Ansible

Ansible چیست؟ + کاربردهای انسیبل

فهرست مطالب

Ansible از جمله ابزار پرکاربرد در زمینه مدیریت زیرساخت‌های کلود و داخلی به حساب می‌آید. پس اگر به دنبال ابزاری منعطف و قدرتمند برای اتوماتیک سازی وظایف مدیریت زیرساخت و پیکربندی هستید این مقاله برای شما مناسب است. در این محتوا قصد داریم تا به توضیح درباره Ansible بپردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

Ansible از جمله ابزار منبع باز برای مواردی مثل، مدیریت پیکربندی، استقرار نرم‌افزار و اجرای وظایف اتوماسیون فناوری اطلاعات به حساب می‌آید. این ابزار توسط Red Hat توسعه داده شده و پشتیبانی می‌گردد. استفاده از Ansible این امکان را برای شما فراهم می‌آورد تا بتوانید فرایندهای پیچیده را به صورت خودکار و بدون نیاز به نصب نرم افزارهای خاص روی سیستم مد نظر خود اجرا نمایید.

ویژگی‌های Ansible

Ansible دارای قابلیت‌ها و ویژگی‌های زیادی می‌باشد که برای مثال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. نیازی به نصب عامل‌ها ندارد: به این معنا که شما با انتخاب این ابزار دیگر احتیاجی به نصب Agentها نخواهید داشت و ارتباطات از طریق پروتکل SSH برقرار خواهند شد.
  2. گستردگی ماژول‌ها: Ansible دارای طیف گسترده‌ای از ماژول‌ها می‌باشد که می‌توان به وسیله آن به انجام وظایف مختلف مثل مدیریت سرویس‌ها، فایل‌ها، بسته‌ها و کاربران پرداخت.
  3. استفاده آسان: ازآنجا که زبان تعریف وظایف و پیکربندی‌ها آسان است کاربران می‌توانند به آسانی با آن کار نمایند.
  4. Idempotency: این اطمینان خاطر را برای شما فراهم می‌آورد که عملیات‌های اجرایی مثمر ثمر بوده و به یک نتیجه ختم می‌شوند.

مفاهیم و اصطلاحات اساسی

در اینجا قصد داریم تا به معرفی اصطلاحات اساسی در Ansible بپردازیم.

مفهوم توضیح
Host عبارت است از یک ماشین راه دور که توسط Ansible مدیریت می‌شود.
گروه عبارت است از چندین میزبان که با یکدیگر گروه بندی شده‌اند و دارای یک ویژگی مشترک هستند.
Inventory مجموعه‌ای از هاست‌ها و گروه‌هایی که توسط Ansible مدیریت می‌گردد.
ماژول‌ها واحدهای کد که هرکدام از آن‌ها برای انجام یک سری وظایف خاص مورداستفاده قرار می‌گیرد.
Playbooks فهرستی از وظایف و پارامترهای لازم که دستورالعملی را برای پیکربندی یک سیستم تعریف می‌کند.
نقش‌ها واحدهای قابل توزیع که به کاربران امکان می‌دهد کدهای اتوماسیون را آسان‌تر به اشتراک بگذارند.
YAML فرمت داده محبوب و ساده که برای انسان قابل درک است.

نحوه عملکرد Ansible

همان‌طور که توضیح دادیم Ansible از جمله ابزار قدرتمند در زمینه اتوماسیون فناوری اطلاعات به حساب می‌آید که این اجازه را به شما می‌دهد تا بتوانید سیستم‌ها و برنامه‌های خود را به شکل خودکار مدیریت نمایید. در این بخش قصد داریم تا نحوه کارکرد این ابزار را به شما توضیح دهیم. در ابتدا بهتر است تا درباره Inventory اطلاعاتی داشته باشید. Inventory عبارت است از لیست سرورها و دستگاه‌هایی که Ansible بایستی با آنها کار نماید. این لیست به شکل یک فایل متنی ساده است و حاوی اطلاعاتی مثل آی پی آدرس‌ها، گروه بندی سرورها و این دست از موارد است.

ایجاد Playbookها. ببینید Playbookها مجموعه‌ای از وظایف هستند که در فایل‌های YAML نوشته می‌شوند و نحوه اجرای عملیات‌های مختلف را تعریف می‌کنند. یک Playbook شامل چندین Play است و هر Play می‌تواند بر روی یک گروه از سرورها اجرا شود. برای اجرای یک Playbook، از دستور Ansible-playbook استفاده می‌شود.

Ansible در راستای برقراری ارتباط با سرورها از پروتکل SSH استفاده کرده و دستورات را به شکل مستقیم برای سرور ارسال و نتایج را دریافت می‌کند. طبیعتاً در کنار آن از ماژول‌ها نیز برای انجام وظایف استفاده می‌کند. هر کدام از این ماژول‌ها یک کد است که وظیفه خاصی را بر عهده دارد و شما می‌توانید با استفاده از آن‌ها وظایف مدنظر خود را اجرا نمایید.

یکی از ویژگی‌ها در عملکرد Ansible مدیریت وضعیت سیستم‌هاست. به این معنا که به شما اطمینان می‌دهد تا عملیات‌های اجرایی به یک نتیجه منتهی شوند حتی اگر لازم باشد چندین بار اجرا شوند. این ابزار از Roles وVariables استفاده می‌کنند.Roles  عبارت است از مجموعه‌ای ازPlaybooks ، متغیرها، فایل‌ها، و قالب‌ها (Templates) که در راستای انجام وظایف خاص سازماندهی می‌شوند. Variables به شما اجازه می‌دهند تا مقادیر پیکربندی را جداگانه تعریف کنید و از آن‌ها درPlaybook ‌ها استفاده کنید. این کار بهPlaybook ‌ها انعطاف‌پذیری بیشتری می‌دهد.

