LiFi چیست؟ + تفاوت لای فای و وای فای
در دنیای پیشرفته امروز برقرار ارتباطات نه تنها از شهری به شهر دیگر بلکه از کشور و یا قارهای به کشور و قاره دیگر اتفاق میفتد. طبیعتاً برقراری این ارتباطات و داشتن سرعت بالا امری مهم و حیاتی به حساب میآید. وای فای به شما اجازه میدهد تا به برقراری ارتباط بی سیم گستردهای بپردازید. ولی در حال حاضر مفهوم جدیدی به نام لای فای سر زبانها افتاده است و این فناوری میتواند دادهها را با استفاده از فرکانسهای نامحدود و سرعتی بالا انتقال دهد. LiFi با استفاده از نور مرئی سرعت انتقال دادهها را افزایش میدهد.
LiFi مخفف عبارت Light Fidelity است و یک سیستم وایرلس دوطرفه است که قادر است دادهها را به وسیله نور LED یا مادون قرمز منتقل نماید. این فناوری نخستین بار در سال 2011 در معرض دید عموم قرار گرفت و رقیبی قدرتمند برای وای فای محسوب شد. لای فای بر خلاف وای فای تنها با داشتن یک منبع نور و تراشهای برای انتقال سیگنال برای برقراری ارتباط نیاز دارد درحالیکه وای فای از فرکانسهای رادیویی استفاده میکند. بهره گیری از لای فای به شما کمک میکند تا بتوانید از سرعت و پهنای باند بسیار بالایی بهرهمند شوید داشتن فرکانس باند آن 200000 گیگاهرتز باعث میشود تا اطلاعات بیشتری را در هر ثانیه انتقال دهد. در صورتی که در وای فای این گونه نیست.
تاریخچه LiFi
اینکه تاریخچه این فناوری به کجا برمیگردد داستانی طول و دراز دارد. در حالت کلی میتوان گفت پژوهشهای اولیه انجام شده درباره این فناوری به دهه 70 و 80 قرن 19 برمیگردد. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی LED امکان استفاده از آنها برای ارتباطات بی سیم شکل گرفت و افراد متوجه شدند که میتوان از LEDها برای انتقال دادهها استفاده کرد.
سال 2011 پروفسور هارالد هاس فهوم LiFi را معرفی کرد و توضیح داد چگونه میتوان از نور LED برای انتقال دادهها با سرعت بالا استفاده کرد. بعد از این معرفی رسمی شرکتها و مؤسسات از آن استفاده کردند. این مسیر همچنان ادامه دار است و در تلاش است تا پیشرفتهایی نیز داشته باشد. این فناوری در راستای بهبود سرعت و امنیت ارتباطات کاربرد دارد و میتواند در آیندهای نه چندان دور به یکی از روشهای اصلی برای انتقال دادهها تبدیل شود.
مزایای LiFi
فناوری LiFi مزایای زیادی دارد که برای مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سرعت بالا: داشت سرعت بالا در انتقال دادهها به علت پهنای بند وسیع آن.
- کم مصرف بودن: از آن جا که لای فای از چراغهای LED استفاده میکند طبیعتاً مصرف انرژی کمتری دارد. این مسئله حتی در کاهش هزینه هم مؤثر است.
- یک تیر و چند نشان بودن: همانطور که در مورد قبل گفتیم لای فای از چراغهای LED برای برقراری اتصال به اینترنت استفاده میکند. این چراغها در کنار راهی برای اتصال به عنوان منبع روشنایی هم کاربرد دارند و نیاز شما به تجهیزات اضافی را کاهش میدهند.
- امنیت بالا: برخلاف امواج رادیویی نور نمیتواند از دیوار عبور کند؛ بنابراین سیگنالهای لای فای به محیطهای خاصی محدود هستند این مسئله میتواند امنیت دادهها را افزایش دهد.
- ظرفیت بالا: به علت پهنای باند وسیع آن نسبت به امواج رادیویی میتواند حجم بالایی از دادهها را منتقل کند و ظرفیت شبکه را افزایش دهد.
- و…
معایب LiFi
در کنار مزایای عنوان شده LiFi معایبی نیز دارد. برخی از این معایب به شرح زیر هستند.
- محدودیتهای پوشش دهی: ازآنجا که نور نمیتواند به راحتی از موانع عبور کند این مسئله میتواند پوشش دهی را دچار مشکل سازد و نیاز به منابع نوری زیادی داشته باشد.
- وابستگی به نور: این فناوری وابستگی زیادی نسبت به نور دارد. این مسئله میتواند بر عملکرد لای فای اثرگذار باشد. هرچه نور بیشتر باشد سرعت انتقال دادهها افزایش مییابد.
- پذیرش اندک در حال حاضر: این فناوری به علت نوین بودن ممکن است حس ترس و عدم اعتماد را برای افراد ایجاد کند و این مسئله میتواند در میزان پذیرش عمومی آن اثر گذار است.
لای فای چه تأثیری بر زندگی شخصی ما دارد؟
LiFi میتواند عادتهای زندگی ما را با تغییراتی مواجه سازد. در این بخش قصد داریم مواردی را نام ببریم که استفاده از لای فای توانسته تغییراتی را در زندگی ما ایجاد نماید.
