Manjaro چیست؟ آشنایی با Manjaro به زبان ساده
فهرست مطالب
Manjaro Linux یا همان مانجارو یکی از توزیعهای سیستم عامل لینوکس است که بر پایه دیگر توزیع آن، Arch Linux است. در واقع Manjaro همان Arch linux پیشرفته است که در سال ۲۰۱۱ عرضه شد. گرافیک زیبا و خارقالعادهی آن موجب شده است که نسبت به Arch linux برتری داشته باشد. همچنین مانجارو پیچیدگیهای Arch linux را ندارد و برای مبتدیکاران بسیار مناسب است. در ادامه بیشتر با این سیستم عامل آشنا میشویم.
انواع دسکتاپهای Manjaro
هر زمان که نام مانجارو به گوش میرسد، ذهنها به سمت گرافیک بینظیر و دسکتاپ جذاب آن میرود. در کل، مانجارو به گرافیک خاص آن معروف است؛ زیرا این ویژگی، عاملی است که سیستم عامل مانجارو را از بقیه مجزا میسازد. در ادامه انواع دسکتاپهای آن را معرفی میکنیم.
- Xfce: از مشهورترین نوع دسکتاپهایی است که سیستم عاملهای فراوانی از آن بهره میبرند. خصوصاً توزیعات لینوکس که این نوع دسکتاپ بسیار در آنها بهکار برده میشود. این محیط دسکتاپ، ساده و سبک است و سختافزار را دچار مشکل نمی کند. همچنین این دسکتاپ سرعت زیادی در مانجارو دارد و کارایی آن بسیار بالا است. دو پنل در بالا و پایین سیستم به همراه یک منو در دسکتاپ آن وجود دارد. آیکونها و Themeهای گوناگونی را شامل میشوند که کاربران میتوانند هرطور که میخواهند تنظیم کنند. Xfce با سختافزارهای ضعیفتر هم سازگار است.
- GNOME: یک محیط بسیار مدرن و جدید است. به دلیل زیبایی بصری که دارد، کاربر راحت با آن ارتباط برقرار میکند. محیط GNOME بسیار یکپارچه و شیک است. در کل این دسکتاپ برای کاربران جذاب است. این محیط دسکتاپ با برنامههای کاربردی و ابزارهای متنوعی که بهطور پیشفرض ارائه میدهد، کاربران را قادر میسازد تا به راحتی به مدیریت فایلها، اجرای برنامهها و تنظیمات سیستم دسترسی پیدا کنند.
- KDE Plasma: این محیط نیز مانند GNOME بسیار مدرن و چشم نواز است. ویجتها و پنلهای متعددی دارد که موجب میشوند این دسکتاپ برای کاربران انعطافپذیر باشد و گسترهی وسیعی از اپلیکیشنها را نمایش دهد. این محیط، برای سختافزارهای پیشرفته و حتی متوسط مناسب است. یک ویژگی که KDE Plasma دارد این است که بر روی دستگاههای موبایل نیز سازگار است.
- محیطهای فرعی: محیطهای دیگر در مانجارو استفاده میشوند. اما محیطهای اصلی، همان Xfce، GNOME و KDE میباشد. Cinnamon نیز یک محیط دسکتاپ است و برای کسانی که محیط کلاسیک میپسندند، مناسب است. i3 نیز دیگر محیط دسکتاپ مانجارو است که مانند ویندوز از پنجره (Window) تشکیل شده است. این محیط بسیار مینیمال و ساده است.
Manjaro برروی موبایل
هرچند توزیعهای لینوکس به آن صورت نتوانستهاند به عنوان یک سیستم عامل روی گوشیهای تلفن معرفی شوند. در حال حاضر، مدل گوشیهای PineMobile، سیستم مانجارو بر رویشان نصب است. این موضوع نشاندهنده پیشرفتهای جدید در تلاش برای گسترش استفاده از لینوکس در دستگاههای مختلف است.
مفهوم Plasma Mobile
Plasma Mobile گونهای از محیط دسکتاپ KDE Plasma است که بر روی موبایل و تبلتها میتواند نصب شود. این محیط برای کاربران بسیار جذاب است. همچنین این یک محیط متنباز است و کاربران میتوانند روی آن کنترل داشته باشند. به همین دلیل میتوانند Manjaro Linux را اجرا کنند.
