IaaS چیست؟ + تفاوت IaaS با PaaS و SaaS
فهرست مطالب
رایانش ابری یا Cloud Computing یک ارائهدهنده خدمات متنوع، از طریق اینترنت است و سرویسهایی که ارائه میدهد، همه از راه دور هستند و کاربران به راحتی میتوانند در هر نقطهای از دنیا که باشند، به آنها دسترسی پیدا کنند. این امر موجب میشود که کاربران برای اینکه بتوانند از این سرویسها استفاده کنند، هزینههای زیادی نپردازند. در حقیقت، رایانش ابری به افراد کمک میکند به جای اینکه خود کاربران سرویسها را تهیه کنند، سرویسها را در اختیارشان قرار بگیرد. رایانش ابری به سه دسته تقسیم میشود:
- Infrastructure as a Service (IaaS)
- Platform as a Service (PaaS)
- Software as a Service (SaaS)
در ادامه این مقاله به توضیح Infrastructure as a Service (IaaS) میپردازیم.
مفهوم IaaS
IaaS یک لایهای از رایانش ابری است که بهوسیله اینترنت و بهصورت مجازی به کاربران ارائه میشود. در واقع IaaS زیرساخت سرویسهای فضای ابری است. کاربران این سرویس، برای دسترسی به خدمات اینترنتی مانند سرورها، شبکه، سیستم عاملها و غیره با بهره گیری از IaaS، هزینههای خود را به حداقل میرسانند. IaaS به عنوان یک مدل رایانش ابری عمل میکند که به منابع زیرساختی و محاسباتی مجازی اجازه دسترسی میدهد. در این مدل، ارائه دهندگان، خدماتی که ارائه میدهند شامل دسترسی جامع و بر اساس درخواست کاربران و دسترسی به منابع سخت افزار مجازی از طریق اینترنت است. در واقع، IaaS به شرکتها اجازه میدهد تا کارهای مربوط به سخت افزار خود را به یک ارائه دهنده سرویس ابری بسپارند تا آنها را از راه دور مدیریت کنند و نیازی به سرمایه گذاری در سرورها و زیر ساخت فیزیکی و نگهداری آنها نباشند.
مفهوم PaaS
PaaS لایه دیگری از رایانش ابری است که شبیه به IaaS است و اجزای اصلی مانند محاسبه، شبکه و ذخیره سازی را به ارائه دهنده میسپارد. علاوه بر آن، زمان اجرا، میان افزار و سیستم عامل را هم واگذار میکند. PaaS بستر توسعه و مدیریت برنامهها را فراهم میکند بدون اینکه نیاز به مدیریت زیرساختها باشد. این مدل به مهارت فنی کمتری نیاز دارد و کنترل کمتری نسبت به IaaS ارائه میدهد، اما همچنان کنترل برنامهها و دادهها را حفظ میکند. ارائه دهندگان PaaS به توسعه دهندگان امکان ایجاد برنامههای جدید بدون نیاز به سرمایه گذاری در زیرساختهای گران قیمت را میدهند و محبوبیت زیادی دارند.
مفهوم SaaS
SaaS یکی از سادهترین و سریعترین راهها برای راه اندازی فروشگاههای تجارت الکترونیکی است. با استفاده از این مدل، همه چیز از جمله محصولات و محتوای بازار یابی به شما واگذار میشود و نیازی به تخصص فنی برای ایجاد و مدیریت وب سایت خود نیست. برنامههای SaaS در سراسر اینترنت بسیار معروف هستند و شامل نرمافزارهایی مثل Microsoft 365 ،Google Cloud و… هستند. این مدل کنترل کمتری نسبت به روشهای دیگر مانند IaaS یا PaaS روی مدیریت فروشگاه و کسب و کار دارد.
IaaS در کسب و کار الکترونیکی
امروزه در راهاندازی یک کسب و کار الکترونیکی، به ندرت پیش میآید که به یک اتاق سرور جداگانه نیاز داشته باشید. به جای اینکه از زیرساختهای محلی استفاده کنید، این امکان وجود دارد که کسب و کار آنلاین خود را در فضای ابری بهصورت از راه دور میزبانی کنید. با این حال، زیرساختهای محلی به طور کامل منسوخ نشدهاند. برخی از صاحبان کسب و کارهای الکترونیکی هنوز ترجیح میدهند از زیرساختهای محلی استفاده کنند به دو دلیل:
- آنها ممکن است قبلاً منابع لازم برای این کار را داشته باشند.
- برخی از آنها با وجود تحقیقاتی که اخیراً انجام شده است که ادعا میکنند رایانش ابری برتر است و امنیت را به خطر نمیاندازد، هنوز باور دارند که زیرساختهای محلی از نظر امنیتی بهتر هستند.
