امنیت سرور

امنیت سرور + راهکارهایی برای افزایش امنیت سرور

فهرست مطالب

همان‌طور که می‌دانید سرورها اطلاعات مهمی را در خود ذخیره و به مدیریت آن‌ها می‌پردازند. پس به تبع حفظ امنیت سرورها اهمیت زیادی دارد. امنیت سرور عبارت است از مجموعه اقداماتی که سرور شما را از دسترسی‌های غیر مجاز و مسائل امنیتی بر حذر می‌دارد. در این محتوا قصد داریم به توضیح درباره امنیت سرور و همچنین ارائه راهکارهایی در جهت حفظ امنیت آن بپردازیم. پس همراه ما باشید.

تعریف سرور

سرور عبارت است از یک سیستم کامپیوتری یا برنامه‌ای که به پردازش درخواست‌ها از طریق شبکه می‌پردازد و به آن‌ها پاسخ می‌دهد. سرورها انواع مختلفی دارند که متداول‌ترین آن‌ها به شرح زیر هستند.

  1. وب سرور: در صورتی که شما در خواستی را در مرورگر خود سرچ کنید وب سرورها صفحات وب را به وسیله اینترنت ارائه می‌دهند.
  2. سرورهای فایل: این نوع سرورها، فایل‌ها و داده‌ها را ذخیره و مدیریت می‌کنند و به شما اجازه می‌دهند تا به فایل‌های شبکه دسترسی پیدا کنید و بتوانید آن‌ها را به اشتراک بگذارید.
  3. سرور ایمیل: به ارسال، دریافت و ذخیره ایمیل‌ها می‌پردازد.
  4. سرور پایگاه داده: این نوع از سرورها به ذخیره و مدیریت پایگاه‌های داده پرداخته و به مشتریان اجازه می‌دهند به داده‌های ذخیره شده در پایگاه داده دسترسی پیدا کرده و آن‌ها را دست کاری کنند.
  5. و…

در کل سرورها با داشتن قدرت محاسبات، فضای ذخیره سازی و حافظه خوبی که دارند این امکان را فراهم می‌آورند درخواست‌های مشتریان را به طور هم‌زمان مدیریت کنید.

امنیت سرور چیست؟

همانطور که از نام آن پیداست امنیت سرور بر محافظت از داده‌ها و منابع سرور متمرکز است. همه این‌ها شامل ابزار و تکنیک‌هایی است که به جلوگیری از نفوذ، هک و سایر اقدامات مخرب کمک می‌کند. این اقدامات لایه لایه بوده و سطوح مختلف را پوشش می‌دهد:

  1. سیستم عامل پایه که متمرکز بر امنیت اجزا و خدمات حیاتی است.
  2. برنامه‌های میزبانی شده که کنترل محتوا و خدمات میزبانی شده روی سرور را بر عهده دارد.
  3. امنیت شبکه که بر محافظت در برابر سوء استفاده‌های آنلاین، ویروس‌ها و حملات متمرکز است.

دلایل اهمیت امنیت سرور

حفظ امنیت سرورها از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر بخواهیم چند مورد از آن‌ها را توضیح دهیم می‌توان کفت:

  1. محافظت از داده‌ها و اطلاعات که دسترسی به آن‌ها را تضمین و از دسترسی غیرمجاز به داده‌ها جلوگیری می‌کند.
  2. از بروز اختلالات و خرابی در کسب و کار جلوگیری می‌کند.
  3. ایجاد حس اعتماد در قلب و ذهن مشتری و برندسازی شما به عنوان ارائه دهنده
  4. کاهش ضرر و زیان‌های مالی
  5. ایجاد بستری ایمن برای تراکنش‌ها و تعاملات

در کل امنیت سرور یک سرمایه گذاری ضروری برای سازمان‌هاست و از دارایی‌های آن‌ها در برابر تهدیدات امنیتی محافظت می‌کند.