Manjaro Plasma Mobile، یک گونه از مانجارو است که به دستگاههایی مانند گوشیهای موبایل اختصاص دارد و تمام ویژگیهای Plasma Mobile را دارد.
مقایسه Manjaro و Arch Linux
همانطور که میدانید، Manjaro برپایه Arch Linux است اما ورژن جدیدتر آن است. در اینجا به مقایسه آنها میپردازیم.
- ویژگی رولینگ: هر دو سیستم دارای ویژگی رولینگ هستند؛ یعنی هرچند وقت یکبار برایشان آپدیت جدید نمیآید و همواره در حال آپدیت شدن هستند. اما Arch Linux به عنوان یک توزیع پیشرفته و پویا، اغلب از آپدیتهای جدیدتر و نسخههای بهروزتر نرمافزارها و کرنلها استفاده میکند. این امر به کاربران اجازه میدهد تا از آخرین امکانات و بهبودهای امنیتی بهرهمند شوند و به روز بمانند.
- گرافیک: در اصل یکی از اهداف ارائه سیستم مانجارو این بود که گرافیک بهتری نسبت به Arch Linux داشته باشد؛ پس گرافیک بسیار پیشرفتهتر و بهینهتر است. همچنین محیطهای دسکتاپی که در مانجارو وجود دارد بسیار جدیدتر از Arch Linux است به خصوص KDE Plasma. از طرفی Arch Linux یک گرافیک مینیمال و بسیار ساده و مبتدی دارد.
- یادگیری: یادگیری و آموزش Arch Linux راحت نیست و حداقل داشتن دانش لازم از سیستم عامل لینوکس الزامی است. اما Manjaro به نسبت پیچیدگیهای Arch Linux را ندارد؛ کار با آن سادهتر است و از طریق رابط کاربری گرافیکی بیشتر از امکانات آن بهرهمند میشوید، که به کاربران تازهکار در دنیای لینوکس کمک میکند تا به راحتی با سیستم آشنا شوند.
- کارایی و سختافزار: مانجارو یک سیستم سبکی است و با توجه به نوع محیط دسکتاپی که کاربر برای آن انتخاب میکند، میتواند با آن تطبیق پیدا کند. مانجارو میتواند با سختافزارهای نسبتاً ضعیفتر هم کارایی دارد. Arch Linux، به دلیل پیچدگیهایی که دارد سختافزار قویتری میطلبد. کارایی هردو سیستم بسیار بالاست چون مانجرو در واقع زیر مجموعهای از Arch Linux است.
و به طور خلاصه میتوان گفت:
ویژگی | Manjaro | Arch Linux |
---|---|---|
رولینگ بودن | دارد | دارد و از Manjaro جامعتر است |
گرافیک | بسیار پیرفته با تنوع بالا | مینیمال و ساده |
یادگیری | نسبتاً سادهتر | سخت و نیازمند پیشزمینهی لینوکس |
سختافزار | با سختافزارهای ضعیفتر سازگار است | با سختافزارهای پیشرفتهتر سازگار است |
سرور مجازی پویان آی تی قابلیت پشتیبانی از سیستمهای عامل متنوع، ایمنی و مطمئنی را فراهم میکند. این سرویس، به عنوان یک گزینه مناسب برای کسبوکارها و فعالیتهای آنلاین شناخته میشود. علاوه بر این، سرور مجازی پویان آی تی، حلقه امنیتی قابل اعتمادی برای حفاظت از اطلاعات و برنامههای شما فراهم میکند. از این امکانات با تهیه سرویس سرور مجازی از پویان آی تی بهرهمند شوید و به کار خود با اطمینان ادامه دهید.
مزایای Manjaro
این سیستم نیز به نوبه خود مزیتهایی دارد که در این بخش بررسی میکنیم.
