CATV

CATV چیست؟ + مروری کلی بر تلویزیون کابلی

فهرست مطالب

CATV یا Cable Television عبارت است از یک سیستم انتقال تلویزیونی که از آن برای انتقال سیگنال‌ها به خانه‌ها و محل‌های مختلف استفاده می‌شود. در CATV به جای اینکه از امواج رادیویی برای انتقال سیگنال‌ها استفاده کنند از کابل‌ها استفاده می‌شود. کابل‌ها می‌توانند داده‌ها را با کیفیتی بالاتر و پایداری بیشتری انتقال دهند.

اگر بخواهیم درباره روند ظهور CATV صحبت کنیم می‌توان گفت در اواخر دهه 40 قرن 19 میلادی در مناطق روستایی و کوهستانی که سیگنال‌های ضعیفی داشتند افراد آنتن‌های بزرگی را روی کوه‌ها و تپه‌ها نصب کردند و به وسیله آن توانستند سیگنال‌ها را به خانه خود منتقل کنند. این امر از نخستین قدم‌هایی بود که بشر برداشت. بعد از آن تعداد شبکه‌های تلویزیونی افزایش پیدا کرد و به تبع احساس نیاز به CATV نیز بیشتر شد. با گذشت زمان و ورود کابل‌های کواکسیال به بازار کیفیت انتقال سیگنال‌ها نیز بهبود چشمگیری پیدا کرد.

اندکی بعد کابل‌های فیبر نوری نیز وارد بازار کار شدند و CATV به ارائه خدمات اینترنتی پرسرعت پرداخت و توانست خدمات دیگری را نیز مثل تلویزیون‌های دیجیتال، VoD و این دست از موارد را نیز ارائه دهد.

استفاده از CATV چه اهمیتی دارد؟

شما با بهره گیری از CATV می‌توانید به قابلیت‌ها و امتیازات زیادی دست پیدا کنید. در این جا به توضیح درباره برخی از آن‌ها می‌پردازیم.

  1. ارائه کیفیت بالا: به این معنا که شما با استفاده از کابل‌های کواکسیال و فیبر نوری قادر خواهید بود تا تصاویر و صدا را با کیفیت بالاتری به افراد ارائه کنید.
  2. تعدد کانال‌ها: CATV می‌تواند کانال‌های تلویزیونی زیادی را ارائه دهد و به این ترتیب افراد می‌توانند از برنامه‌های متعددی بهره‌مند شوند.
  3. خدمات اضافه: CATV در کنار ارائه برنامه‌های تلویزیونی می‌تواند اینترنت پر سرعت را نیز به کاربران خود ارائه کند.
  4. پایداری: کابل‌های فیزیکی تأثیرپذیری کمتری نسبت به شرایط آب‌وهوایی و این دست از موارد دارند. این امر باعث می‌شود تا سیگنال‌های ارائه شده توسط آن‌ها پایدارتر باشد.
  5. و…

بررسی زیرساخت‌های CATV

زیرساخت عبارت است از مجموعه‌ای از ابزار و تجهیزات که در کنار هم می‌توانند امکان انتقال سیگنال‌های تلویزیونی، اینترنت و این دست از موارد را فراهم آورند. در این به توضیح کامل درباره این اجزا می‌پردازیم.

  1. ایستگاه‌های اصلی: Headendها مراکز اصلی دریافت، پردازش و انتقال سیگنال CATV به شمار می‌روند که سیگنال‌ها را دریافت و آن‌ها را به سیگنال‌هایی که بتوان به وسیله کابل‌ها انتقال داد تبدیل می‌کنند.
  2. شبکه توزیع: این شبکه‌ها شامل کابل‌ها هستند. مثلاً کابل کواکسیال که به علت داشتن مقاومت بالای آن برای انتقال سیگنال در فواصل متوسط (نه خیلی دور و نه خیلی نزدیک) استفاده می‌شود. در کنار آن کابل‌های فیبر نوری قرار دارند که می‌توانند سیگنال‌های نوری را با سرعتی بسیار بالا منتقل کنند.
  3. امپلی فایرها: این تقویت کننده‌ها قدرت سیگنال‌ها را افزایش می‌دهند و از افت کیفیت در طول کابل‌ها جلوگیری می‌کنند.
  4. Splitters و Taps: همان‌طور که از اسمشان پیدا است تقسیم کننده‌ها سیگنال‌های ورودی را به چند سیگنال خروجی تقسیم می‌کنند و توزیع‌کننده‌ها نیز افراد را به کابل اصلی متصل می‌کنند.
  5. مبدل‌ها:َ وظیفه تبدیل سیگنال‌های دریافتی به سیگنال‌های قابل نمایش را بر عهده دارند.