- استفاده از اینترنت در هر مکانی: در برخی مکانها شما نمیتوانستید به اینترنت متصل شوید. (مثل پمپ بنزینها به علت تشعشعات الکترومغناطیسی) شما با استفاده از این فناوری قادر خواهید بود تا به اینترنت وصل شوید.
- شناسایی موقعیت مکانی: به این صورت که با کدگذاریهای منحصر به فرد برای هر تیر برق و اتصال به آنها میتوان مشخص کرد که در چه موقعیت مکانی قرار داریم.
- موارد هنری و تاریخی: لای فای در آثار هنری و تاریخی میتواند به تلفنهای همراه اتصال یابد و به وسیله آن اطلاعاتی را درباره آن موضوع به دست آوریم.
- و…

WiFi چیست؟
وای فای از جمله فناوریهای بی سیم است که امکان برقراری ارتباط میان دستگاههای مختلف را فراهم میآورد. وای فای یا Wireless Fidelity این امکان را فراهم میآورد تا دستگاهها بدون استفاده کابلها اطلاعات را انتقال دهند. این امر در دستگاههای مختلفی مثل گوشیهای هوشمند، لپتاپها و خیلی از این موارد مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از وای فای مزایای زیادی را برای افراد به همراه میآورد که برای مثال میتوان به عدم نیاز به کابلها، سهولت نصب و استفاده، قابلیت جا به جایی و این دست از موارد اشاره کرد.
در کنار این مزایا میتوان محدودیت در برد و تداخل با دیگر سیگنالهای بی سیم را نام برد.
مقایسه LiFi و Wifi
باوجودآنکه هر دو از جمله شبکههای بی سیم محسوب میشوند؛ ولی تفاوتهایی نیز با هم دارند. در این بخش قصد داریم تا به توضیح درباره آنها بپردازیم.
- سرعت: سرعت انتقال دادهها به وسیله وای فای 11 تا 300 مگابیت بر ثانیه است. این سرعت در LiFi متغیر است و میتواند به 10 تا 224 گیگ بر ثانیه برسد.
- مقرون به صرفه بودن: لای فای از وای فای ارزانتر است؛ زیرا تعداد قطعات مورد نیاز آن بسیار کمتر بوده و انرژی خیلی کمتری را مصرف خواهد کرد.
- در دسترس بودن: میزان در دسترس بودن آن نسبت به وای فای بالاتر است. به این معنا که با هر اتصال نوری میتوان یک نقطه اتصال به اینترنت پیدا کرد.
- ایمنی: امنیت انتقال دادهها در لای فای نسبت به وای فای بالاتر است؛ زیرا رهگیری ارتباطات را توسط مهاجمان دفع میکند.
- پهنای باند: پهنای باند نور چیزی حدود ده هزار برابر امواج رادیویی است و به تبع میتواند حجم دادههای بیشتری را انتقال دهد.
ویژگیها | LiFi | WiFi |
---|---|---|
نوع ارتباط | ارتباط نوری | ارتباط رادیویی |
سرعت | تا 224 گیگابیت در ثانیه | تا 10 گیگابیت در ثانیه |
پهنای باند | بسیار وسیع | محدود |
پوشش | محدود به خط دید مستقیم | گسترده و نفوذپذیر از دیوارها |
امنیت | بیشتر (زیرا نور نمیتواند از دیوار عبور کند.) | کمتر (امواج رادیویی قابل نفوذ.) |
کاربردها | مکانهای محدود و خصوصی مانند دفاتر کار | مکانهای عمومی و خصوصی مانند خانهها، ادارات و مکانهای عمومی |
و در آخر
این فناوری توسط هارالد هاس، استاد و مدیر مرکز تحقیق و توسعه لایفای در دانشگاه ادینبورگ ایجاد و میتواند در زندگیهای ما نیز پدیدار شود. امروزه این فناوری در حال آزمایش با موارد مختلف است. به نظر شما این فناوری تا کجا در زندگی افراد نقش خواهد گرفت؟
در صورتی که این فناوری جهانی شده و در همه جا انتشار یابد در مکانهای مختلفی مثل فرودگاهها، بیمارستانها و خیابانهای شهر از جمله مکانهای محبوب برای استفاده از آن هستند. با گذشت زمان تخمین میزنیم که ارزش بازار جهانی این فناوری به چیزی حدود 36 میلیارد دلار برسد و در کل دنیا محبوب و معروف گردد.
سؤالات متداول
LiFi چگونه کار میکند؟
این فناوری با استفاده از نور مرئی به انتقال دادهها میپردازد. انجام این کار به دو جزء نیاز دارد:
- وجود یک منبع نور برای انتقال سیگنالهای داده.
- دستگاه فوتو دیود برای دریافت سیگنالهای ارسالی.
آیا استفاده از لای فای هزینهبر است؟
در حال حاضر شرکتهایی که مسئولیت تحقیق درباره این فناوری را بر عهده دارند در تلاشاند تا به ایجاد تغییرات متنوع برای برنامههای مختلف در دستگاهها هستند. در نهایت انجام این تغییرات منجر میشود مقرون به صرفه باشد.
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.