- ویژگی رولینگ: Manjaro همواره در حال آپدیت شدن و بهروز رسانی است. برخلاف دیگر توزیعات لینوکس که هرچند وقت یکبار، آپدیت جدیدی برایشان منتشر میشود، مانجارو دائماً بهروز میشود. به همین دلیل لازم نیست دیگر سیستم عامل دوباره از ابتدا نصب کرد.
- مناسب برای تازهکاران: این سیستم به دلیل ویژگیهایی که دارد مانند گرافیک منحصر به فرد و دیگر موارد انتخاب مناسبی برای مبتدیکاران است. همچنین چون پیچیدگی خاصی ندارد، افراد تازهکار نسبت به توزیعهای دیگر، ارتباط بیشتری با این سیستم عامل برقرار میکنند.
- سختافزار بهروز: بهروز بودن یک سیستم مزیتهای زیادی دارد و باعث میشود که سیستم امکانات زیادی داشته باشد. مانجارو نیز یک سیستم جدید است و با آپدیتهایی که برای آن منتشر میشود همواره این سیستم را یک سیستم عامل بهروز نگه میدارد.
- مدیریت تنظیمات: مانجارو با پیکربندی سادهای که دارد، باعث میشود که مدیریت آن راحت باشد. همچنین، نصب آن آسان است و پیچیدگی ندارد و به تبع مدیریت آن آسان است؛ این امر، به کاربران اجازه میدهد تا بدون نیاز به دانش عمیق فنی، به راحتی از این سیستمعامل استفاده کنند و از امکانات و قابلیتهای آن بهرهمند شوند.
معایب Manjaro
این سیستم با وجود مزیتهایی که دارد، خالی از ایراد نیست که در این قسمت به آن میپردازیم.
- پایداری کم: هرچند که مانجارو برپایه Arch Linux است و پایداری مناسبی دارد اما چون پیوسته در حال بهروز شدن است، ممکن است گاهی مدیریت آن دچار مشکل شود و پایداری آن تضعیف شود.
- عدم پشتیبانی جامع: هر چقدر که مانجارو سیستم جامعی باشد، در نهایت یکی از زیر مجموعههای Arch Linux محسوب میشود و نسبت به آن پشتیبانی همه جانبه ندارد و ممکن است در برطرف کردن نقصها ضعیف عمل کند.
- وابستگی به مدیریت: با توجه به همیشه آپدیت بودن و جدید بودن این سیستم، باید مدیریت بسیار مناسبی داشته باشد و این وابستگی چالشهایی به همراه دارد که در مواردی شاید نتواند برخی از مشکلات را به خوبی برطرف کند.
و در آخر
در اینجا به توضیح درباره برخی نکات کلیدی این سیستم عامل میپردازیم.
- Manjaro Linux بر پایه Arch Linux است و از سال ۲۰۱۱ وجود دارد و برای مبتدیها مناسب است.
- گرافیک زیبا و دسکتاپهای متنوعی مانند XFCE، GNOME و KDE Plasma دارد.
- روی گوشیهای PineMobile و Plasma Mobile نیز نصب میشود.
- با Arch Linux مقایسه میشود، اما دارای ویژگیهای منحصر به فردی مانند گرافیک بهتر و راحتی بیشتر برای مبتدیها است.
- مزایای این سیستم عامل شامل آپدیتی مداوم و مدیریت آسان و مناسب برای تازهکاران است، اما ممکن است در پایداری و پشتیبانی جامع ضعیف باشد.
سؤالات متداول
آیا Manjaro یک سیستم عامل رایگان است؟
بله، Manjaro Linux رایگان است. این یک توزیع لینوکس متن باز است که بهطور کامل بر پایه Arch Linux ساخته شده است و میتوان آن را از سایت Manjaro دانلود کرد.
چرا Manjaro Linux معمولاً برای مبتدیها توصیه میشود؟
Manjaro Linux به دلیل ویژگیهایی مانند راحتی نصب، مدیریت آسان نرمافزارها، پشتیبانی از گرافیک بصری متنوع و پایداری نسبی، به عنوان یک توزیع لینوکس دوستانه برای مبتدیها شناخته میشود.
به این مقاله امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رأی ها : 3
هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!
اولین دیدگاه را اضافه کنید.