نداشتن امنیت سرور چه تبعاتی را به همراه دارد؟

در صورتی که سرور شما ایمن نباش ممکن است مسائل زیر را به همراه بیاورد:

  1. از دست رفتن داده‌ها و خطر در معرض دید قرارگرفتن داده‌های حساس
  2. زیان‌های مالی که می‌تواند ناشی از هزینه‌های قانونی و غرامت‌ها باشد.
  3. آسیب به برندسازی و شهرت شما و از دست دادن اعتماد مشتریان
  4. و…

راهکارهایی برای افزایش امنیت سرور

اینکه سرور شما از امنیت بالایی برخوردار باشد اهمیت زیادی دارد. چرا که سرورها اطلاعات حساس را در خود ذخیره می‌کنند و به پردازش آن‌ها می‌پردازند. پس بایستی حفظ امنیت سرورها را برای حفاظت از داده‌هایتان در نظر داشته باشید. اگر به دنبال راهکارهایی برای حل این معضل هستید در ادامه همراه ما باشید.

1. نرم افزار سرور و سیستم عامل را ارتقا دهید

به روزرسانی منظم نرم افزار برای امنیت سیستم عامل شما مسئله‌ای مهم و ضروری است. انجام این کار باعث می‌شود تا هکرها نتوانند از نقاط ضعف شما سوء استفاده کنند. در کنار آن تضمین می‌کند که شما به جدیدترین ویژگی‌ها و قابلیت‌ها دسترسی دارید.

2. پشتیبان گیری منظم

قبلا درباره اهمیت بکاپ گیری به صورت مفصل صحبت کرده‌ایم؛ ولی اگر بخواهیم به صورت کلی بگوییم می‌توان گفت بکاپ گیری یک جورایی شما را از خطرات احتمالی دور می‌سازد. خیلی خیلی دور! به این صورت که اگر بنا بر هر دلیل اطلاعاتتان حذف شد ما نسخه بکاپ آن را دارید و می‌توانید با خیالی آسوده به کار خود ادامه دهید.

یکی از قوانینی که در این زمینه استفاده می‌شود قانون 1-2-3 است. به این معنا که دو نسخه نسخه محلی شده اما در رسانه‌های مختلف و یک نسخه پشتیبان خارج از سایت داشته باشید.

3. محدودیت های دسترسی کاربر

این کار امنیت سرور شما را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. به این صورت که شما دسترسی‌ها را به کاربرانی خاص محدود و حتی نوع دسترسی آن‌ها را نیز محدود می‌کنید. در این مسیر می‌توانید به احراز هویت قوی، بازرسی‌های دقیق و کنترل دسترسی‌ها نیز بپردازید.

4. گواهینامه‌های SSL

گواهینامه‌های SSL و TLS برای امنیت سرور ضروری هستند. این گواهینامه‌ها ارتباط رمزگذاری شده بین سرور شما و مشتری را تضمین و به انتقال ایمن‌تر داده از طریق اینترنت کمک می‌کنند. (بیشتر بخوانید: انواع گواهینامه‌ SSL: راهنمای انتخاب گواهینامه SSL مناسب)

5. استفاده از رمزعبورهای قوی

یکی از تکنیک‌هایی که برای تضمین امنیت سرور استفاده می‌شود استفاده از رمزعبورهاست. انتخاب رمزهایی با حداقل 12 کاراکتر، ترکیب حروف کوچک و بزرگ، استفاده از اعداد و نمادهای خاص، عدم استفاده از یک رمز ثابت برای جاهای مختلف از جمله کارهایی است که می‌توانید انجام دهید.

6. حفاظت از فایروال

فایروال‌ها سپر دفاعی میان سرور و دنیای آنلاین اطراف هستند که ترافیک‌های ورودی و خروجی را کنترل و تهدیدات را شناسایی و مسدود می‌کنند. پس فایروال دسترسی‌ها را بر اساس نوع سرویس نیز مدیریت و در کنار حفظ عملکرد امنیت را نیز برای شما به همراه دارند.

7. مدیریت وصله امنیتی

مدیریت پچ نرم افزار، سرور را با جدیدترین وصله‌های امنیتی ارائه دهندگان خدمات به‌روزرسانی می‌کند. همچنین شامل برنامه ریزی نصب آن‌ها در زمان‌های کم بار است. مستندسازی این فرایند، خودکارسازی در صورت امکان و اطمینان از آگاهی کارکنان فناوری اطلاعات از اهمیت آن ضروری است.

