KDE: رابط کاربری با قابلیت سفارشی سازی
به دنبال یک محیط شخصی سازی شده در لینوکس هستید؟ KDE محیط دسکتاپی است که شما نیاز دارید.
دسکتاپ KDE با قابلیت شخصی سازی بالایی که دارد، به شما اجازه ساخت محیطی را میدهد که تماما بر طبق نظر و سلیقه شما است. KDE در هنگام نصب محیطی مانند دسکتاپ ویندوز دارد اما اگر شما به محیط macOS علاقه دارید، نگران نباشید. با چند کلیک ساده میتوانید محیط این دسکتاپ را مانند مک او اس کنید.
تاریخچه KDE
لینوکس بر اساس سیستم عامل یونیکس طراحی و ساخته شده است. به همین دلیل استفاده از رابط کاربری گرافیکی اولویتی برای لینوکس نداشته و بیشتر کارهایی که در لینوکس انجام میگیرد، از طریق دستورات خط فرمان است.
با گذشت زمان از سیستم عامل لینوکس به عنوان یک سیستم عامل دسکتاپ استفاده شد. در این زمان استفاده از یک رابط گرافیکی شکل گرفت. لینوکس دارای انواع مختلفی از فضای دسکتاپ است. KDE یکی از انواع دسکتاپهای لینوکس است که بسیار رایج و پرکاربرد است.
KDE در سال 1996 توسط Matthias Ettrich توسعه یافت. Matthias Ettrich در تلاش برای ساخت یک جایگزین برای محیط دسکتاپ در لینوکس بود که توانست به KDE دست پیدا کند.
K در اسم این محیط برگرفته از کلمه Kool بود، اما بعدها اعلام شد که K هیچ معنا و مفهومی ندارد و عبارت K Desktop Environment به معنای محیط دسکتاپ K است. کیت ابزار Qt، که در توسعه محیط دسکتاپ KDE به کار گرفته شده است و الهام بخش بسیاری از توسعه دهندگان برای ایجاد محیطهایی مانند GNOME بوده است.
KDE چیست؟
KDE مخفف کلمه K Desktop Environment، یک محیط دسکتاپ است که رایگان بوده و مانند یک پلتفرم توسعه رفتار میکند. این محیط به وسیله جعبه ابزار Qt Trolltech توسعه یافته است. دسکتاپ KDE بر روی بیشتر سیستم عاملهای یونیکس قابل اجرا است.
کاربران یونیکس و لینوکس با KDE به مجموعه جامعی از نرم افزارهای کاربردی فضای کاری دسترسی دارند. KDE همچنین با فراهم کردن یک رابط کاربری گرافیکی به روز، امکان تعامل آسان با این سیستم عاملها را ایجاد میکند.
نحوه کار KDE
روشهای مختلفی برای استفاده از KDE وجود دارد اما سادهترین آنها را میتوان نصب توزیعی دانست. نصب توزیعی به شکل پیش فرض از دسکتاپ پلاسما بهره میبرد.
برای راه اندازی KDE در اولین قدم، روی آیکونی که در سمت چپ پنل، در پایین صفحه قرار دارد کلیک کنید تا منوی برنامهها باز شود. این آیکون دقیقا شبیه دکمه استارت در محیط ویندوز است. پنجرههای برنامهها در این بخش با نوار عنوانی نمایش داده میشوند، که شامل دکمههای قابل کلیک برای بزرگ نمایی، کوچک نمایی و بستن برنامهها است. توسعه دهندگان محیط دسکتاپ KDE را مانند ویندوز و ChromeOS طراحی کردهاند تا کاربران راحتتر باشند.

سفارشی سازی KDE
در KDE انواع سفارشی سازی را میتوانید انجام دهید و این موضوع فقط برای دسکتاپ نیست. منظور از سفارشی سازی ساخت محیط دسکتاپ، برنامهها و پنلها طبق نظر و سلیقه کاربر است.
- میتوانید پنجرههای برنامهها را تغییر دهید.
- میتوانید دکمههای قاب پنجرهها را تغییر دهید.
- میتوانید جایگاه دکمههای پنجرهها را جا به جا کنید و یا حتی آنها را حذف کنید.