همراه با امنیت بیشتر، کسب و کارهای الکترونیکی با اندازهها و اشکال مختلف میتوانند از خدمات زیرساخت رایانش ابری بهرهمند شوند.
مثالی که میتوان بیان کرد این است که یک خرده فروش کوچک که کسب و کار الکترونیکی خود را با سرمایه گذاری حداقلی راهاندازی میکند، ممکن است ترجیح دهد از IaaS به عنوان یک راه حل ارزانتر برای میزبانی وب سایت خود بدون نیاز به سرورهای فیزیکی استفاده کند. از طرف دیگر، شرکتهای بزرگ ممکن است از زیرساختهای PaaS، IaaS و SaaS برای ایجاد یک اکوسیستم اقتصادی قوی برای فروشگاه آنلاین خود استفاده کنند که قادر به انجام کارهای پیچیده و دارای پایگاه دادههای بزرگ میباشد.
عملکرد بین PaaS، IaaS و SaaS
بیشتر کسب و کارهای الکترونیکی از ترکیب SaaS و IaaS برای اجرای فروشگاه خود استفاده میکنند. برخی از خرده فروشان ممکن است با توسعه دهندگان همکاری و اپلیکیشنها را با استفاده از PaaS ایجاد کنند. این روش به شهرت قابل توجهی دست یافته است؛ زیرا تعداد زیادی از شرکتها از این استراتژی استفاده میکنند. این امر، به عنوان یک استاندارد صنعتی در فضای تجارت الکترونیک، وابستگی به نرم افزارهای مستقر در محل را کاهش میدهد. به طور خلاصه، خرده فروشندگانی که به محاسبات ابری میپردازند، کسب و کار خود را برای آینده آماده و به صورت مستقل کار میکنند.
IaaS پایههای فناوری مبتنی بر فضای ابری شما را فراهم میکند که بر روی آن محیطی ایجاد کنید که پلتفرمتان از طریق PaaS اجرا شود. در آخر، برنامههای SaaS عملکرد و ابزارهای لازم برای اجرای پلتفرم را فراهم میکنند. هر چند SaaS و PaaS برای تجارت الکترونیک ارزشمند هستند، اما بیشتر بر روی IaaS تمرکز دارند و از آن، به عنوان یک سرویس که در فضای تجارت الکترونیک در حال توسعه است، بهره میبرند.
اگر به دنبال بهبود امنیت و عملکرد وبسایت و نرمافزار خود هستید، شرکت پویان آی تی با ارائه سرویسهای سرور مجازی و سرور اختصاصی، به شما این امکان را میدهد تا با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته، به سطح بالاتری از کارایی و امنیت دست یابید
مقایسه PaaS ،IaaS و SaaS
در این بخش، این سه دسته را باهم مقایسه میکنیم.
- IaaS: منابع محاسباتی مجازی را از طریق اینترنت فراهم میکند، مانند ماشینهای مجازی، ذخیره سازی و زیرساخت شبکه. کاربران کنترل بیشتری بر تنظیم و مدیریت برنامهها و سیستمعامل خود دارند.
- PaaS: به ارائه یک پلتفرم میپردازد و به توسعه دهندگان اجازه میدهد برنامهها را بسازند، ارسال و مدیریت کنند بدون اینکه نگران زیرساختهای پایه باشند. PaaS این ابزار و خدمات را برای توسعه برنامه مانند پایگاه دادهها، چارچوبهای توسعه و سیستم عاملها را فراهم میکند.
- SaaS: برنامههای نرمافزاری را به صورت اشتراکی از طریق اینترنت ارائه میدهد. کاربران از طریق یک مرورگر وب به نرمافزار دسترسی پیدا میکنند بدون اینکه نیاز به نصب یا نگهداری آن در دستگاه خود داشته باشند.
به طور خلاصه میتوان در این جدول گفت:
مدل | توضیحات | مثالها |
---|---|---|
IaaS | فراهم کردن منابع محاسباتی مجازی از طریق اینترنت مانند ماشینهای مجازی و ذخیره سازی، با کنترل بیشتر بر تنظیم و مدیریت برنامهها و سیستم عامل. | AWS, Microsoft Azure |
PaaS | پلتفرمی برای توسعه، ارسال و مدیریت برنامهها بدون نیاز به مدیریت زیرساختهای پایه مانند پایگاه دادهها و سیستم عاملها. | Google App Engine, Heroku |
SaaS | ارائه برنامههای نرمافزاری به صورت اشتراکی از طریق اینترنت بدون نیاز به نصب یا نگهداری، با بهروزرسانی و نگهداری توسط ارائه دهنده. | Google Workspace, Salesforce |
اولین دیدگاه را اضافه کنید.