8. گزارش سرور و ابزارهای امنیتی

یک رکورد از فعالیت‌های سرور شماست که به مدیران سیستم اجازه می‌دهد تا تلاش‌های دسترسی مشکوک را ردیابی و نظارت کنند. این امر باعث می‌شود تهدیدات بالقوه زودهنگام شناسایی شوند و اقدامات مناسب برای کاهش آن‌ها انجام شود.

9. تقسیم بندی شبکه

که شامل تقسیم شبکه شما به قطعات کوچک‌تر برای کاهش قرارگرفتن در معرض خطرات امنیتی است. این امر نقض و از دست رفتن داده‌ها را به یک بخش محدود و از داده‌های مهم شما در بخش‌های دیگر محافظت می‌کند.

10. احراز هویت دو مرحله‌ای

احراز هویت دو مرحله‌ای (2FA) یک معیار مهم برای امنیت سرور شماست. به این صورت که یک لایه امنیتی دیگر را به فرایند ورود اضافه می‌کند. پس شما علاوه بر رمز عبور، به فاکتور دوم نیز نیاز دارید. احراز هویت دو مرحله‌ای خطر نقض رمز عبور را کاهش و هشدارهای بلادرنگ را برای تلاش برای نفوذ امنیتی ارائه می‌دهد.

11. طرح بازیابی بلایا

با وجود همه این کارها ممکن است بازهم سرور شما به خطر بیفتد. در این شرایط بایستی فرایندها و ابزارهایی برای محافظت و بازیابی اطلاعات در حال اجرا بر روی سرور شما وجود داشته باشد.

امنیت

و در آخر

در این محتوا به توضیح درباره سرور و راهکاری امنیتی آن پرداختیم و گفتیم داشتن یک سرور با امنیت بالا از اهمیت زیادی برخوردار است و در صورت نداشتن امنیت می‌تواند داده‌ها و اطلاعات شما را به خطر بیندازد. پویان آی تی با ارائه سرور مجازی و سرور اختصاصی با قابلیت‌های منحصر به فرد و تضمین حفاظت از داده‌ها و اطلاعات شما در کنار شماست و یک تجربهٔ شیرین و لذت بخش را برای شما رقم می‌زند. برای تهیه سرورها و دیگر خدمات پویان آی تی همین حالا اقدام کنید.

سؤالات متداول

  • چگونه می‌توانم از حملات نفوذ به سرور جلوگیری کنم؟

استفاده از رمزنگاری، به‌روزرسانی نرم افزارها و سیستم عامل‌ها، ایجاد پیکربندی‌های امن، استفاده از فایروال‌ها، استفاده از برنامه‌های مانیتورینگ و شناسایی حملات، استفاده از ویژگی‌های امنیتی موجود در سیستم عامل و نرم افزارها و… از جمله راهکارهایی هستند که می‌توانید برای جلوگیری از نفوذ حملات به سرور خود انجام دهید.

  • چگونه امنیت سرور خود را تست کنیم؟

برای انجام این کار شما می‌توانید از ابزارهای تست امنیت وب استفاده و برخی از این آسیب پذیری‌ها را شناسایی کنید.

  • سخت شدن سرور (Server Hardening) چیست؟

فرایندی است که با هدف افزایش امنیت و انعطاف پذیری سرور با اجرای اقدامات در راستای کاهش آسیب پذیری‌ها و به حداقل رساندن حملات انجام می‌شود. این امر شامل موارد زیر است:

    1. پیکربندی سرورها جهت به کمترین میزان رساندن آسیب‌ها و تهدیدها
    2. غیرفعال سازی سرویس‌های غیرضروری
    3. نصب نرم افزارهای امنیتی برای تقویت سیستم دفاعی
    4. به‌روزرسانی‌های منظم و داشتن نظارت بر عملکرد سرور

در کل سخت شدن سرور به محافظت از سرور در برابر دسترسی‌های غیرمجاز کمک می‌کند. هدف از این کار تقویت سیست دفاعی سرور و کاهش میزان حملات است.

منابع

  • https://www.hpe.com/emea_europe/en/what-is/server-security.html
  • https://www.nibusinessinfo.co.uk/content/server-security

به این مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0

هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

اشتراک گذاری اشتراک گذاری در تلگرام اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در ایکس کپی کردن لینک پست

و در ادامه بخوانید

اولین دیدگاه را اضافه کنید.

برچسب ها

امنیت سرور