موقعیت‌های سرور مجازی و ویژگی‌ها و کاربردهای هرکدام بیشتر آشنا شوید مقاله

 سرور مجازی کدام کشور بهتر است؟ [مقایسه 7 کشور برتر] را از دست ندهید.

ویژگی‌های کلیدی Grafana

گرافانا با توسعه مستمر و اضافه کردن ویژگی‌های بسیار خود را به یکی از پیشروهای حوزه مانیتورینگ و تجسم تبدیل کرده است. برخی از این ویژگی‌ها عبارتند از:

  • بصری سازی یکپارچه اطلاعات:

قدرت اصلی گرافانا در توانایی آن در جمع آوری و نمایش داده‌ها از منابع مختلف نهفته است. Grafana یک واحد همه کاره برای نظارت و تجزیه تحلیل داده‌ها فراهم می‌کند.

  • پشتیبانی وسیع از منابع داده:

گرافانا به صورت یکپارجه با مجموعه گسترده‌ای از دیتابیس‌ها (مانند MySQL ،PostgreSQLT ،MongoDB) و پلتفرم‌های داده ادغام می‌شود، این پشتیبانی وسیع Grafana را به شدت با محیط‌های مختلف حوزه IT سازگار می‌کند. 

  • سیستم هشدار:

این سیستم امکان نظارت فعال را برای شما ارائه می‌دهد و از طریق پنل‌ها و پیام‌های مختلف شما را از رویدادهای مهم و ناهنجاری‌ها مطلع می‌کند. ‌می‌توانید این هشدارها را براساس Clusterها، شدت و Namescape آن‌ها نیز دسته بندی کنید.

  • منبع باز (Open Source) و توسعه پذیر:

ماهیت منبع باز گرافانا آن را با همکاری توسعه دهندگان دیگر تقویت می‌کند و یک اکوسیستم عظیم از افزونه‌ها و کاربردهای مختلف را فراهم می‌کند. این همکاری باعث کم‌تر شدن باگ‌ها و همکاری جهانی در توسعه Grafana شده که عملکرد آن را در طول زمان بهتر کرده است.

  • پلتفرم مشاهده پذیری:

Grafana نقش اصلی را در شیوه‌های مشاهده پذیری (Visualizations) مدرن ایفا می‌کند و با متریک‌ها، گزارش‌ها(به وسیله سیستم Loki) و ردیابی‌ها (توسط سیستم Tempo) خود را به عنوان یک پلتفرم همه کاره به کاربران پیشنهاد می‌دهد.

  • مقیاس پذیری و عملکرد:

این وب اپلیکیشن برای مدیریت حجم زیادی از اطلاعات و ثبات عملکرد بالا طراحی شده که آن را برای استفاده در سطح سازمانی مناسب می‌کند.

  • اکوسیستم Grafana Lab:

پس از تاسیس Grafana Lab، این شرکت توسعه مستمر و پشتیبانی تجاری وسیعی را برای گرافانا فراهم کرد. این اکوسیستم مجموعه ابزار و افزونه‌های زیادی به Grafana اضافه کرده که باعث محبوبیت روز افزون این وب اپلیکیشن شده است.

بیشتر راجع به مانیتورینگ بدانید!

مانیتورینگ چیست؟

رابط کاربری Grafana

در حوزه تجسم و نظارت بر اطلاعات، گرافانا نه تنها به دلیل ثبات عملکردی و قوی خود، بلکه به دلیل تجربه کاربری با طراحی متفکرانه خود متمایز است. حجم زیاد اطلاعات مختلف و سیستم‌های پیچیده نیازمند ابزارهای بصری و رابط کاربری شفاف دارند. Grafana با توجه به این نیازها با وضوح و کارایی بالا ساخته شده است.

در تصاویر زیر برخی از بخش‌های مختلف داشبورد این وب اپلیکیشن را طبق تجربه خود قرار داده‌ایم تا با محیط آن بیشتر آشنا شوید:

مواردی که بهتر است در زمان کار با Grafana بدانید

برای اینکه بتوانید به صورت موثر با گرافانا کار کنید، دانستن ترکیبی از تکنولوژی‌های backend ،FrontEnd و مرتبط با داده می‌تواند برای شما سودمند باشد. برخی از تکنولوژی‌های کلیدی که بهتر است بدانید:

  • دیتابیس‌های Time-Series: دانستن دیتابیس‌هایی مانند Prometheus و زبان کوئری نویسی آن (PromQL) برای نظارت بر زیرساخت‌ها و اپلیکیشن از موارد ضروری می‌باشد. همچنین دانستن دیتابیس‌های دیگر مانند InfluxDB نیز می‌تواند سودمند باشد.
  • گردآوری گزارش‌ها (Log Aggregation): درک LogQL در جستجوی گزارش‌ها و تحلیل آن‌ها مهم می‌باشد. همچنین دانستن Elasticsearch که اغلب برای ذخیره سازی و تجزیه تحلیل گزارش استفاده می‌شود می‌تواند به شما کمک بیشتری کند.
  • دیتابیس‌های SQL: آشنایی با دیتابیس‌هایی مانند PostgreSQL و MySQL برای کار با دیتاهای Grafana از موارد بسیار مهم است.
  • دانش Typescript: بخش Frontend گرافانا با زبان TypeScript نوشته شده است. برای شخصی سازی داشبوردها و توسعه پلاگین، داشتن دانش Typescript می‌تواند کمک کننده باشد.

نتیجه گیری

در پایان Grafana به عنوان یک ابزار قدرتمند و همه کاره برای جمع آوری و ارائه اطلاعات به اشکال مختلف خود را در حوزه IT پیشرو قرار داده است. توانایی آن در یکسان سازی اطلاعات از منابع مختلف، ایجاد داشبوردهای قابل شخصی سازی و ارائه قابلیت‌های قوی برای سازمان‌ها قابل مشاهده می‌باشد. 

سوالات متداول

  • آیا استفاده از Grafana رایگان می‌باشد؟

بله این وب اپلیکیشن منبع باز (Open Source) است و استفاده افراد از آن کاملا رایگان می‌باشد.

  • سیستم مورد نیاز Grafana چیست؟

گرافانا نیازهای سیستمی نسبتا کمی دارد. با این حال سیستم مورد نیاز بسته به حجم اطلاعاتی که از آن استفاده می‌کنید می‌تواند متفاوت باشد.

  • Grafana هر چند وقت یک بار به روز می‌شود؟

تیم پشت گرافانا به طور منظم برای افزودن ویژگی‌های مختلف و رفع باگ‌ها، این وب اپلیکیشن را به روز رسانی می‌کنند و برنامه مستمری برای این به روز رسانی‌ها دارند.

منابع

  • https://grafana.com/
  • https://scaleyourapp.com/what-is-grafana-why-use-it-everything-you-should-know-about-it/
  • https://www.redhat.com/en/topics/data-services/what-is-grafana

به این مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0

هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

اشتراک گذاری اشتراک گذاری در تلگرام اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در ایکس کپی کردن لینک پست

و در ادامه بخوانید

اولین دیدگاه را اضافه کنید.

برچسب ها

مانیتورینگ