PowerShell : پاورشل چگونه کار می کند و چه کاربردی دارد؟
PowerShell از جمله ابزار رایگان و مبتنی بر CLI به حساب میآید که این امکان را برای توسعه دهندگان فراهم میآورد تا بتوانند وظایف و تنظیمات را خودکار سازند. در این محتوا قصد داریم به توضیح درباره پاورشل بپردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
PowerShell چیست؟
پاورشل عبارت است از ابزار مبتنی بر رابط خط فرمان که امکان خودکار سازی وظایف و تنظیمات را فراهم میآورد. این ابزار بر اساس .NET ساخته شده و قابلیتهای قدرتمندی برای مدیریت سیستمهای ویندوز، و حتی پلتفرمهای دیگر مثل لینوکس و مک او اس را فراهم میکند. استفاده از پاورشل کار را آسان کرده و احتمال خطا را تا حد زیادی کم میکند.
تاریخچه PowerShell
همانطور که گفتیم پاورشل از جمله ابزار کلیدی مایکروسافت است که برای مدیریت سیستمها و خودکارسازی وظایف مورداستفاده قرار میگیرد. در اوایل دهه 2000 مایکروسافت به دنبال ابزار جدیدی بود که به وسیله آن بتواند به مدیریت سیستمها بپردازد و جایگزینی برای CMD باشد. به همین علت به ایجاد یک محیط خط فرمان جدید پرداخت و پروژه Monad را آغاز کرد.
در نوامبر 2006 مایکروسافت نحستین نسخه پاورشل را منتشر کرد. این نسخه بر اساس چارچوب دات نت توسعه پیدا کرد و امکاناتی را در اختیار شما قرار داد. دومین نسخه پاورشل همراه با ویندوز 7 و ویندوز سرور 2008 R2 معرفی شد و امکاناتی مثل Remote Scripting (اجرای اسکریپتها از راه دور)، PowerShell Integrated Scripting Environment (ISE) (یک محیط توسعه یکپارچه برای نوشتن و تست اسکریپتها)، و Modules (برای سازماندهی و توزیع فرمانها و اسکریپتها) را اضافه کرد. نسخههای دیگری مثل پاورشل 3.0 و 4.0 و 5.0 در خلال سالهای 2012 تا 2016 منتشر شدند و امکانات و ماژولهای جدیدتری به آن اضافه شد.
در نهایت در سال 2016 مایکروسافت تصمیم گرفت تا پاورشل را به عنوان بک پروژه منبع باز در اختبار افراد قرار دهد. PowerShell بهطور مداوم توسط جامعه متن باز و مایکروسافت بهبود یافته و توسعه داده میشود. نسخههای جدیدتر PowerShell همچنان قابلیتهای بیشتری برای مدیریت سیستمها و خودکارسازی وظایف در محیطهای مختلف فراهم میکنند.
ویژگی های کلیدی PowerShell
مایکروسافت دارای ویژگیها و قابلیتهای زیادی است برخی از این قابلیتها و ویژگیها به شرح زیر است.
- پاورشل یک زبان اسکریپت نویسی قوی است که این امکان را برای شما فراهم میکند تا بتوانید وظایف پیچیده را با کدنویسی آسان سازید.
- قابلیت استفاده برای مدیریت سیستم به صورت کامل.
- قابل استفاده در ویندوز، لینوکس و مک.
- مدولار بودن که این امکان را برای کاربران فراهم میآورد تا بتوانند قابلیتهای PowerShell را گسترش دهند.
دلایل استفاده از پاورشل
پاورشل بنا بر دلایل زیادی استفاده میشود. برخی از این دلایل به شرح زیر است.
- اتوماسیون سازی وظایف: به این معنا که به وسیله آن میتوانید کارهای تکراری و پیچیده را به وسیله پاورشل کدهای انجام دهید تا دیگر نیازی به انجام دستی آنها نباشد. این ویژگی باعث میشود پاورشل به گزینه مناسبی برای تیمهایی که میخواهند فرایندهای خود را سریعتر و با خطای کمتر انجام دهند مناسب سازد.