در کل Ansible از جمله ابزار قدرتمند در مدیریت سیستم‌ها به حساب می‌آید و به وسیلهPlaybook ‌ها، Inventory، Roles و Variables کار می‌کند. این ابزار به شما امکان می‌دهد تا فرایندهای پیچیده IT را به صورت خودکار و با حداقل تلاش مدیریت کنید.

نحوه عملکرد Ansible

مزایای استفاده از Ansible

استفاده از این ابزار مزایای زیادی را برای افراد به همراه می‌آورد که برای مثال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. استفاده آسان: شما می‌توانید بدون داشتن هرگونه مهارت کدنویسی به استفاده از آن بپردازید.
  2. منبع باز بودن: ازآنجا که Ansible به عنوان ابزاری منبع باز به شمار می‌آید افراد زیادی را به خود جذب کرده است و مخاطبان زیادی دارد.
  3. سرعت و کارایی بالا: Ansible به دلیل استفاده از SSH عملکردی سریع و کارا دارد و می‌تواند وظایف را به صورت موازی به انجام برساند.
  4. پشتیبانی از سیستم عامل‌های مختلف: این ابزار می‌توانند بر روی محیط‌ها و سیستم عامل‌های مختلفی کار کنند. به این ترتیب شما می‌توانید از Ansible برای مدیریت پیکربندی‌های متنوع استفاده کنید.
  5. مقیاس پذیری: فراهم آوردن یک بستر تا سیستم‌های کوچک و بزرگ بتوانند با آن کار کنند.

Ansible در چه مواردی کاربرد دارد؟

در این بخش قصد داریم تا به توضیح درباره طیف گسترده کاربرد Ansible در جهان پیرامون خود بپردازیم.

  • اتوماسیون وظایف: در راستای اتوماتیک ساختن وظایف که به شکلی منظم اجرا می‌گردد. مثل ایجاد بک‌آپ‌هایی از دیتابیس‌ها در زمان‌های مقرر.
  • مدیریت شبکه: این ابزار می‌تواند دستگاه‌های شبکه را مدیریت و پیکربندی نماید. این امر شامل تنظیمات شبکه، مدیریت دستگاه‌های شبکه و این دست از موارد است.
  • مدیریت پایگاه‌داده: شما با استفاده از Ansible می‌توانید پایگاه‌داده‌ها را نصب، پیکربندی و مدیریت کنید. این امر شامل ایجاد کاربران، تنظیم Security Policy و پشتیبان‌گیری است. مثل نصب و پیکربندی MySQL بر روی چندین سرور.
  • مدیریت کانتینرها: شما با استفاده از این ابزار قادر خواهید بود تا به مدیریت و پیکربندی کانتینرها بپردازید. (کانتینر عبارت است از یک فناوری مجازی سازی که سبک که این امکان را برای شما فراهم می‌آورد تا بتوانید برنامه‌ها را در یک بسته واحد اجرا کنید. کانتینرها به توسعه‌دهندگان و مدیران سیستم کمک می‌کنند تا برنامه‌ها را به صورت قابل حمل، مقیاس‌پذیر و ایزوله اجرا کنند.) برای مثال شما با استفاده از Ansible می‌توانید به مدیریت و پیکربندی کانتینرها مانند Docker و Kubernetes بپردازید.
  • و…

و در آخر

در این محتوا به توضیح درباره Ansible پرداختیم و گفتیم که Ansible از جمله ابزار منبع باز به حساب می‌آید که در راستای مدیریت و خودکارسازی وظایف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ابزار به شما کمک می‌کنند تا روند مدیریت زیرساخت‌ها را به صورت کد انجام دهید. همچنین با استفاده از زبان YAML به نوشتن فایل‌ها پرداخته و خواندن و نوشتن را سهولت می‌بخشند.

این ابزار دارای قابلیت‌ها و ویژگی‌های متعددی نیز هست که افراد را به استفاده از آن ترغیب می‌کند که برای مثال می‌توان به بی‌نیازی به Agent ها، گسترش پذیری، Idempotent و خیلی موارد دیگر اشاره کرد.

سؤالات متداول

  • Playbook چیست؟

عبارت است از یک فایل YAML که حاوی یک سری از وظایف و دستورالعمل‌ها برای مدیریت و پیکربندی سیستم‌ها است. هر Playbook شامل یک یا چند Play است که هر کدام شامل یک سری از Taskها هستند.

  • Inventory چیست؟

یک فایل متنی ساده است که دارای لیستی از سرورها و ماشین‌هاست. این فایل می‌تواند به صورت استاتیک یا داینامیک باشد و می‌تواند اطلاعات مربوط به گروه‌ها و متغیرهای ماشین‌ها را شامل شود.

به این مقاله امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی ها : 0

هنوز هیچ رأیی داده نشده. اولین نفر باشید!

اشتراک گذاری اشتراک گذاری در تلگرام اشتراک گذاری در لینکدین اشتراک گذاری در ایکس کپی کردن لینک پست

و در ادامه بخوانید

اولین دیدگاه را اضافه کنید.

برچسب ها

شبکه هاست توسعه وب DevOps