سیستم عامل یونیکس چیست؟ + تاریخچه و معماری سیستم عامل یونیکس
امروزه سیستم عاملها از اهمیت زیادی برخوردار هستند، چرا که در اکثر دستگاههای هوشمند مثل: کامپیوتر، تلویزیون، گوشی، ساعت هوشمند و… استفاده میشوند. سیستم عامل یونیکس یک سیستم عامل مبنا محسوب میشود. اکثر سیستم عاملهای موجود را میتوان در دو خانواده قرار داد (به جز سیستم عاملهای بر مبنای ویندوز NT ) تقریبا با بررسی پیشینه سایر سیستم عاملها متوجه میشویم که از دل سیستم عامل دیگری یعنی یونیکس زاده شدهاند.
پیشینهای از سیستم عامل یونیکس
پیدایش اولیه یونیکس به سال 1969 توسط کارمندان آزمایشگاه بل شرکت AT&T برمیگردد. در سال 1972 یونیکس به طرز دقیق بر روی 10 کامپیوتر در حال اجرا بود، و در سال بعد تامپسون و ریچی، یونیکس را با زبان برنامه نویسی C بازنویسی کردند.
زبان C قابل حملتر بود و کمک کرد که یونیکس به سیستم عاملی تبدیل شود که میتوانست بر روی انواع متفاوتی از کامپیوترها اجرا گردد. یونیکس به دلایل گوناگونی به سیستم عامل بسیار محبوبی تبدیل شده است که مقید به هیچ سخت افزار خاصی نمیباشد و تقریبا به هر نوع کامپیوتری برده شده است.
- کامپیوترهای شخصی
- آمیگاها، مکینتاشها
- ایستگاههای کاری
- کامپیوترهای کوچک
- کامپیوترهای بزرگ
- سوپرکامپیوترها از هر نوعی
همه این سیستمها، سیستم عامل یونیکس را اجرا میکنند. این موضوع یعنی نرم افزاری که بر روی کامپیوتری نوشته میشود، به کامپیوتر دیگری قابل انتقال است.
آیا تا کنون عبارت فنی سیستمهای باز را شنیدهاید؟
از دیدگاههای مختلفی این عبارت مترادف یونیکس میباشد. یونیکس برنامههای کاربردی قدرتمند را، در تقریبا هر نوع نرم افزاری از نشر الکترونیکی تا خودکارسازی اداری را دارا است. یونیکس سیستم عاملی چندکاره است. به طور همزمان بیش از یک کاربر میتواند از سیستم یونیکس استفاده کند. منابع سخت افزاری با ارزش مانند چاپگرها و سرویس دهندههای بزرگ توسط افراد بسیاری قابل استفاده میباشند. یونیکس سیستم عاملی چند وظیفهای میباشد و میتوانید با کمک آن دو وظیفه را به طور همزمان انجام دهید به عنوان مثال: میتوانید در هنگامی که پست الکترونیکی خود را میخوانید، در پس زمینه پروندهای متنی را قالب بندی کنید.
معماري یونیکس
یونیکس مانند DOS-MS و 2/OS یک سیستم عامل است؛ نرم افزاری که کامپیوتر فیزیکی را کنترل و فرامین ما را تفسیر میکند.
سیستم عامل اعمال بسیاري انجام می دهد:
- عملا برنامه را اجرا میکند.
- هنگامی که نام پرونده را در خط فرمان وارد میکنید، سیستم عامل با بارگذاری برنامه در حافظه کامپیوتر و اجرای آن کنترل را به دست میگیرد.
- تنظیمها در سیستم عامل میتوانند در کارآیی واقعی برنامهها اثر بگذارند و تمام ورودی و خروجی را در کامپیوتر کنترل کنند.
- سیستم عامل تنظیمات سخت افزاری و نرم افزاری را مدیریت کرده و بر کارایی برنامهها و کنترل ورودی/خروجی نظارت دارد.
- سیستم عامل آنچه را که بر روی نمایشگر (یا نمایشگرها) نمایش مییابد، کنترل میکند و امکان میدهد که فرامین را توسط صفحه کلید یا ماوس وارد کنید.