- دسترسی آسان به منابع و دادهها: پاورشل به مدیران اجازه میدهد تا به دادهها و منابع دسترسی یابند و آنها را مدیریت کنند.
- مدیریت زیرساخت به عنوان کد: PowerShell این امکان را فراهم میکند که زیرساختهای شرکت به صورت کد مدیریت شوند و شما میتوانید پیکربندی سیستمها و سرویسها را به صورت کد نوشت و به راحتی آنها را تغییر دهید یا بهروزرسانی کنید.
- اجرای دستورات از راه دور: امکان اجرای دستورات در سیستمهای دیگر از راه دور را فراهم میکند و به مدیران IT اجازه میدهد تا به راحتی و از راه دور سیستمها را مدیریت کنند، حتی اگر آنها در مکانهای مختلف قرار داشته باشند.

PowerShell چگونه کار می کند؟
PowerShell ابزاری است که تعامل کاربران با سیستم را سادهتر و انعطاف پذیرتر میسازد. نحوه عملکرد پاورشل به شرح زیر است.
- پاورشل این امکان را فراهم میآورد تا کاربران دستور را بلافاصله اجرا و نتیجه را نمایش دهد.
- Cmdletها از کوچکترین واحدهای قابل اجرا به حساب میآیند که هرکدام از آنها به انجام یک کار خاص میپردازند.
- شی گرایی به این معنا که به جای متنهای ساده اشیا را پردازش میکند. این اشیا حاوی اطلاعات ساختاریافتهای هستند که میتوانند به Cmdlet های دیگر منتقل شوند. این ویژگی به کاربران اجازه میدهد تا عملیات پیچیدهای را با استفاده از چند Cmdlet ترکیب شده (که به آن Pipeline گفته میشود) انجام دهند.
- Pipeline که به کاربران اجازه میدهد خروجی یک Cmdlet را به عنوان ورودی Cmdlet دیگری استفاده کنند.
- ماژولها و اسکریپتهاکه پاورشل برای گسترش قابلیتهای خود استفاده میکند.
- مدیریت از راه دور که به مدیران IT اجازه میدهد تا دستورات PowerShell را روی سیستمهای دیگر اجرا کنند، حتی اگر آن سیستمها در مکانهای مختلفی قرار داشته باشند.
- فریمورک Desired State Configuration (DSC) که برای مدیریت زیرساختها به عنوان کد استفاده میشود. با استفاده از DSC، میتوان پیکربندی سیستمها را به صورت کد تعریف کرد و اطمینان حاصل کرد که سیستمها همیشه در حالت مورد نظر باقی میمانند.
- سازگاری با سیستمهای دیگر. این امر به کاربران امکان میدهد از همان ابزار و زبان اسکریپتنویسی برای مدیریت سیستمهای مختلف استفاده کنند.
به طور خلاصه، PowerShell با ترکیب دستورات (Cmdletها)، پردازش اشیا، استفاده از Pipeline و قابلیتهای مدیریتی پیشرفته به کاربران امکان میدهد تا وظایف مدیریتی و اتوماسیون را به صورت مؤثر و کارآمد انجام دهند.
کاربردیترین دستورات پاورشل
پاورشل (PowerShell) یک ابزار خط فرمان قدرتمند و زبان اسکریپتنویسی است که برای مدیریت سیستمها و خودکارسازی وظایف طراحی شده است. در ادامه، چند مورد از کاربردیترین دستورات پاورشل را معرفی میکنیم.
- Get-Help: برای برای دریافت راهنما و اطلاعات در مورد دستورات مختلف پاورشل استفاده میشود.
- Get-Command: به ارائه لیستی از تمام دستورات موجود در پاورشل میپردازد. همچنین برای پیدا کردن دستوری خاص استفاده میشود.
- Get-Process: نمایش اطلاعات مربوط به فرایندهای درحال اجرا.
