کابل زوج بهم تابیده چیست؟ + نقش Twisted pair Cable در شبکه
فهرست مطالب
برقراری تعادلها میان موضوعات و موارد مختلف کاری سخت به حساب میآید. این مسئله در موارد و کارهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. مثل ورزشها، مثل الکترونیک و خیلی موارد دیگر. یکی از این ابزار که در این مسیر مورد استفاده قرار میگیرد کابل زوج بهم تابیده میباشد. در این مقاله قصد داریم تا به توضیح درباره این نوع از کابلها بپردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
تاریخچه کابل زوج بهم تابیده
تاریخچه این نوع از کابلها را میتوان به حدود قرن نوزده نسبت داد. در همین زمانها بود که سیستمهای تلفن و تلگراف پا به عرصه ظهور گذاشتند. کابل زوج بهم تابیده به علت ویژگیهای خاصی که داشت به سرعت به عنوان یکی از اجزای اصلی سیستمهای ارتباطی معرفی و شناخته شد. در سال 1879 فردی به نام الکساندر گراهام بل متوجه شد که با پیچاندن سیمها به دور یکدیگر میتوان تداخلهای الکترومغناطیسی را تا حد زیادی کاهش داد و کیفیت سیگنالها را بهتر کرد. این امر توانست گامی مهم در سیستمهای تلفنهای اولیه به حساب بیاید.
در دهه 20 قرن 19 میزان درخواستها برای خطوط تلفنهای همراه افزایش پیدا کرد و به تبع استفاده از این کابلها نیز بیشتر شد. چرا که میتوانست تداخلها را تا حد زیادی کاهش دهد. با گذشت زمان انواع کابلهای زوج بهم تابیده با ویژگی های مختلف معرفی شدند و در زمینههای مختلف مورد استفاده قرار گرفتند.
انواع کابل زوج بهم تابیده
کابل زوج بهم تابیده عبارت است از یک نوع کابل که با استفاده از جفتهای سیم مسی ایجاد شدهاند. این کابلها در شبکههای ارتباطی و انتقال دادهها استفاده میشوند. Twisted pair Cableها به شما کمک میکنند تا تداخلات نویزها تا حد زیادی کاهش یابند و از تداخل میان سیگنالها جلوگیری میکند. این نوع از کابلها انواع مختلفی دارند که در حالت کلی ما آنها را به دو دسته تقسیم میکنیم.
کابل زوج سیم به هم تابیده روکش دار (STP)
از جمله انواع کابلهای شبکه به حساب میآید که دارای لایه محافظ است. این نوع از کابلها در راستای کاهش میزان نویزها و تداخلها کمک میکنند. کابل STP دارای لایههای محافظتی است. مثلاً در Individually Shielded Pairs هر جفت از سیمها دارای شیلد جداگانهای هستند. شیلد کلی به معنی این است که شیلد دور جفت سیمها قرار دارد. شیلد ترکیبی نیز ترکیبی از هر دو مدل قبلی است. کابلهای STP بر اساس پهنای باند و سرعت انتقال داده به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که برای مثال میتوان به Cat 7 STP،Cat 5e STP، Cat 6 STP، Cat 6a STP و غیره اشاره کرد.
مزایای کابل STP
این نوع از کایلها دارای مزایای متعددی هستند که افراد را به استفاده از آنها ترغیب میکند. برخی از این مزایا شامل موارد زیر است.
- کاهش میزان نویزها و تداخلها: با استفاده از این نوع کابلها و از طریق شیلدهای محافظی که دور آنها وجود دارد میزان نویزها و تداخلها تا حد خیلی زیادی کاهش مییابد.
- افزایش کیفیت: ازآنجا که میزان این نویزها کاهش یافته طبیعتاً سیگنالهای ارسالی و دریافتی کیفیت بهتری پیدا خواهند کرد.
معایب کابل STP
این نوع از کابلها در کنار مزایای خود معایبی نیز دارند. مثل
- هزینه بالا: چونکه دارای شیلدهای محافظ هستند هزینه بالایی دارند.
- وزن بالا و انعطاف پذیری کم: در کابل STP سختی کابلها بسیار بالاست و انعطاف کمتری نسبت به دیگر موارد دارند.
- نصب زمان بر: ازآنجا که محل قرارگیری این نوع از کابلها و اتصال آنها به زمین مهم است نصبشان به دقت بالایی نیاز دارد تا بتوانند عملکرد مطلوب را از آن دریافت کنند.
کاربردهای کابل STP
این نوع از کابلها در موارد مختلفی استفاده میشوند و کاربرد دارند. مثلاً ازآنجا که مقاومت بالایی نسب به نویزها و تداخلها دارند گزینه مناسبی برای شبکههای صنعتی، دیتاسنترها و مراکز داده و سیستمهای نظارتی و امنیتی هستند.