- نوار عنوان پنجرهها را میتوانید شبیه به محیط مک کنید.
محیط KDE، به طور کامل قابل سفارشی سازی، طبق نظر و خواسته شماست.
نقاط ضعف KDE
KDE در کنار تمام مزایایی که دارد مانند هر محیط دسکتاپ دیگری چالشها و مشکلاتی هم دارد.
- پیچیدگی در اجرای برنامهها: یکی از مشکلات محیط KDE، قابلیت سفارشی سازی بسیار بالای آن است که گاهی باعث بروز مشکل در اجرای برخی برنامهها میشود. به عنوان مثال Kate در محیط KDE یک ویرایشگر متنی است که بسیار قدرتمند عمل میکند. اما Kate گزینههای بسیار زیادی در منو دارد به همین دلیل ممکن است گزینهای که میخواهید را به راحتی پیدا نکنید.
- تنظیمات پراکنده: این موضوع فقط مربوط به برنامهها نیست. توانایی تنظیم و تغییر پنل و برنامهها در یک بخش از تنظیمات KDE قرار ندارد. به عنوان مثال شما تفاوت بین Workspace Appearance و Application Appearance را زمانی متوجه خواهید شد که اشراف کامل به محیط KDE داشته باشید.
تفاوت KDE و Gnome
Gnome و KDE هر دو رابط کاربری سیستم عامل لینوکس هستند. اما تفاوتهایی هم دارند:
- وابستگی KDE به ابزار: اولین رابط گرافیکی عرضه شده برای لینوکس KDE است. اما به دلیل وابستگی به ابزارهای Qt و Qt toolkit توسعه دهندگان به فکر ساخت رابط کاربری دیگری بودند. البته وابستگی این محیط به این ابزارها، با گذشت زمان و تلاش توسعه دهندگان، برطرف شد.
- عدم وابستگی Gnome به ابزار: در زمان وابستگی KDE به ابزارها، Gnome توسعه یافت و عرضه شد. این رابط توسط GTK+ toolkit طراحی شد و وابستگیای به ابزارها ندارد.
این دو رابط در محیط لینوکس کد نویسی نشدهاند اما بر روی این سیستم عامل بدون مشکل کار میکنند.
مدیریت سرور از راه دور
برای افرادی که نیاز به مدیریت سرورها از راه دور دارند، ما سرور مجازیهای پویان آی تی را پیشنهاد میکنیم. سرور مجازی پویان آی تی از سیستم عاملهای ویندوز و لینوکس پشتیبانی میکند و گزینه مناسبی برای کسب و کار شماست.
KDE برای چه کاربرانی مناسب است؟
- اگر شما فکر میکنید که سفارشی سازی زیادی احتیاج دارید این محیط دسکتاپی برای شما مناسب است.
- اگر از محدود بودن گزینههای تنظیمات ناراضی هستید، KDE انتخابی ایدهآل برای شماست.
به طور کلی فرقی نمیکند که شما یک کاربر حرفهای هستید یا فقط نیاز به یک نرم افزار آزاد دارید، در هر صورت تجربه کار با محیط KDE برای شما رضایت بخش خواهد بود.
کلام آخر
محیط دسکتاپ KDE، یک رابط گرافیکی برای سیستم عامل لینوکس است و امکانات زیادی برای سفارشی سازی برنامهها و پنلهای کاربری برای شما ایجاد میکند. این محیط ویژگیهای زیادی دارد، مثلا شما میتوانید آن را کاملا به شکل دسکتاپ ویندوز یا macOS استفاده کنید، بدون این که نیاز به نصب نرم افزار خاصی داشته باشید. اگر آزادی عمل در سفارشی سازی تنظیمات را میخواهید KDE بهترین گزینه برای شماست.
سوالات متداول
KDE برای چه سیستم عاملهایی سازگار است؟
این دسکتاپ برای محیط لینوکس ساخته و توسعه داده شده است اما برای سیستم عامل یونیکس هم قابل استفاده است.
آیا KDE برای کاربران تازه کار مناسب است؟
این دسکتاپ به دلیل شباهت به ویندوز و مک او اس برای افراد تازه کار مناسب است.
منابع
- https://www.accuwebhosting.com/resources/hosting-articles/what-is-kde-in-linux-operating-system
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.