- Stop-Process: متوقف کردن فرایندها.
- Get-Service: نمایش اطلاعات سرویسهای در حال اجرا روی سیستم.
- Start-Service و Stop-Service: شروع یا توقف سرویسها.
- Get-EventLog: گزارشهای مربوط به Event Log ویندوز را نمایش میدهد.
- Remove-Item: حذف فایلها یا پوشهها.
- Where-Object: برای فیلتر کردن خروجی دستورات استفاده میشود.
- ForEach-Object: برای انجام عملیاتی بر روی هر آیتم در مجموعه استفاده میشود.
- و…

سرویسهای سرور مجازی پویان آی تی با پشتیبانی از انواع سیستم عاملهای ویندوز، لینوکس و میکروتیک با سرعتی بالا و قیمتی مناسب پشتیبان شما بوده و میتوانید از آن با خیالی آسوده استفاده نمایید.
تفاوت PowerShell و Command چیست؟
پاورشل و کامند پرامپت از جمله ابزار خط فرمان در ویندوز هستند که برای اجرای دستورات از آنها استفاده میشود. ولی تفاوتهایی میان آنها وجود دارد. کامند پرامپت از جمله ابزار خط فرمان است که به اجرای دستورات پایهای میپردازد و محدودیتهایی نیز دارد. پاورشل یک زبان اسکریپت نویسی پیشرفتهتر و شیء گرا است که بر اساس فریمورک دات نت توسعه پیدا کرده است و امکان مدیریت سیستمها و خودکارسازی فرایندها را فراهم میآورد. کامند پرامپت از دستورات داخلی استفاده میکند و به اجرای عملیاتهای پایهای میپردازد. ولی پاورشل در کنار پشتیبانی از دستورات CMD از Cmdletها نیز استفاده میکند که دستورات پیچیدهتری هستند.
در مواردی مثل مدیریت سیستم، یکپارچگی با سیستم عامل و سازگاری با پلتفرمهای مختلف و خیلی موارد دیگر پاورشل نسبت به کامند پرامپت عملکرد بهتری دارد و از محدودیت کمتری برخوردار است. پس میتوان گفت کامند پرامپت برای وظایف ساده و ابتدایی و البته سریع مناسب است. ولی پاورشل برای مدیریت جامع و پیشرفته سیستمها کاربرد دارد.
و در آخر
پاورشل از جمله ابزاری است که این امکان را برای متخصصان فناوری اطلاعات فراهم میآورد تا بتوانند با یک رابط خط فرمان در تعامل باشند و وظایف خود را خودکار سازند. پاورشل یک ابزار مایکروسافت بوده که به ارائه ویژگیهای برنامه نویسی برای اتوماسیون، مدیریت و اسکریپت نویسی میپردازد. همچنین یک رابط منبع باز است که با ویندوز، مک او اس و لینوکس سازگاری دارد. شما میتوانید از این ابزار استفاده کرده و در وقت خود در کارهای تکراری و یا زمان بر صرفه جویی نمایید.
سؤالات متداول
چرا پاورشل از پایتون بهتر است؟
پاورشل با استفاده از Object-oriented Pipeline این امکان را برای شما فراهم میآورد تا بتوانید به پردازش و تغییر کارآمد دادهها در مواردی با مقیاس بزرگتر بپردازید. ولی پایتون از Text-Based Pipeline استفاده میکند که میتواند منجر به نیاز پردازش بیشتری هنگام برخورد با مجموعه دادههای بزرگ داشته باشد.
چه ویژگی و قابلیتی پاورشل را قدرتمند میسازد؟
همه محصولات مایکروسافت از طریق پاورشل مدیریت میشوند. استفاده از پاورشل بسیار آسان است و میتواند به شما کمک کند تا در زمان خود در پیکربندی ویندوز صرفه جویی کنید. همچنین به شما کمک میکند تا به اطلاعات کاربران به آسانی دسترسی پیدا کنید.
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد رأی ها : 3
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.