کابل زوج سیم به هم تابیده بدون روکش (UTP)
Unshielded Twisted Pair یا UTP عبارت است از نوعی کابل که از جفت سیمهای مسی ایجاد شده است و لایه محافظ اضافه ندارد. از این نوع کابلها در شبکههای ارتباطی مثل شبکه LAN و این دست از موارد استفاده میشود و در هر جفت سیم معمولاً یک سیم برای ارسال داده و دیگری برای دریافت داده است. کابلهای UTP بر اساس پهنای باند و سرعت انتقال داده به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که میتوان Cat 3، Cat 5،Cat 5e، Cat 6 و غیره اشاره کرد. (اگر میخواهید با تفاوت سرعت و پهنای باند در شبکه آشنا شوید به مقاله تفاوت سرعت و پهنای باند در شبکه چیست؟ مراجعه نمایید.)
مزایای کابل UTP
این کابلها مزایا و معایب خاص خود را دارند که افراد میتوانند با توجه به آنها انتخاب نمایند.
- کم هزینه بودن: چون این نوع از کابلها شیلد اضافی ندارند ارزانتر از دیگر کابلها هستند.
- نصب آسان: ازآنجا که سبک و انعطاف پذیر هستند میتوان آنها را به آسانی نصب و از آنها استفاده کرد.
- کاربردهای وسیع: به علت کم هزینه بودن و نصب آسان آنها در شبکههای کامپیوتری استفاده میشود.
معایب کابل UTP
در کنار مزایا به تبع معایبی نیز وجود دارد که برای مثال میتوان این موارد را نام برد.
- تداخلها: چون این نوع از کابلها شیلد اضافی ندارند بیشتر تحت تأثیر تداخلها قرار خواهند گرفت و کیفیت انتقال اطلاعات و پیامها کم میشود.
- محدودیت در فاصله: در فاصلههای طولانی میتواند مشکل ساز باشد و به تقویت کننده نیاز پیدا کند.
کاربردهای کابل UTP
UTP در زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که برای مثال میتوان به شبکههای محلی، سیم کشیهای تلفن، دوربینهای مدار بسته و این دست از موارد اشاره کرد.
و در آخر
در این محتوا به توضیح درباره کابل زوج بهم پیچیده پرداختیم و گفتیم این نوع از کابلها از جفت سیم مسی ایجاد شدهاند که دور آنها را لایههای عایق پوشانده است. این لایه محافظ در مسیر انتقال دادهها و سیگنالها میزان نویز و تداخلهای الکترومغناطیسی را تا حد زیادی کاهش میدهد و به انتقال دادهها با کیفیت مناسب کمک میکند.
این نوع از کابلها در شبکههای کامپیوتری نقشی پررنگ و مؤثر دارند و میتوان از آنها در راستای انتقال دادهها در شبکههای محلی (LAN)، تلفنها و سیستمهای اترنت (Ethernet) استفاده کرد. Twisted Pair Cableها به علت هزینه پایین، نصب آسان و کارایی مناسب در شبکههای محلی به طور گستردهای استفاده میشوند.
سؤالات متداول
تفاوت UTP و STP چیست؟
هر دو آنها از جمله کابلهای زوج بهم تابیده هستند؛ ولی تفاوتهایی نیز میان آنها وجود دارد. مثلاً UTP دارای هشت سیم به هم تابیده شده میباشد و در تلاش است تا نویزهای ایجاد شده توسط منبع خارجی کم و حتی حذف کند؛ ولی کابلهای STP چهار جفت کابل پیچ خورده هستند که در یک محافظ توری اضافی محصور شدهاند. این محافظ در برابر تداخلهای الکترومغناطیسی محافظت میکند و تداخل را از بین میبرد. کابلهای UTP نسبت به کابلهای STP ارزانتر، سبکتر و سرعت پایینتری دارند.
تفاوت بین کابل زوج بهم تابیده و کابل کواکسیال چیست؟
کابل زوج بهم تابیده دارای یک جفت سیم مسی بهم پیچ خورده است که سیگنالها را از طریق سیمهای مسی منتقل میکند. کابل کواکسیال دارای دو هادی است که یکی از آنها داخل عایق است و توسط دیگری احاطه شده که توسط یک پوشش محافظ عایق پوشانده شده است. کابلهای کواکسیال سیگنالها را از طریق هادی داخلی کابل انتقال میدهند. در مقایسه با کابلهای زوج بهم تابیده، حفاظت از نویز بسیار پیشرفتهتری را ارائه میکنند و از پهنای باند نسبتاً بالاتری پشتیبانی میکنند.
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.