عملکرد و نحوه کار CATV

اگر بخواهیم درباره نحوه عملکرد CATV توضیح دهیم می‌توان گفت در گام نخست ایستگاه اصلی سیگنال‌ها را از منابع مختلف دریافت می‌کند و به پردازش آن‌ها می‌پردازد تا بتوان آن‌ها را از طریق کابل‌ها منتقل کرد. در فرایند پردازش سیگنال کارهای زیادی صورت می‌گیرد که برای مثال می‌توان به فشرده سازی، رمزگذاری و تعدیل سیگنال‌ها اشاره کرد. پس از پردازش سیگنال‌ها به وسیله فیبر نوری به هاب‌ها ارسال و توسط کابل‌های کواکسیال منتقل می‌شوند.

در این مسیر تقویت کننده‌ها در تلاش‌اند تا قدرت سیگنال‌ها را افزایش داده و از افت کیفیت آن‌ها جلوگیری نمایند. این سیگنال‌ها توسط تقسیم کننده‌ها و توزیع کننده‌ها به دسته‌های فرعی تقسیم می‌شوند و در نهایت سیگنال‌ها به خانه‌ها و مراکز هدف می‌رسند.

CATV در  چه مواردی کاربرد دارد؟

کاربرد CATV

CATV به ارائه خدمات زیادی به مشترکان و کاربران خود می‌پردازد. برخی از این خدمات به شرح زیر هستند.

  1. پخش شبکه‌های مختلف از داخلی گرفته تا بین‌المللی، شبکه‌های ورزشی، کودک و غیره.
  2. دسترسی با کیفیت به کانال‌های مختلف.
  3. پخش مستقیم برنامه‌ها و رویدادهای مختلف.
  4. ارائه اینترنت پر سرعت و با پهنای باند گسترده.
  5. برقراری تماس‌های تلفنی از طریق اینترنت با کیفیت بالا و هزینه کم.
  6. و…

در کل CATV به ارائه خدمات گسترده‌ای به کاربران خود می‌پردازد. این تعدد و تنوع در خدمات ارائه شده آن را به یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین سیستم‌های ارتباطی تبدیل کرده است.

قابلیت‌ها و محدودیت‎های CATV

تلویزیون کابلی دارای قابلیت‌ها و محدودیت‌های زیادی است که در اینجا به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

قابلیت‌های کلیدی

  1. کیفیت بالای داده‌های انتقالی: به این معنا که شما با استفاده از این کابل‌ها قادر خواهید بود تا داده‌ها را با کیفیت بالاتری دریافت کنید.
  2. پایداری: ازآنجا که کابل‌های کواکسیال و فیبر نوری تحت تأثیر آب و هوا و محیط پیرامون خود قرار نمی‌گیرند از پایداری بیشتری برخوردارند.
  3. ارائه خدمات متنوع: ارائه طیف گسترده‌ای از خدمات به شما این امکان را می‌دهد که با انتخاب یک منبع به نیازهای گسترده‌ای پاسخ دهید.

محدودیت‌ها

  1. هزینه‌بربودن: CATV دارای زیرساخت‌های زیادی است که نصب و نگهداری آن‌ها هزینه بر است و می‌تواند مشتریان را با مشکلاتی مواجه سازد.
  2. محدودیت‌های مکانی: در برخی موقعیت‌ها مثل روستاها و مناطق دور افتاده ممکن است با محدودیت‌هایی روبه‌رو شود.

  • ترافیک نامحدود با سرور اختصاصی پویان آی تی!
  • با تهیه سرور اختصاصی پویان آی تی می‌توانید از امکانات متنوع، سرعت و ترافیک بالا بهره‌مند شوید.

