انواع کابل های شبکه
انتقال اطلاعات-کابل های شبکه
جهان امروزی که به عنوان دنیای ارتباطات شناخته میشود دسترسی به اطلاعات و انتقال آن ها با سرعت و کیفیت مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از ابزاری که انتقال اطلاعات را سرعت میبخشد استفاده از کابل ها است. کابل های شبکه وظیفه ی اتصال دستگاهها به یکدیگر برای اشتراک گذاری اطلاعات را بر عهده دارد. نوع کابل انتخابی میتواند با توجه به نوع نیاز متفاوت باشد. بنابراین شناخت انواع کابل های شبکه برای داشتن انتخاب درست امری مهم و ضروری است.
پیشینه کابل های شبکه
ارتباط دیجیتالی از سالها قبل در زندگی بشر وجود دارد. در سال 1844 فردی به نام ساموئل مورس با کمک اختراع نوین خود یعنی تلگراف گامی بزرگ در انتقال پیامها برداشت؛ کد مورس ابزاری جهت نشان دادن حروف، اعداد و استفاده از نقاط و خط فاصلهها بوده که به عنوان نوعی سیستم باینری شناخته میشد. رفته رفته با گذشت زمان و رشد تکنولوژی سرعت انتقال پیامها و اطلاعات افزایش پیدا کرد. از جمله ابزاری که در این راه کمک رسان بشر بوده میتوان به کابل های شبکه اشاره کرد.
همان طور که عنوان شد شناخت ویژگی های انواع کابل ها و نحوه ارتباط آن ها با دیگر بخش های یک شبکه برای گسترش یک شبکه موفق امری ضروری است که در اینجا به توضیح و شناخت هر کدام از آن ها میپردازیم.
- کابل های شبکه بدون شیلد و محافظ (UTP)
- کابل های شبکه شلید ومحافظ دار(STP)
- کابل هم محور
- راهنمای نصب کابل
- شبکه های محلی بی سیم
کابل های شبکه بدون شیلد (UTP)
کابل های UTP ، از ارزان ترین کابل ها به شمار می رود که لایه ی محافظتی در اطراف آن وجود ندارد که باعث ایجاد نویزهای زیاد در دیتاها میشود؛ از این کابل ها هنگام انتقال داده هایی با اهمیت استفاده میشود.
انواع کابل های UTP به شرح زیر است :
- CAT3اغلب در خطوط تلفن مورد استفاده قرار میگرفت ولی امروزه کمتر مورد توجه میباشد، این کابل سرعت ۱۰ مگابایت در ثانیه تا ۱۰۰ متر را تحت پوشش خود قرار میدهد.
- CAT4: مورد استفاده در شبکه های حلقه توکن بوده و از سرعت ۱۶ مگابایت در ثانیه تا ۱۰۰ متر را پشتیبانی میکند.
- CAT5 :در شبکه های محلی مبتنی بر اترنت مورد استفاده میشود و ازسرعت ۱۰۰ مگابایت در ثانیه تا ۱۰۰ متر را پشتیبانی میکند.
- CAT5e: در شبکه های محلی مبتنی بر اترنت مورد استفاده قرار میگیرد، این کابل شامل چهار جفت سیم بوده و سرعت ۱ گیگابایت در ثانیه برای ۱۰۰ متر را پشتیبانی میکند.
- CAT6:در شبکه های LAN مبتنی بر اترنت و شبکه های مرکز داده استفاده میشود. این کابل شامل چهار جفت سیم فشرده بوده و سرعت ۱ گیگابایت در ثانیه تا ۱۰۰ متر وهمچنین ۱۰ گیگابایت در ثانیه تا ۵۰ متر را پشتیبانی میکند.
- CAT6a: مبتنی بر اترنت بوده وتا سرعت ۱۰ گیگابایت در ثانیه را تحت پوشش خود قرار میدهد.
- CAT7: مورد استفاده در شبکه های گیگابیت اترنت بوده و تا سرعت ۱۰گیگابایت را پشتیبانی میکند.
جک RJ45
.یک کانکتور بدون محافظ و دارای هشت سیم است که برای اتصال رایانه ها در شبکه های محلی استفاده میشود. در ابتدا از آنها به عنوان یک استاندارد فقط تلفنی استفاده میکردند
کابل های شبکه شیلد دار(STP)
این کابل ها نیز در حیطه ی کابل های ارزان قیمت قرار میگیرد، وجود لایه های محافظی که باعث به حداقل رساندن اثرات نویز ها و اختلالات از جمله تفاوت های کابلهای STP و UTP میباشد؛ کابل های شبکه شیلد دار 7 نوع بوده و شامل :
- کابل S/FTPیک فویل دور هر جفت سیم و یک شیلد دور کل سیم ها قرار دارد.