یونیکس از ساختار پیمانهای (ماژولار) استفاده کردهاست به گونهای که در پایینترین سطح یک هسته با بستر سخت افزار درگیر است و تمام برنامهها به صورت هویتی مستقل حول هسته شکل میگیرند. در یونیکس هسته خودش یک برنامه اجرایی است که قبل از هر برنامه دیگر اجرا میشود و کنترل کل سخت افزار را به دست میگیرد و دسترسی پروسهها به سخت افزار فقط از طریق هسته ممکن است.
این هسته در سیستم عامل یونیکس Kernel نامیده شده است. هسته، قلب و مغز سیستم عامل محسوب میشود و هیچ برنامهاي بدون آن نمیتواند از مولفههای سخت افزاری سیستم استفاده کند.
اما یونیکس دارای پوسته نیز هست، هنگامی که با سیستم یونیکس ارتباط برقرار میکنید، فورا به پوسته برقراری ارتباط خود میروید. اطلاعات مربوط به این پوسته، همچنین سایر اطلاعات برقراری ارتباط، و اطلاعات برقراری ارتباط تمام کاربران سیستم، در پرونده etc/passwd/ قرار دارد. پوسته نقش میانجی را بین کاربر و سیستم یونیکس ایفا میکند. به کلامی دیگر، پوسته دستورالعملهای کاربر را به دستورالعملهای قابل رسیدگی برای سیستم یونیکس ترجمه میکند. پوسته تمام جنبههای استفاده از یونیکس را آسان میسازد.
بررسی زیرشاخههای یونیکس (شبه-یونیکس)
شبه-یونیکس سیستم عاملی است که رفتاری مشابه رفتار سیستم عامل یونیکس دارد. هیچ استانداردی برای تعریف این اصطلاح وجود ندارد و اختلاف نظر ممکن است در مورد میزان اجرای سیستم عامل یا برنامه خاص (شبه-یونیکس) امکان پذیر باشد.
لینوکس سیستم عاملی است شبه-یونیکس که به همراه کدهای رایگان که ابتدا توسط یک دانشجوی فنلاندی (لینوس توروالدز) نوشته شد و بعدا توسط شرکتهای مختلفی (با قیمت ناچیز) توسعه یافت و بهنحوی جایگزین یونیکس شد؛ چرا که در برابر یونیکس گران قیمت عملا سیستم عاملی رایگان محسوب میشود که پیچیدگیهای یونیکس را ندارد و کار با آن آسان است.
قدرت و پایداری در دنیای فناوری!
انتخاب یک زیرساخت مطمئن و پایدار برای کسب و کارهای آنلاین اهمیت زیادی دارد. پویان آی تی با ارائه سرور مجازی با امنیت بالا و قیمتی مناسب به دنبال توسعه کسب و کار شما است.
کلام آخر
بدون شک ایجاد یونیکس یکی از محوریترین لحظات در محاسبات تکاملی است. سیستم عاملهای مبتنی بر رابط کاربری گرافیکی قبل از یونیکس دارای محدودیتهایی بودند. یونیکس عملیاتهایی از قبیل دستورات خط فرمان و برقراری ارتباط با سرورها را امکان پذیر کرد. بد نیست بدانید که یونیکس در بسیاری از برنامهها و سیستم عاملها از جمله اندروید و iOS وجود دارد. علاقه مندان به فناوری و مدیریت شبکه و کسانی که با سیستم عاملهای لینوکس یا اوبونتو کار میکنند و علاقه مند به تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ (Big Data) هستند، باید یونیکس را درک کنند.
سوالات متداول
پوسته در یونیکس چه کاری انجام میدهد؟
وقتی با یونیکس ارتباط برقرار میکنید، به پوسته ارتباطی خود میروید. پوسته در اصل نقش میانجی بین کاربر و سیستم یونیکس است. پوسته از همه جهات استفاده از یونیکس را آسان میکند.
چه سیستم عاملهایی شبیه یونیکس هستند؟
برخی از سیستم عاملهای مشابه یونیکس شامل سیستمهای IBM AIX ،HP-UX ،BSD، لینوکس و مینیکس هستند.
منابع
- https://www.managedserver.eu/what-unix-stuff/
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رأی ها : 1
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.