    چه تفاوتی میان تلویزیون دیجیتالی، ماهواره ای، اینترنتی و کابلی وجود دارد؟

    تلویزیون دیجیتالی، ماهواره‌ای و اینترنتی به ارائه امکانات و فناوری‌های مختلفی می‌پردازند. مثلاً تلویزیون دیجیتالی (DTT) با استفاده از امواج رادیویی سیگنال‌های تلویزیونی را پخش می‌کند این روش کم هزینه است و سیگنال‌های پایداری را ارائه می‌دهد؛ ولی در تعداد کانال‌ها محدودیت دارد و خدمات اضافی مثل دسترسی به اینترنت ندارد.

    تلویزیون‌های ماهواره‌ای با استفاده از ماهواره‌ها سیگنال‌های تلویزیونی را دریافت و از آن‌ها استفاده می‌کنند. این روش حتی در مناطق دور افتاده نیز کارایی دارد و به کانال‌های زیادی دسترسی دارد. همچنین می‌تواند کیفیت بالایی از تصاویر و صداها را ارائه دهد؛ ولی هزینه بر است و در شرایط آب و هوایی متشنج می‌تواند دچار مشکل شود. در تلویزیون اینترنتی نیز با استفاده از اتصالات اینترنتی محتوای تلویزیون را ارسال می‌کند. تنوع بالای کانال‌ها، نیاز به نت پرسرعت و این دست از موارد از مزایا و معایب این روش است.

    تلویزیون کابلی با استفاده از کابل‌های کواکسیال و نوری سیگنال‌ها را انتقال می‌دهد. در این روش کیفیت داده‌های انتقالی بالاست، خدمات متنوعی دارد و کیفت آن پایدار است؛ ولی هزینه نصب و نگهداری آن بالاست و به تجهیزات خاصی نیاز دارد.

    ویژگی تلویزیون دیجیتالی (DTT) تلویزیون ماهواره‌ای (DTH) تلویزیون اینترنتی (IPTV) تلویزیون کابلی (CATV)
    نحوه ارسال پخش زمینی با امواج رادیویی ارسال از طریق ماهواره‌ها ارسال از طریق اینترنت ارسال از طریق کابل‌های کواکسیال و فیبر نوری
    تأثیر شرایط جوی کم بالا صفر صفر
    میزان پوشش دهی مناطق شهری و حومه گسترده (حتی مناطق دورافتاده) جهانی (در هر مکان با اینترنت) مناطق شهری و حومه
    کیفیت سیگنال متغیر بر اساس مکان بالا ولی وابسته به شرایط جوی وابسته به کیفیت اینترنت پایدار و بالا
    تنوع کانال‌ها محدود بسیار زیاد بسیار زیاد بسیار زیاد
    ارائه خدمات اضافی محدود برخی خدمات اضافی خدمات تعاملی و VoD اینترنت و تلفن همراه
    نصب و نگهداری ساده پیچیده و هزینه‌بر متوسط (وابسته به اینترنت) پیچیده و هزینه‌بر

    و در آخر

    در این مقاله به توضیح درباره تلویزیون کابلی پرداختیم و گفتیم Cable Television نخستین بار در 1940 میلادی برای مناطقی که به سیگنال‌های هوایی دسترسی ندارند مورد استفاده قرار گرفت. این روش با استفاده از کابل‌های کواکسیال و فیبر نوری به انتقال سیگنال می‌پردازد و سیگنال‌ها را برای خانه و کسب و کارهایشان ارسال می‌کند.

    سؤالات متداول

    • تلویزیون کابلی چه مزایایی دارد؟

    استفاده از CATV مزایای زیادی دارد که برای مثال می‌توان به کیفیت بالا در انتقال تصاویر و صدا، ارائه خدمات متعدد مثل اتصال به اینترنت، کاهش میزان نویزها و تداخل‌ها اشاره کرد.

    • چه تفاوتی میان CATV و تلویزیون‌های ماهواره‌ای وجود دارد؟

    در CATV از کابل‌های فیزیکی برای انتقال داده‌ها استفاده می‌کند؛ ولی تلویزیون‌های ماهواره‌ای از سیگنال‌های رادیویی و ماهواره‌ای استفاده می‌کنند.

    به این مقاله امتیاز دهید!

    میانگین امتیاز 4.8 / 5. تعداد رأی ها : 5

    هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

    اشتراک گذاری اشتراک گذاری در تلگرام اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در ایکس کپی کردن لینک پست

    و در ادامه بخوانید

    اولین دیدگاه را اضافه کنید.

    برچسب ها

    شبکه