- کابل F/FTP یک فویل دور هر جفت سیم و یک فویل دور کل سیم ها قرار دارد.
- کابل U/FTP یک فویل دور هر جفت سیم وجود دارد.
- کابل S/UTP یک شیلد دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها قرار دارد.
- کابل F/UTP یک فویل دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها قرار دارد.
- کابل SF/FTP دارای محافظ و فویل دور سیم ها میباشد علاوه بر آن هر جفت سیم نیز فویل دارد که سبب افزایش امنیت میشود بنابراین از این نوع کابل ها در شبکه هایی با امنیت بالا استفاده میگردد.
- کابل SF/UTP یک شیلد و یک فویل، دور کل سیم ها قرار دارد.
کابل هم محور
کابلهای هم محور یا کواکسیال یک هادی از جنس مس را در درون خود دارند به گونه ای که یک خط انتقال را تشکیل میدهند و موج های الکترو مغناطیسی را بین هادی و لایه ی محافظتی خود محدود میکنند. از مزایای کابل های هم محور میتوان به مقاومت بالای آن در تداخلات نویزها اشاره کرد. کابلهای هم محور به دو نوع کابلهای ضخیم و نازک تقسیم میشود. متداول ترین استفاده ها از این نوع کابلها در تلویزیونها و سیگنالهایی با پهنای چند مگاهرتز است.
مجموعه ای از ذره های شیشه ای که در هسته ی مرکزی قرار دارند، کابل فیبر نوری را تشکیل میدهند. هر کدام از آنها توانایی انتقال پیام ها را دارند و دارای چندین لایه از مواد محافظ هستند. این نوع کابل دارای یک پوشش نوری بیرونی بوده که نور را احاطه کرده و آن را در یک هسته مرکزی به دام میاندازد.
انواع کابل های فیبرنوری
تقسیم بندی کابل های نوری تحت تاثیر عواملی چون ضریب شکست، چگونگی انتشار نور و همچنین مواردی که مورد استفاده قرار می گیرد تقسیم بندی میشود.
فیبرها براساس ضریب شکست به دو دسته ی زیر تقسیم میشوند:
- فیبرهای شاخص مرحله ای(Step Index): شامل هسته ای است که توسط روکشی پوشیده می شود. و دارای ضریب شکستی یکنواخت میباشد.
- فیبرهای شاخص درجه بندی شده(Graded Index):ضریب شکست نور با فاصله شعاعی از محور فیبر رابطه ی معکوس دارند.
و بر اساس مواد فیبرهای نوری به دو دسته ی فیبر های نوری پلاستیکی و الیاف شیشه و بر اساس چگونگی انتشار نور نیز به فیبر های تک حالته جهت انتقال سیگنال از راه دور و فیبرهای چند حالته برای انتقال سیگنال در فواصل کوتاه تقسیم میشود.
نصب درست کابلها در جهت افزایش کارایی و عمر آنها نقش به سزایی را ایفا میکند که در این جا ما به بررسی چگونگی نصب کابلها میپردازیم.
- کابلها را به درستی و بدون ایجاد فشار زیاد بر آنها باز نماییم.
- از مواد مناسب استفاده نموده و به بررسی آن در جهت کاهش احتمال ساییدگی در کابلها بپردازیم.
- داشتن اطمینان از این که طول هر کابل به اندازه ی کافی مناسب بوده و سببب کاهش فشار میشود.
وجود فضا برای حرکت ازادانه در طول حرکت حامل ها عمر مفید کابل ها را افزایش میدهد و خطر ساییدگی و خرابی ها را به حداقل میرساند.
کابل ها را در محور خنثی قرار دهید.
- استفاده از کابلهایی با قطرهای متفاوت و جداکننده ها مانع از گره خوردگی ها می شود. دو قانون توزیع کابل آسان وجود دارد که باید از آن پیروی کنید تا ببینید آیا جداسازی داخلی لازم است یا خیر. اولی بیان میکند که اگر قطر کابلها، D1+D2 بیشتر از 1.2 برابر ارتفاع داخلی حامل کابل باشد، هیچ لزومی برای جدایی بین دو کابل وجود ندارد. اگر قطر کابلهای D1+D2 کمتر یا مساوی ارتفاع داخلی حامل کابل است، از جداکنندههای عمودی یا قفسه افقی برای جلوگیری از ساییدگی استفاده کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت پویان ای تی مراجعه کنید و مقالات مرتبط با آن را مطالعه نمایید.
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رأی ها : 1
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.